Mye godt hjemmebrygg

Stavanger Øllags årlige hjemmebryggeraften kunne by på 35 forskjellige øl fra 20 hjemmebryggere i Rogaland. I fjor var det Bloody Rabbit Brewery som vant den gjeveste premien, men dette året kom de ikke helt til tops. 

Den fulle Thrane med stilig tappetårn og stilige øl.
Den fulle Thrane med stilig tappetårn og stilige øl.

FREDAG 28. AUGUST var det storinnrykk av hjemmebryggere i gymsalen til Rosenberg i Stavanger. Vel, storinnrykk var kanskje å overdrive litt, men 20 hjemmebryggere hadde hvertfall møtt opp for å «stille ut» sitt øl, i håp om å få heder og ære, i tillegg til skryt fra publikum som bare ønsket å smake godt øl.

Stavanger Øllag valgte å kjøre såkalt 3 sessions, som vil si at det ville bli kåret publikumsfavoritter i tre omganger, i tillegg til en hovedpremie hvor publikum skulle kåre kveldens aller beste øl, uansett form, lukt og farge.

 

Les også: Stavanger Øllags hjemmebryggeraften 2014

 

Det blir alltid god stemning og godt øl når Stavanger Øllag inviterer til fest. De fleste ølentusiaster har trolig møtt seg selv eller andre i ølsnobbdøra, men holdningen blant denne gjengen er upåklagelig, og slettes intet snobberi, bare blide mennesker og stort sett – godt øl.

Blant kveldens utstillere var det noen hjemmebryggere som hadde gjort mer flid enn andre for å sjarmere ølsmakerne. Bloody Rabbit Brewery serverte djevelsk sterke chilinøtter, noen hadde fancy tappeutstyr, mens andre syntes det var nok med hjemmebrygg og sjarmerende smil. Hafrsfjord Mikrobryggeri (Hovedbilde) serverte Inline Hop Infused på en innovativ tappelinje, hvor ølet fikk seg en runde i blodfersk humle før den kom ut i glasset. Til tross for interessant forsøk, ble det kanskje vél mye humle i ganen. Til gjengjeld hadde de en aldeles utsøkt og såkalt Ekspresso Stout som derimot levde opp til forventningene.

 

Les også: Stavanger Øllags komplette resultatliste.

 

En av Scoopets flere favoritter var Den Fulle Thrane.

Geir K. Hagen fra Sollihagens Brygghus mottar gjev 1. premie.
Geir K. Hagen fra Sollihagens Brygghus mottar gjev 1. premie.

Før det første hadde de kveldens mest sjarmerende tappetårn, og for det andre serverte hjemmebryggeren to velsmakende øl med alkoholprosent på 3 og 3,5 %. Sjangeren var en Lichtenheiner, hvor utgaven Hipsterbrygg var tilsatt røykmalt, mens Thranes Helsekost inneholdt bl.a. tranebær og solbær. En fellesnevner var at begge ble laget med surdeig. Et vellykket eksperiment hvor ølet minnet om en fruktig Berliner Weisse.

Ståk Nanobryggeri og tidligere nevnte Bloody Rabbit hadde begge en tilfredstillende Black IPA, og Bekkefaret/Bråde og SlurpSlurp serverte gode pilsnere. Til tross for at undertegnede var medbrygger på Nr 16 sine brygg, vil jeg påstå at Down Under og Calypso Bryggeriet sin IPA var veldig bra.

Sollihagens Brygghus stakk av med den gjeveste tittelen som kveldens favoritt blant alle øl. Crazy India Saison Funk Edition på 8 % var kanskje ikke Scoopets favoritt blant alle øl, men en fortjent vinner.

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no