Surøl fra Hudson Valley

 

Som stor fan av sure øl, var det en hyggelig overraskelse å få tak i et trekløver med fatlagrede amerikanske surøl med fermenterte frukter. Testens første øl ble Sour Apricot, en frukt jeg syns høres appellerende ut i øl, men som jeg holder meg forholdsvis langt unna i kompakt tilstand.

flaming-fury

CAPTAIN LAWRENCE BREWING COMPANY har allerede hatt flere tilgjengelige ølsorter i Norge, men nylig ble det slippet et knippe øl i det øvre prissjiktet.  Bryggeriet ble stiftet av Scott Vaccaro i 2006. Alle flaskene i testen har dette ukurante målet som er et sted mellom 0,33 og 0,5 liter, hvor frukten kommer fra Borchert Farms, New York AKA Hudson Valley Harvest.

 

Captain Lawrence Brewing Company

Flaming Fury #4

Alkohol: 6,5% • Ibu: 15 • Humle: Crystal • Fatlagret med fersken

« Created by blending our sour golden ale with ripe and juicy Hudson Valley peaches. Aged in french oak foadres intil the art flavour of the beer and the sweet flawors of the peaches meld into one». Fint skal det være, og fint er det. Ganske mange fruktige øl og lambic er faktisk et godt håndtverk som seg hør og bør, leveres med champagnekork.

Flaming Fury er en gyllen surøl med relasjoner til sjangeren geuze med både gammel, og enda eldre surøl i samme batch. Fersken er med på å gi denne en frisk fruktighet som resulterer i et fint samspill mellom surt og søtt. Ølet har en syrlig finish og litt tjære som vitner om en kompleks og velbalansert øl. Karbonering er som forventet. Ingen gusher, men heller ikke flatt.

Det finnes flere øl som er like bra innen sjangeren, men allikevel en fining, dette her.

Ratebeerkarakter: 4,1/5

 

Sour strawberrystrawberry

Alkohol: 6,5% • Ibu: 15 • Humle: Columbus & Crystal • Fatlagret med jordbær

Da er vi kommet til den kanskje mest skumle fruktøltypen, utenom banan og slikt. Det finnes flere jordbærøl på markedet, men få er verdt oppmerksomhet.

Okei. Denne unngår den ufyselige jordbærsødmen som kan forekomme. Ølet er også svært bra karbonert, sparkling, nesten perlende. Farve er gyllen, mildt rødlig. Sour strawberry har kanskje mest av alt en fin munnfylde som gir tilfredstillelse for tørre ganer. En snakker allikevel om en ganske mild jordbærsmak i kombinasjon gjær og litt restsødme. Konklusjonen er at det er en god, forfriskende øl, men som fruktøl finnes det bedre alternativ.

I en blindtest ville jeg trolig kalt dette for en lite sukret Faro med bra syrlighet. Angående fruktsmaker hadde jeg kanskje endt på jordbær, kanskje ikke. Til å være surøl med jordbær er dette blant de ypperste, men husk at øl tilsatt jordbær, sjelden blir noen stor høydare.

Ratebeerkarakter: 3,8/5

 

 

Sour Apricot

Alkohol: 6,5% • Ibu: 15 • Humle: Columbus & Crystal • Fatlagret med aprikosapricot

Den siste er også den beste. Som nevnt i ingress er scoopet ingen stor fan av frukten aprikos i ren form. En kan nesten kjenne lukten av aprikos når champagnekorken letter på trykket, og det er egentlig akkurat det en gjør. Farven er gylen gul, med fin karbonering og tiltalende utseende.

Sour Apricot har balanserte syrlige toner som heller mer mot surt enn søtt. En kan tydelig kjenne fruktig aroma av aprikos, samtidig som ølet også hinter om at det er en fin, stram touch av eikefat.

I en blindtest kunne en nesten gjettet at surølet hadde hatt en omgang med lagring på et fat med belgisk flamsk øl av type Duchesse de Bourgogne på grunn av fruktig, tørr og fin sødme.

Dette er helt der oppe og viser at en slettes ikke må til Belgia for å få sure øl av ypperste klasse. Sour Apricot er et syrlig frisk, fruktig og godt håndtverk, hvor en flaske nesten blir i minste laget, for så god er denne faktisk.

Ratebeerkarakter: 5/5

 

Les mer om Captain Lawrence HER.

sØLve friestad – scoop@scoopmanagement.no