Rock og metal til helgen

BryneRocken inviterte til to dager med hard rock og metal 4. og 5. september 2015. Scoopet tok en prat med bookingansvarlig Svein Harald Kleppe for en statusrapport.

Elize Ryd og Amaranthe på BryneRocken 2014. Foto: Sølve Friestad
Elize Ryd og Amaranthe på BryneRocken 2014. Foto: Sølve Friestad

280 BILLETTER HVER KVELD. Svein Harald tok turen til scoophuset hvor han sier at det kan selges rundt 280 billetter  hver kveld. Det er ikke utsolgt, men det er ikke så uvanlig, sier Kleppe.

I fjor ble BryneRocken utsolgt for første gang. Årsaken til dette var svenske Amaranthe som tydeligvis var populært for jærbuen.

Hvorfor det?

– Vi var heldige med den bookingen. Amaranthe ble booket nesten et år før de kom til Bryne, og inntil de stod på scenen, hadde de blitt et mye større navn enn når vi først var i kontakt med bandet. Jeg vil påstå at de nesten var for store til å være på en så pass liten scene som BryneRocken. De arbeidet med en verdensturné, men manglet Norge på listen. Derfor takket de ja til BryneRocken først, og deretter fikk de en spillejobb i Oslo i samme slengen, sier Kleppe som mener at dette sammen med nesten utsolgt TNT på Folken, var en opptur.

 

LES OGSÅ: UVIRKEVILL TILSTAND

 

Det har seg nemlig slik at BryneRocken også booker konserter til bl.a. Folken i Stavanger.

 

Hvordan planlegger du booking av band, og hvordan velger du ut hvem som får komme?

– Det har jo en del å si hva slags musikk jeg selv liker. Naboland er enklere enn band fra type USA og langt borte. Jeg holder meg oppdatert med å se hva som er mest populært i de skandinaviske land.

 

 

BryneRocken har flere konserter på gang. 19. september kan du se Dead By April i Stavanger og 19. februar 2016 kan du få se UDO fremføre to timer med Accept. Scoopet er spesielt fornøyd med sistnevnte booking og antar det kan bli utsolgt. Det har allikevel vært en solid nedtur og. BryneRocken forsøkte å få Metal Allstars til Stavanger, men etter utsettelse og kraftig nedgradering av artistene som skulle være med, ble det avlyst. Den amerikanske arrangøren har fortsatt ikke gjort opp for seg, og i verste fall vil BryneRocken gå flere 100.000 kroner i underskudd.

Dere gir ikke opp, til tross for fiaskoen med Metal Allstars. Dead By April og UDO er next.

Hvordan går billettsalget og hvorfor akkurat disse to?

– Dead By April var tilfeldig. Jeg søkte på band som var i samme gate som Amaranthe, og havnet opp med Dead By April. Bandet passet ikke inn på selve BryneRocken, da de også har et svært ungt publikum, derfor ble det Folken. Etter at de takket ja, har jeg faktisk fikset flere spillejobber til bandet i Norge. Vi har snart solgt 500 billetter til denne konserten, og med en kapasitet på 650, kan det fort bli utsolg.

– UDO var enkelt. To timer med Accept, live i Stavanger. Hva kan gå feil? Vi har ellers fått mange positive tilbakemeldinger og jeg har en god følelse for denne bookingen.

 

 

BryneRocken har 5-årsjubileum.

Husker du tilbake til starten – hvilke visjoner og forhåpninger hadde dere da?

– Vi (Håvard Hommeland og Svein Harald) hadde ingen tanker om noe, egentlig. Årsaken var at vi ønsket å spille live på Bryne med våre band (paDIOna og Overhead). Det første året var konsertene på Jæren Hotell. Vi bestemte oss for å kalle det for BryneRocken i tilfelle det skulle bli så bra at det fristet med gjentagelse. Med oppmøte på 2-300 mann ble det en umiddelbar suksess, hvor vi i tillegg til egne band, tok med Ranomes. Deretter fant vi ut at dette var liv laga. Neste år utvidet vi til to dager og flyttet BryneRocken til møllaMed god hjelp fra reklamebyrået Glødefisk, fikk vi også laget knallbra logo og annet stæsj.

 

 

LES OGSÅ. BRYNEROCKEN 2012

 

Ble også det en suksess?cheap-thrill-bryne

– Ja, det vil jeg si. Vi har alltid hatt rundt 200 mann hver dag. Dette forandret seg når vi også ekspanderte med en vinterutgave kalt for Beinkaldt. Av en eller annen grunn møtte kun 50 opp i 2014 når Ingenting stod på scenen. Jeg vet ikke hva som skjedde, kanskje det var for kaldt ute, men rart uansett. Etter dette ble det bestemt at Beinkaldt skulle være en dagsfestival istedet for to.

 

Svein Harald mener han er en enkel rockesjel. Han storkoser seg når han får hente kjente fjes som Bruce Kulick (Kiss) på flyplassen og han liker å menge seg med bandmedlemmer fra band han selv er fan av. Denne idyllen har også slått sprekker. Spesielt når de inviterte superbandet Cheap Thrill til Bryne Mølle i mai 2014, hvor oppmøtet var mildt sagt labert.

 

Hvorfor var det så få som ville se Cheap Thrill?

– Vel, det viser at det ikke er bare bare med gamle helter. Superbandet Lost Angels trakk jo bra med folk året før, så jeg er usikker på hvorfor, men sånn ble det.

 

LES OGSÅ: ROCK FOR FÅ

 

BryneRockens filosofi er ikke å bli millionær, men heller gi rock og metalfansen et par gode musikalske tilbud hvert år.

Hvor vanskelig er det å få frivillige til å stille opp?

– Det er overraskende enkelt vil jeg påstå. Det er Håvard som arbeider mest med frivillige. Uten dem hadde det vært vanskelig å få til. Første året løpte vi rundt som piska rotter, men nå er det mer behagelig å arrangere konsert. Vi kunne trolig gjort dette enda oftere, men det er viktig å spare på de frivillige. Utenom Jærnåttå, Ranglerock og Potetfestivalen så er det få konserter i større skala. Vi skulle gjerne hatt flere.

 

Hvor mange frivillige behøver dere hver kveld?

– Rundt 25 mann/kvinner hver dag i tillegg til godt vakthold for å gi god trivsel og trygge omgivelser.

 

Hører du mest på good old shit, eller oppdager du nye band hvert år?

Svein Harald sjekker telefonen for å se hva han hører på…

– Det siste jeg har lagt til er Battle Beast, Avatar, Arch Enemy ser jeg. In Flames, Apocalyptica og Five Finger Death Punch hører jeg også på. Jeg har mer forskjellig musikk på en annen spilleliste men det må helst være rock og metal. Jeg bruker ellers Spotify for å sjekke ut nye band og eventuelle nye alternativ for programmet til BryneRocken.

 

Er det mange som kommer med råd om band som bør komme til BryneRocken?

– Ja, det er mange. Battle Beast ble nylig foreslått, og da oppdaget jeg dette bandet som jeg liker godt. Vi har en filosofi om å presentere mer ukjente band som folk blir imponerte over og derfor vil komme igjen til neste år for å sjekke opp enda flere og nye band. Selv om ikke alle er like kjente, er det mye bra.

 

 LES OGSÅ: ONE PIECE ROCK PÅ BRYNE

 

Du spiller ellers i paDIOna som har tolket Ronnie James Dio i mange år.

Hvorfor denne forkjærligheten for DIO?

Håvard Hommeland fra Overhead i One Piece på BryneRocken.
Håvard Hommeland fra Overhead i One Piece på BryneRocken.

– Det er vel fordi han er de mest folkekjære og dyktige vokalistene som har levd og jeg har stor respekt for mannen. Aldri skandaler, bare mann og musikk. Han har gjort mye for hardrockscenen sier Kleppe og mimrer tilbake til gode gamle musikkvideoer som The Last in Line.

 

 

paDiona spiller igjen på BryneRocken. Når har et band spilt for mange ganger på samme festival?

– Når han som booker, skjemmes, ler Svein Harald.

– I begynnelsen startet vi festivalen for å ha en plass å spille selv, men nå er det så mange andre band som bør få sjansen. Derfor er dette siste året paDIOna spiller på BryneRocken. Vi har egentlig strukket paDIOna-strikken langt nok, så kanskje det blir et gjensyn på 10-årsjubileet?

 

Hva er det merkeligste du har opplevd som arrangør av BryneRocken?

– Paul Dianno, ler Svein Harald.

– Det var en artig skrue og har vært mer akter med denne mannen enn alle andre band til sammen. Dianno skulle plent ha McDonalds etter at han hadde spilt og ville definitivt ikke ha pizza. Vi måtte jobbe en del for å skaffe både burger og micro, men til syvende og sist spiste han pizza.

 

 

Svein Harald beskriver helgens artister

 • Guardians of Time – God heavy metal fra sørlandet.
 • Screams of Scarlet – De imponerte alle før fjorårets konsert med Amarahtne, så derfor får de komme igjen.
 •  paDIOna – Hyllest til den lille mannen med den store stemmen. Fem år siden Ronnie James Dio døde, paDIOna har holdt på i fem år, BryneRocen er fem år og i Haugesund (forrige konsert) spilte vi konsert nr. 50.
 • SAVN – Det er lokale helter opp av asken etter The Sins of thy Beloved og debutkonserten.
 • Civil War – Fire avhoppere fra Sabaton som dannet Civil War. De fikk med seg ny vokalist. Liker du Sabaton, liker du Civil War.
 • Art of Deception – Up and comming Thrash-metal fra Stavanger som nylig har vært på en større Eurpa-turné. Morgendagens musikere
 • Bulder – Lokal Rock ´N´Roll med tekster på dialekt. Hardcoremetalpunkblues.
 • Seven Thorns – Første besøk vi har fra Danmark. Ordentlig Power Metal i like god Helloween-ånd. Bandet har turnért med Jørn Lande og Anvil med andre. Forrige helg var de i Sri-Lanka. Sjekk gjerne deres tolkning av ABBAs – Mamma Mia.
 • Faith no Moore – tribute – Band fra Kristiansand med Kjetil Nordhus fra Tristania og trommis fra Sirenia er med.
 •  Saint Deamon – Det er jo Jan Tore Grefstad som danket ut vokalisten i Pagans Mind i semifinalen for The Voice. Svensk band med norsk vokalist hardrock og metal-landskap.
 •  Sirenia – Morten Veland sluttet for mange år siden i Tristania og startet Sirenia. Norsk gothmetal på sitt beste.

 

 

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny

 

 

 

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://scoopet.net/2015/09/brynerocken-for-femte-ar/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /customers/5/7/2/scoopet.net/httpd.www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/5/7/2/scoopet.net/httpd.www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19