Doffs Poi

Verdens mest populære Ranglerock-festival på Bryne er til helgen. Fredag 10. juli klokken 18.15 står første band på scenen. Forvent to dager med mangfoldige lyder og publikum i tillegg til velvalgt mat (farse) og drikke. Scoopet skal presentere flere artister før du får sjansen til å skrike ENDELIG HELG!

Doffs Poi
Doffs Poi

DOFFS POI er en eksperimentell lekegrind i modige kontraster og gjenklang av cabaret og jazz. Trioen går på scenen fredag klokken 19.15. Scoopet tok en prat med vokalist Mia Marlen Berg for å få en oppklaring i hva Doffs Poi egentlig er for noe. Er det et hemmelig fremkomstmiddel til et grønnere gress på andre siden av gjærdet, eller kanskje det er en genuin robot som gjødsler åkeren av seg selv?

 

Hva er egentlig Doffs Poi?

– Doffs Poi består av Mia Marlen Berg (fra Haugesund) på vokal og synth, Oscar Grönberg (SE) på keys og synth, og Tomas Järmyr (SE) på trommer. Doffs Poi er delt opp i to ord, Doffs betyr «å ta av», på engelsk kunne man sagt; «the plain doffs off.» Poi er en performance art med elektriske baller på lang snor eller ild i samband med dans og akrobatikk. I viderført betydning så er navnet Doffs Poi en beskrivelse av musikken. Musikk som tar av, og hvor mange ting skjer på en gang og gjerne trikser med forskjellige stiler og retninger.

 

Dere ga ut en EP i 2012, men ellers ingenting. Er dere late, eller behøver dere bare ekstra lang tid på å produsere nye låter?

– Vi er tre profesjonelle musikere som jobber intensivt med flere prosjekter på samme tid, og reiser verden rundt med andre band samtidig som vi jobber med Doffs Poi. Tomas spiller i blandt annet Pantha Du Prince og italienske ZU. Oscar spiller med Trondheim Jazzorkester og Hanna Paulsberg Consept, og Mia Marlen er medlem av Trondheim Voices og har jobbet med forestillinger på Riksteatret, Trøndelag Teater og Teatret Vårt Ålesund som både komponist, sanger og skuespiller. Vi har også bodd i 3 forskjellige byer og land i flere år etter at vi utgav EP, og det har selvsagt også bydd på utfordringer. Men uansett hindring vi har måtte takle så har vi holdt sammen og jobbet videre, og nå virkelig for alvor, og satser mye med kommende album og turné!

 

 

En kan saktens spør om hvilke band Doffs Poi er inspirerte av, da musikken er vanskelig å kategorisere, eller sette i bås om du vil. Mia Marlen mener de er inspirerte av Deerhoof, Animal Alpha og Dresden Dolls.

 

 

Doffs Poi er et ganske udefinerbart band. Det er leken jazz som møter skeiv rock i et kompromissløst landskap av psykedelisk britisk 60-talls pop og cabaret.

Hvordan vil dere beskrive Doffs Poi?

– Den beste beskrivelsen finner du i presseskrivet, og det som skjer når folk selv prøver å beskrive oss. Ett perfekt eksempel er din egen beskrivelse.. :) Vi har tidligere brukt sjangersammensetningen; Happyjazzcore, men sangene blir mer og mer catchy, og eksplosive, så det blir spennende å høre hva folk vil si når albumet kommer ut.

 

 

Dette står i presseskrivet:

  • Doffs Poi is an energetic explosion of sounds, that remind you of a five year old kid on a serious sugar rush. What they serve is an aggressive happy mix of all your best dreams and worst nightmares. Doffs Poi is a Norwegian trio well known for their firing live shows, they will hit you like a bomb both on stage and on tape. The music can be described as happy-jazz-hardcore, a surprising mix of three musical personalities killing it together, playing the music they love. It’s playful, explosive and bloody marvelous!

 

 

Musikken antyder en viss antydning til galskap. Hvordan er Doffs Poi på scenen?

Doffs-Poi-live

Galskap er fint, hvorfor skal alt være så kontrollert og perfekt?.. :) Vi spiller på Ranglerock og de som kommer får se!

 

Finnes det noen musikalske sjangre som dere har funnet umulig å krysse?

– Jeg tror ingenting er umulig, men resultatet blir nok varierende, og man velger jo det man liker!

 

Er vokalen mest som et ekstra instrument hvor tekstene er mindre viktige, eller betyr tekstene noe for dere, personlig?

– Vokalen er et likeverdig instrument som alle andre instrument, men med fordelen av å kunne uttrykke tekst, så selvfølgelig er tekst viktig. Noen ganger bruker vi tekst som virkemiddel til å forsterke melodi eller ett poeng. Ironi og humor er ofte brukt i våre tekster! Andre ganger er teksten det bærende elementet i hele sangen og hele grunnlaget for hvordan musikken blir formet, og de har ofte sterk symbolikk og mening bak.

 

Hvordan er musikkmiljøet i Trondheim for tiden – er det noen spesiell sjanger som er mer hot eller er det plass til både hummer og kanari?

– Jeg tror egentlig ikke trondheim er så veldig ulikt andre byer for tiden. Men byen har i mange år hatt en kjent rockescene, og på grunn av konservatoriet finnes det ett stort jazzmiljø. Men indie-bølgen vokser seg stadig større, og man får flere som krysser alle mulige sjangere, akkurat slik som oss. Samfunnet trenger flere og mer nyanserte sjangerbeskrivelser snart!

 

 

Les også: Scoopets presentasjon av Ranglerock-artistene 2015 

 

 

Hva ville dere sagt om dere stod blant publikum og så en livekonsert md Doffs Poi?

– Overraskende og friskt. Vi ville digga det selvfølgelig :P

 

Hvilke tre CD-plater øl ville du tatt med til en øde øy?

  • Mia Marlen ville tatt med: Radka Toneff – «Farytales», og en Corona.
  • Tomas ville tatt med YODOK III – «The Sky Flashes, The Great Sea Yearns», og en folköl.
  • Oscar ville tatt med Ornette Coleman – «The Shape Of Jazz To Come» og en folköl.

 

Finnes det en musikksjanger dere får lyst til å hate?

– Vi hater ingenting, men hver sin smak! Men der finnes sjangere vi liker mindre så klart.

 

 

Da åpnes det også opp for diverse sprell fra vår side, og det har hendt (flere ganger), at foreksempel Tomas kaster cymbaler over scenegolvet og begynner og spille på vegger og tak.

 

Har dere noen spesielle rituale før dere går på scenen?

– Konsentrasjon! Tomas kan finne på å ta push-ups, Mia Marlen blåser av og til i flaske som oppvarming (kalles også fonasjon i rør), Oscar er alltid den som girer oss andre opp, veldig positiv! :)

 

Har dere en god historie fra en eller annen konsert dere har spilt?

– Vi har mange forskjellige konsertopplevelser bak oss, men noen av de vi husker aller best er der hvor folk forventer minst, og hvor vi selv ikke føler noe stort press på å leve opp til noen spesiell forventning, da slapper vi av, og lar ting skje akkurat slik som vi ønsker i øyeblikket.

Doffs-poi-2012

Da spiller vi veldig bra, og publikum opplever oss veldig tilstedeværende. Da åpnes det også opp for diverse sprell fra vår side, og det har hendt (flere ganger), at foreksempel Tomas kaster cymbaler over scenegolvet og begynner og spille på vegger og tak. At Mia Marlen ender opp med å rulle på golvet, eller hoppe ned blant publikum og synger der, eventuelt ikke synger, bare setter seg ned blandt publikum og lytter til resten av sangen. Den frihetsfølelsen er enormt inspirerende!

 

Hvilke andre band ser dere mest frem til å se på årets Ranglerock-festval?

– Vi er kun på festivalen i en dag, men håper å få med de aller fleste som spiller samme dag som oss, gleder oss spesielt til Skambankt! Ellers skulle vi gjerne sett Bendik neste dag når vi ikke er der..

 

Hva er fremtidsplanene til bandet?

– Vi er i gang med innspilling av debutalbumet, og har utgivelsesplaner på nyåret rundt mars 2016. Da vil det være klargjort release turné også, samt planlegges det mot festivalsommeren 2016. Det er masse spennende ting som er på gang, så det lønner seg å følge med på vår FB side, gi oss ett like, så lover vi å holde dere oppdatert!

 

Spilletider for årets festival ser du her.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny