Aass VS. Mack

Tid for nok en blindtest. Det finnes mange ølsorter (sjanger)og de fleste har en eller flere favoritter. Denne gangen var det tid for blindtest av wit, weiss, porter og bayer. Det ville selvfølgelig vært urettferdig å testet gamle bryggeringrever opp mot nyere norske bryggeri. Det ville blitt som David mot Goliat. 

AAss-vs.-Mack-inni

ASS VS. MACK. Bare tenk på det. Aass er Norges eldste bryggeri med en fartstid tilbake til 1834. Mack er noen år yngre, og brygget ikke sin første batch før 1877. Det ville selvfølgelig vært urettferdig å testet øl opp mot nyere bryggeri som for eksempel Nøgne Ø, som ikke fikk fingen ut før 2002. Flåmbryggeriet Ægir brukte enda lengre tid. De var ikke på markedet før 2007.

For å gjøre testen mest mulig nøytral! og rettferdig, testes forskjellige ølsorter fra gamle ringrever med over 100 år mer erfaring innen kunsten å brygge øl.

Derfor ble det utført en blindtest mellom Mack og Aass, hvor deltagerne skulle gi karakter i tillegg til å si hvilket øl de smakte. Store deler av ølklubben Hopheads, samlet seg for en spektakulær ølkveld.

 

Les også: Mer om øl

 

Først smakte vi seks øl fra Østfold-bryggeriet Ego Brygghus som startet opp i 2014.

Ego Brygghus

  • Ego Sesong
  • Ego Redness
  • Ego Wheatade
  • Ego Plankebærer
  • Ego Black Chocolate IPA
  • Ego A Damn Fine Coffe IPA

Det ble ikke utført blindtest på Ego Brygghus, og alle ølene var godt drikkelig. Black Chocolate IPA og A Damn Fine Coffee IPA fikk høyest karakter hos de fleste, og personlig syns jeg kaffeølet var vinneren. En spennende variant av IPA.

Etter Ego-tripen var det tid for selve blindtesten. Som tidligere nevnt, var det ingen blant deltagerne som visste hva som ble servert. Testen ble utført blant 8 personer, og jubelen stod mildt sagt hverken i tak eller gulv etter smaking. I tillegg kan det nevnes at Mack sine øl er 10 kroner dyrere, uten at smaken blir bedre av den grunn.

 

Les også: Snøslaps fra AAss.

 

Blindtesten viser at hverken Aass eller Mack er kapable til å lage gode «spesialøl». Den viser også at det er vanskelig å faktisk definere hva slags type øl det er snakk om. Det er med andre ord store rom for forbedring om de vil bli tatt seriøst. Kanskje de en gang i fremtiden kan presentere et øl som faktisk ikke er et hån mot god wit, weiss og porter?

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Aass-vs.-Mack-test