Boardwalk 1-5

Nå er det slutt. Boardwalk Empire avsluttet det siste kapittelet om Nucky Thompson (Steve Buscemi) i sesong 5. 

boardwalk-empire

BOARDWALK EMPIRE. Etter en litt treg start i sesong 1, har dette blitt en spektakulær fortelling om gangstervirksomheten i og rundt Atlantic City i New Jersey på forbudstidens 1920- og 1930-tall. Scoopet har klippet ut et utdrag etter anmeldelse fra sesong 2-5.

 

Sesong 2

Enoch Lewis «Nucky» Johnson (20. januar 1883-9. desember 1968) kontrollerer Atlantic City som fylkeskasserer. Thompson har lite imot forbundstiden, som gir store muligheter til monopol på import av alkohol og klingende mynt i kassen. Thompson og hans menn har de fleste politikerne på lønningslisten.

 

Thompsons monopolimport blir svekket da en av Nuckys beste venner samarbeider med Chicago-gangsterne; Al Capone og Lucky Luciano. Dette er duoens spede begynnelse, men de som kan historien, vet hvor markante disse to vil bli.

Nuckys beste venn har blitt hans fiende og med FBI i helene blir tilværelsen problematisk. Thompson allierer seg med Mr. White, som har kontrollen på afroamerikanerne, mens Ku Klux Klan også rører på seg. Venner blir fiender, spritsmugling, korrupsjon, utpressing og drap er alle nødvendige ingredienser som flettes inn i spekatkulær historiefortelling på høyt nivå.

Serien er fullspekket med interessante karakterer av forskjellig format. På den mest uskyldige siden har vi for eksempel Margaret (Kelly Mcdonald) som lever under samme tak som Nucky med sine to barn som ikke lenger har noen pappa. Gjett hvem som drepte ham?

I sesong 2 får vi også høre en barnepike synge en norskspråklig fortellingen om – Trollmor som har lagt sine 11 små troll, og bundet dem fast i halen.

 

 

Sesong 3boardw

En manusforfatter kan ha nærmest ubegrenset mye makt over sine karakterer. Hvem skal få leve, og hvem skal dø? Hvem skal ha det bra, og ikke? Hvem får det beste samarbeidet med de viktigste personene, og hvem blir skviset ut? I tillegg til at dette bygger på en sann historie, er det også rom for fiksjon og lekent manusforfatteri i Boardwalk Empire. Sesong 3 er kanskje enda bedre enn den forrige, og TV-serien er en helstøpt produksjon med kvalitet i alle ledd.

Italieneren Gyp Rosetti dukker opp som en brutal men kløktig gangster som også vil være med på leken. Al Capone og Lucky Luciano er fortsatt unge skurker, men de vokser mer utover i serien.

I denne sesongen får en også tanker om at Nucky Thompson kanskje burde skrevet et personlig takkebrev til juristen Andrew John Volstead, som var mannen bak vedtaket «The Volstead Act», eller forbudstiden om du vil. Vedtaket var blant annet ment å forminske korrupsjon og kriminalitet, hvor det ble forbudt med produksjon, transport og omsetning av drikkevarer med høyere alkoholinnholde enn 0,5%.

Boardwalk Empire på fysisk format har som vanlig mange fordeler. Gode bakomfilmer, persongalleri og dokumentarer er bare noe av bonusmaterialet fra HBO.

Blant medprodusenter kan nevnes Martin Scorsese, Terrence Winter og Mark Wahlberg, hvor førsnevnte regisserte den første episoden i serien.

 

 

Sesong 4

Stephen Graham er Al Capone, og en av seriens mest fargerike karakterer
Stephen Graham er Al Capone, og en av seriens mest fargerike karakterer

I den nest sisten sesongen er det på tide å minne om at publikum bør legge vekk både nettbrett og mobiltelefon. Boardwalk Empire er nemlig en type TV-serie hvor det er ekstra viktig å følge med.

Nucky Thompson er fortsatt hovedpersonen som tross alt har blitt mindre mektig enn tidligere. Konkurrenter fra både inn- og utland kjennes på kroppen. Blant andre problem er det en person som kalles for J. Edgar, som blir utnevnt som direktør for Bureau of Investigation (Forløperen til FBI) 10. mai 1924.

I denne sesongen stifter vi også bekjentskap med kjente skuespillere som Patricia Arquette og Louis Gosset Jr i viktige biroller.

 

 

 

Sesong 5

Enoch Lewis "Nucky" Johnson (January 20, 1883 – December 9, 1968)
Enoch Lewis «Nucky» Johnson (January 20, 1883 – December 9, 1968)

Det blir en dramatisk avslutning for Boardwalk Empire, og som man reder, ligger mann.

Noe av det aller beste med denne avsluttende sesongen er skildringen av Nucky Thompsons barndom og ungdomsår. Skuespiller Mark Pickering gjør en solid rolle som yngre Thompson, og denne skuespilleren har virkelig øvd og sett på Steve Buscemi sine fakter og væremåte. En imponerende tolkning.

Scoopet ønsker ikke å røpe så mye av den siste sesongen, men historien om Thompson og andre historiske karakterer går mot slutten, og etter siste episoden skulle en egentlig ønsket at det var mer. Derfor passet det bra å se Brian de Palmas The Untochables, etterpå. Kevin Costner, Sean Connery og Andy Garcia lager trøbbel for Robert de Niro.

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

karakter6