Kreator

I dag er det få som lar seg sjokkere av omslag og tittel på album som Kreator gir ut. På 80-tallet lagde dette mer oppstyr, og jeg har selv vært offer for religiøse mennesker som forsøkte å fortelle meg at slik musikk var djevelens verk, og at endatil AC/DC var det. 

Blant alle djeveldyrkere og band med dårlig innflytelse til ungdomen, ser det ut til at de konservative tok feil, da ekstreme mengder med 80-talls metal og thrashband fortsatt holder koken, og at jordkloden på sett og vis fortsatt er inntakt.

Kreator
Phantom Antichrist
Nuclear Blast (Warner)

Selv syns jeg Kreator var på grensen til å være alt for hardt da vi i 1985 lyttet på Kreators første LP; Endless Pain. Det ble ikke bedre da de året etter ga fansen Pleasure to Kill. Ikke bare var det groteske omslag, men også beinhard thrash. Men vi syns det var litt tøft å høre på Mille Petrozzas Kreator. Platene ble selvfølgelig lansert på det tyske selskapet NOISE, som også hadde band som Running Wild, Grave Digger, Helloween, Celtic Frost, Voivoid, Rage, Bathory, Overkill, Tankard, Sabbat og Coroner.

Kreator fikk en ny renesanse i Scoop-huset i 2005 med Enemy of God, hvor man kunne høre at Kreator fortsatt var et vitalt thrashband som slett ikke hørtes slitne ut. Hordes of Chaos (2009) fikk også god kritikk av anmeldere med peiling, og det samme kan man si om Phantom Antichrist.

Tipper Gore

Produksjonen er rå, og kler Kreator bra. Hvesende gitarer, tunge og kjappe rytmer med Milles vokal er akkurat hva man i beste fall turde å håpe på i 2012. Samtidig er det melodilinjer som gjør at man ikke blir sliten av å lytte til Kreator. Thrashband som ikke bare pøser på for å vise hvor kjapt de kan spille, er oftest best. Kreators nye plate er et spark i trynet til alle som eventuelt skulle tro at slik musikk er utdatert…og her har det endatil aukustisk gitar i lydbildet som også kler tyskerne. Alt i alt er dette en plate man stort sett kan høre på fra A-Å.

PMRC: Mary Elizabeth Aitcheson Gore, kjent som Tipper Gore,er  mest kjent som kona til USAs 45. visepresident Al Gore, samt for sin kamp for sensur av grovt språk innen musikken.  I 1985 var hun en av grunnleggerne av Parents Music Resource Center (PMRC), et initiativ hun tok etter å ha hørt en tekst av Prince. PMRC rettet seg mot tekster som tok for seg sex, vold, okkultisme, alkohol og narkotika, som etter hvert resulterte i en høring i Senatet, der artister som John Denver, Frank Zappa og Dee Snider (Twisted Sister) deltok. Høringen førte blant annet til at medlemselskapene i Record Industry Association of America (RIAA) begynte å benytte seg av et klistremerke, kjent som Tipper Sticker etter Tipper Gore, som var ment å advare foreldre mot innholdet på platene. Denne episoden har siden bidratt til å gjøre Tipper Gore svært upopulær i mange musikerkretser. (Kilde Wikipedia.org).

Dave Mustaine er bare en av flere amerikanske artister som har nevnt PMRC i sine tekster. Som man kan forstå, er det ikke bare metalband som lot seg irritere av PMRC. Generelle band innen både rock og rap har også fått kjenne på PMRCs vrede.

Karakter på Phantom Antichrist: 5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Følg meg gjerne på Twitter: @SolveFriestad