Padiona med Netland

Coverbandet paDIOna spilte opp til dans på Tribute lørdag 31. oktober. Svein Ove Netland er den nye mannen i klassen, og når bandet mistet bassisten ble gitaristen bassist og Netland ny gitarist. Scoopet tok en prat før konserten.

paDIOna live. Foto: Jørgen Freim.
paDIOna live. Foto: Jørgen Freim.

GODE RØTTER FRA 80-TALLET. Scoopet tok turen til maskineringsbedriften Netland, hvor Netland er både eier og daglig leder.

 

Såååh, du er den nye mannen i klassen, den Dio-fikserte gitaristen som endelig fikk sjansen til å spille coverlåter fra ditt favorittband, eller?

– Vel, vi hørte på Dio i ungdommen sammen med andre 80-tallsband. Jeg har aldri vært noen superfan, men de har alltid vært der. Da jeg hadde en prat med Svein Harald Kleppe (Trommis i paDIOna) tidligere i år, ble en vikarjobb nevnt. Det ble ingenting av akkurat dette oppdraget, men jeg fikk uansett lyst til å øve inn en låt med Dio. Valget ble Holy Diver, hvor jeg deretter øvde inn et halvtimes repetoir i tilfelle jeg skulle få en ny forespørsel. Vivian Campbell, Ritchie Blackmore og Toni Iommi har alle spilt med Ronnie James Dio og de er kule gitarister å etterligne. I august fikk jeg tilbud om å være vikar på et oppdrag i Haugesund. Gutta likte hva jeg leverte. Bassist Liz sluttet i bandet, gitaristen Kristoffer valgte å spille bass, og derfor ble jeg den nye gitaristen.

 

Netland hadde sett paDIOna flere ganger før han selv ble med i bandet. Han kan ikke erindre at han ønsket spesielt andre låter på livesettet da de viktigste låtene var med. I dag diskuterer vi litt hvilke låter som skal være med på neste konsert. Kanskje det blir enda litt mer fra Rainbow og Black Sabbath?

 

Ungdom og oppvekst. Hvilke band og album preget deg?

– Bruce Springsteen kom vel samtidig med rock og metal på 80-tallet. Deretter ble det AC/DC, Metallica, Kiss, Dio, Guns ´N`Roses , Iron Maiden, og slike band. Jeg har gamle Dio-plater hjemme som er godt slitt etter diverse fester, smiler gitaristen som ikke var så begeistret for såkalte «hair band» som Poison og Tigertailz. Motley Crue var unntaket. Blant Dio-favoritter nevnes selvfølgelig Holy Diver som den beste. Alt etter Dream Evil-utgivelsen er mer upløyd mark, sier Netland.

 

Hørte du noen gang på ELF, som var et band fra Ronnie James Dio sin tidlige karriere?

– Ja, det har jeg hørt på og vi vurderer å øve inn en låt fra ELF. Jeg er glad i blues, og har hørt en del på det selvtittulerte albumet fra 1972, hvor det er mye bluesbaserte parti.

 

Og hva med Black Sabbath, Rainbow og Heaven and Hell?

– Jeg har fått øynene opp for Ritchie Blackmore som gitarist. Han har en snedig teknikk som er vanskelig å kopiere. Han har en merkelig timing, men det er vanskelig å etterligne. Det er kult å spille Rainbow live.

 

Du har jo en fortid i andre band. Hvilke band, og når stod du på scenen for første gang?

– Jeg var med i Melizza som bestod av Sveinung «Andy» Andersen , Jan Cato Traa, Leidulf Stokkdal og Geir Kristiansen. Vi trodde verden skulle erobres, men det skulle den ikke, ler Netland.

– Men vi ble faktisk spilt en del på radioprogrammet Rogalandstoppen, så vi var jo litt pop, også spilte vi på et LO-arrangement på Folken.

 

Hva skjedde med Melizza?holy-diver

– Vi sendte demokassetter rundt omkring, men fikk aldri noen platekontrakt. Det var jo ikke You Tube og lignende og så var det slutt i 1992. Da hadde 80-tallsbølgen roet seg til fordel for grunsjen. Det var en kul tid. Etter dette var det rolig til slutten av 90-tallet. Da var det tid for bandet Rebel Yell som ble startet av Jani Sviland. Dette holdt vi på med i godt over et år, men kveldskole og familie fikk meg til å prioritere annerledes

– Vi hadde faktisk en reunion med Melizza i 2004/05, men kom aldri videre da vi ikke fant ny vokalist. Flere bandmedlemmer startet opp Overhead etter denne perioden.

 

Les også: Motorhead-quizz med Overhead

 

Etter dette ble det HateFuel i 2006 med  Tord Eiken, Ståle Bjørnsen og Geir Jone Jess. Deretter ble det noen utskiftninger, hvor Erik Haugen og Gunner Hjort ble med. Vi kom aldri videre, så bandet ble oppløst. Deretter startet jeg opp maskineringsfirmaet Netland og la gitaren på hylla for nesten fem år før jeg takket ja til å være med på Kvernalarm 2014. Jeg fikk ny tenning, begynte å øve igjen, og om 14 dager er det faktisk tid for Kvernalarm 2015.

 

 

Får du høy puls og nervøse rykninger før du går på scenen ?

– Jeg kjenner det kribler, men etter første låten er det bare å kjøre på.

 

Er du redd for å gjøre feil?

– Jeg liker å være forberedt, men det skal være ganske grove feil om publikum legger merke til det. Småfeil kan skje, men det er ingenting å tenke på.

 

 

Les også: Kvernararm 2014

 

 

Du er daglig leder og eier for bedriften Netland, som leverer maskineringstjenester.

Hva er egentlig maskineringstjenester?

– Jeg lager deler i CNC-styrte maskiner til olje og landbruksindustrien.

 

 

Les også: Intervju med Svein Harald Kleppe

 

 

Nå er det nedgangstider – når tror du trenden vil snu?padiona-logo

– Det er vanskelig for meg å si så mye om da jeg ikke er blant de største i næringskjeden. Om en skal tro det som blir fortalt i nyhetene vil det ikke forbedre seg før tidligst mot slutten av neste år. Men det er umulig å spå.

 

Er det mulig å beskrive med få ord om hvorfor disse nedgangstidene ble en realitet i oljenæringen?

– Det er overskudd av olje. Derfor går prisen ned, hvor det er mindre lønnsomt å starte nye prosjekt.

 

Hovedbilde: Svein Ove Netland både spiller og arbeider med metall.

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

scoopet-facebook-ny