Tyskere i krig

Denne tyskproduserte TV-serien ble vist på NRK i fjor, og nå har den vært ute på DVD en stund. Det er allikevel alt for mange som har gått glipp av dette mesterverket hvor tyskere skildrer tyskere, jødeforfølgelse, kjærlighet og drama fra 2. verdenskrig.

krig-hjerte

KRIGENS UNGE HJERTER. En kan nesten anta at det meste som er å fortelle fra den 2. verdenskrig, allerede er fortalt. Men det er nærmest historisk å få en tyskprodusert TV-serie om krigens verste sider. For et par år siden leste jeg Den glemte soldat. Dette er dagbok fra østfronten (1942-1945), hvor Guy Sajer forteller om livet som tysk soldat. Her blir det beskrevet detaljerte grusomheter fra både tyske og russiske soldater.

Krigens unge hjerter (Unsere Mütter, Unsere Väter  – Våre mødrer, våre fedrer) forteller også om tyske soldaters krig ved østfronten, men først av alt forteller den om fem unge menneskers skjebne. De er en sammensatt vennegjeng på tre menn og to damer. En av dem er jøde, to skal ut for å krige for Hitler, mens jentenes liv vil bestå av både glamour, oppgang og nedgang – litt som med resten av vennegjengen.

Krigens unge hjerter skildrer et usedvanlig sterkt bilde av den 2. verdenskrig, og den forsøker heller ikke å glorifisere Tysklands bidrag i krigen. TV-serien forteller heller en forholdsvis sann historie om vanlige mennesker og deres skjebne når landet er i krig.

Jeg ønsker også å trekke tekniske paralleller med selveste Band of Brothers (Steven Spielberg), og jeg mener at dette er like bra, hvor det største minuset er at det skulle vært lenger spilletid enn 4,5 timer. Denne produksjonen er rett og slett for god til å ignoreres, så gå ikke glipp av denne, og skuespillere, lyd, effekter og bilde, likeså.

glemt soldatDette er årets heteste TV-tips som egentlig alle voksne bør få med seg. karakter6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad