Gåten Enigma

Denne filmen vil også glede de som mener det ikke produseres gode filmer lenger. 

imitation-game-inni

THE IMITATION GAME – DVD. Her finnes ingen superhelter og flyvende objekt. Her er hverken monster eller overnaturlige skapninger. The Imitation Game er en klassisk fortelling hvor en må stole på at regi, karakter og at selve historien er god nok til å fenge publikum.

Filmen bygger på en sann historie om vitenskapsmannen Alan Turing (Benedict Cumberbatch) som blir valgt til å knekke Hitler-tysklands såkalte Enigma-krypteringer for britiske myndigheter. Filmen starter med et herlig intervju, hvor Turing blir fremstilt som en person som bare nesten lider av Aspergers. Han er en intelligent skrue, men det han mangler på sosialintelligens tar han igjen med brilliante tanker om hvordan en skal knekke Enigma-kodene som kan forkorte krigen med to år.

Sammen med et knippe kloke hoder med sansen for både koder og tall, skal de forsøke å avsløre Tysklands fremtidige krigsplaner, samtidig som de også må kjempe mot både tid og en skeptisk regjering som mister troen på Turings metoder for å nå målet. Filmen forteller om Turing under krigen, men også om den tragiske etterkrigstiden, hvor en kan si at utakk er verdens lønn. Han var nemlig homoseksuell, og på 50-tallet hadde de en kur mot slikt!

Regissør Morten Tyldum har tidligere laget Hodejegerne, og The Imitation Game er en dramatisk og interessant film, hvor jeg også vil fremheve flotte bilder fra et krigsherjet England. I løpet av to timer er det også en fin progressjon, hvor kun enkelte scener føles noe unødvendige. Skuespillet til Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) og søte Keira Knightley er merkbart bra. Snakker vi Oscar-nominasjon til B.C.?

 

I 2001 spilte Kate Winslet hovedrollen i filmen Enigma, som handler om det samme temaet.

 

Denne anmeldelsen ble først publisert da filmen ble vist på kino i desember 2014.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5