Test: 22 Glutenfrie øl

 

 

 

Scoopet har testet 22 glutenfrie øl som er merket med Crossed Grain-symbolet. Testen viser at det finnes gode og dårlige alternativ som er både over og under butikkølstyrke på 4,7%. Testen viser ellers at glutenfritt øl med mye humle fungerer bra. Alle ølene er kjøpt i Norge. 

22-glutenfrie-beer

EN FRA NORGE. I utgangspunktet er det kun Ringnes Lite som tilbyr glutenfritt øl som den eneste merket med Crossed Grain-symbolet. Dette ølet ble lansert i 2012 og har gjennomgått omfattende tester for å få Crossed Grain-stempelet på etiketten. Under produksjonen av Ringnes lite ble det også benyttet mindre malt. En reduksjon av råvarer betyr mindre smak, mindre sukker og mindre karbohydrater.

 

Hva er gluten?

Gluten er en naturlig bestanddel i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene vil derfor inneholde gluten. Kilde –  brodogkorn.no.

 

To metoder

Det finnes minst et par metoder for å produsere glutenfritt øl. En av dem er å bruke glutenfrie råvarer, mens den andre er å brygge som vanlig, og deretter fjerne gluten under produksjonsprosessen.

Grimstadbryggeriet Nøgne Ø har to øl med lavt gluteninnhold. Under produksjon av Bitter og Porter har bryggeriet tilsatt et enzym i selve prosessen som bryter ned gluten og gir ølet lavt gluteninnhold. Nøgne Ø har allikevel ikke testet produktene og kan derfor ikke få Crossed Grain-symbolet.

 

 

PILS
Neumarkter Lammsbräu – Glutenfrei1Neumarkter

4,7% • 0,33 l • 36,80,- • Tyskland

Velkommen til begynnelsen og den vondeste glutenfrie pilsneren i testen. Ølet smaker som en tilbudspilsner med metallisk bismak som jeg kun unner bryggerne som står bak GRANS BARE. Den såkalte karboneringen blir fort redusert, og skumtopp i glasset ser kjapt ut som en kombinasjon av skilt rømme og mugg. Til bryggeriets fordel kan en si at det er en viss maltsødme som svekker litt av en allerede fremtredende metallisk usmak.

Bryggets forsøk på å skille seg ut men ender opp med en dårlig skumtopp og karakter.

Karakter 1/6

 

Ringnes – Lite1Ringnes-Lite

4,3% • 0,5 l • 26,90,- • Norge

Ringnes Lite var det første norske ølet som ga garanti for 100% glutenfritt, og er det eneste norske glutenfrie alternativ. Bryggeriets ordinære pilsner er langt fra en favoritt.  Lite-versjonen har mindre bakbrun smak enn den ordinære pilsner, og dette er en lettdrikkelig, dog tynn pilsner.

Dette er en helt grei pilsner som ikke gir allverdens med smaksopplevelser hverken den ene eller andre veien, men den har ingen metallisk bismak. Den er et anstendig alternativ for ordinær pilsner til tross for en litt for lav karbonering som forsvinner fra glasset om en ikke drikker opp ganske kjapt.  Ringnes om sin Lite-versjon: «Gjennom å utnytte stivelsen i maltet under brygging optimalt, reduseres antall karbohydrater med 70%, og ølet inneholder 30% færre kalorier enn vanlig øl».

Scoopet spør seg allikevel hva som er vanlig øl, og hva er kriteriet for å ikke bli kategorisert som vanlig? Brown Ale, Wit eller kanskje en Pale Ale? Joda, de mener nok pils, men pytt.

Karakter 3/6

 

Estrella – GaliciaEstrella-galcia-glutenfrei-spania

4,7% • 0,33 l • 29,40,- • Spania

Lys gyllen pilsner med fin karbonering uten metalliske toner. Pilsneren føles som en mellomting av light og vanlig pilsner da den ikke er blant de fyldigste pilsnere «ever tasted». En kan allikevel kjenne en viss antydning til smak (malt) og som en ordinær pilsner fungerer den egentlig greit. Hverken mer eller mindre.

 

Karakter 3/6

 

 

Estrella Damm – DauraDaura-damm-glurenfree

5,4% • 0,5 l • 31,50,- • Spania

Dette er en litt krafigere pilsner som seg hør og bør med høyere alkoholstyrke. En fyldigere aroma som henger i ganen gjør dette til en ganske fin pilsner med antydning til fin bitterhet og fruktig aroma. Et godt valg om en ønsker en mer smakfull pilsner, hvor en nesten kan påstå at den har et godt og interessant særpreg som hever seg over en ordinær øl innen sjangeren. Bra karbonering som føles fersk og fin.

Karakter 4/6

 

Zatecky Pivovar – Organic CeliaCelia

4,5% • 0,33 l • 40,- • Tsjekkia

Denne såkalte «Hand-Crafted» tsjekkiske pilsneren er brygget i åpne gjæringskar og leverer et godt førsteinntrykk med fin lukt. Karbonering forsvinner forholdsvis kjapt, men hvordan er munnfølelsen?

Som en pilsner er det mye aroma og smak, kanskje en litt overdrevet maltsødme, men absolutt innafor. Etter noen sipp kan en kjenne fruktig antydning hvor det også kan være tilsatt noe røykmalt?. Dette er en pilsner som kanskje smaker for mye for den innbarkede pilsdrikker, men her er karakter, annerledes aroma, grei karbonering og antydning til humle. Ingen ekstraordinær opplevelse, men godkjent.

Karakter 4/6

 

Widmer Brothers – O´Mission1O-Mission

4,6% • 0,33 l • 41,- • USA

Dette er en «Handcrafted Lager» med bra karbonering, frisk aroma og antydning til honning. Kall det gjerne for en oppjustert pilsner med mer fylde og kropp. Ølet har bare nesten for mye maltsødme, men fine, syrlige toner nøytraliserer dette på en god måte.

En anelse av humle og fin tørhet sitter igjen i ganen og gir denne en halv karakter ekstra.

Karakter 4,5/6

 

Mikkeller – American Dream Gluten Free1American-Dream

4,6% • 0,33 l • 44,90,- • Belgia

Danske Mikkeller kaller dette for en gluten-free pilsner-style beer. Ordet jeg liker best her er style, fordi en tenker ikke stil i pilsnerlandskap når jeg nyter denne.

American Dream har muligens en litt rar karbonering ved helling, men det merkes ikke på smak. Ølet har en frisk citrusaroma med en tørrhet som gir assiasjoner til grapefrukt. Ølet er brygget på amerikansk(e) humletyper, og en kan bare gjette seg til hvilke da det ikke står på etiketten. Scoopet vil allikevel anta at humletypen Cascade, Citra, Amarillo eller Centennial blir brukt i en fin kombinasjon for å få frem den appellerende syrligheten. Denne utgaven av American Dream er et svært godt øl – glutenfritt eller ei.

Karakter 5/6

 

 

 

Andre ølsorter 

 

Munkebo – Balder Agave gluten free IPAMunkebo algave

7,6% •  0,33 l • 65,- • Danmark

 

Hva skjer om du blander en del IPA, to deler grapefruktjuice og to deler med energidrikk a’ la Red Bull?

Denne dansken er brygget med sirup fra meksikanske Agave, trolig en del dill og dall i tillegg til de amerikansk humlene Cascade, Nugget og Simcoe. Ølet har en fin gyllen farve med grei karbonering og litt skumdannelse som ligger rundt kanten av glasset. Hva er agave? Jo, det er en slekt med sukkulente planter i Agave-familien som kan brukes som søtningsmiddel istedenfor sukker. Ølet hverken godt eller vondt, men noe humle legger seg på nesetippen.  Ølet tiltrer i ganen med antydning av høy alkoholprosent, deretter en litt skarp sødme, lav bitterhet,  grapefrukt og honning.

Dette er en snodig og udefinerbar øl. Den er for søt, har ingenting å gjøre med en IPA og har en finurlig humleflukt i alle retninger av søtt og surt. Mot slutten av denne lite nytbare ølen blir det også anledning for å irritere seg over en rar lukt. Om en ikke skal sky denne som pesten anbefales det allikevel å styre unna denne glutenfrie ølen fra et bryggeri som pleier å levere gode øl.

Karakter 1/6

 

Mongozo – Buckwheat White BeerMongozo glutenfree

4,7% • 0,33 l • 49,- • Belgia

 

Denne er brygget med 20% ris og krydder.

I min ville ungdom lagret pappa til en kompis flere syrekanner med vin på løa. Jeg er usikker på om de voksne fant ut at vi faktisk forsynte seg av dette her, men etter såpevannskum og 15 sekund i glasset, ligner Mongozo mistenkelig på dette skvipet som vi utelukkende drakk for å bli fulle.

Blant testens 22 glutenfrie øl, er dette den minst forlokkende i glasset da det ser ut som brun eplesaft uten kullsyre. Mongozo er en merkelig øl som jeg vil kalle for mislykket, eller i beste fall alternativ. Det er faktisk litt karbonering i ganen, men i sodavannets tegn er dette ingen god brus. Antydning til litt krydder og hvete eksisterer, men den beste anbefalingen må allikevel være å ikke tilsette 20 % med ris i ølet, uansett sjanger. Ingen direkte usmaker, men det føles bare feil.

Karakter 1/6

 

Mikkeller – Peter, Pale and Mary GlutenfreePale-og-slikt

4,6% • 0,33 l • 49,90 • Belgia/Danmark

Selv om Peter, Pale and Mary er brygget og flasket av selveste Mikkel Borg (Mikkeller), har det allikevel blitt gjort hos De Proef Brouwerij, Lochristi–Hijfte, i Belgia. Som fantombrygger har dansken nemlig intet eget bryggeri, men i motsetning til norske bryggeri, har Mikkeller levert flere gode glutenfrie øl utenfor pilsnerlandskapet, hvor tre av dem er med i denne testen.

Peter Pale and Mary har en god, frisk humlelukt, men karbonering forsvinner merkbart fort, og ølet både ser og smaker tamt. Resultatet er en tam Pale Ale som starter lovende, men som kjapt blir til en tørr og alt for bitter Pale Ale. Derfor kategoriserer jeg dette som et dårlig valg, uansett hvilken sjanger en skulle ønske seg. Som en Pale Ale har dette tynne skvipet ikke fortjent sitt hederlige sjangernavn. Hverken Peter eller Mary bør være fornøyd med denne.

Karakter 2/6

 

 

St. Peter´s – G-Free1S´peter-G-free

4,2% • 0,5 l • 69,40,- • England

Litt rar parafymert lukt og bitterhet. Fargen er speilblank og gyllen, nesten som en klar cider.  Ølet føles både friskt og bittert, men allikevel blir det en finurlig munnfølelse. Det er en overgjæret øl (pils er typisk undergjæret), og føles som et sted mellom en pilsner og en pale ale med kun litt fruktsødme. Fin citrusaroma og hint av gode smaker pirrer allikevel ikke nok. Delvis vellykket, delvis interessant, men litt tamt, lite humlearoma og nesten litt femi.

Karakter 2,5/6

 

 

Green’s Gold – Dark Ale1Greens-Dark

5,8% • 0,33 l • 49,90,- • England

Rustbrun farve i sjangeren brun hvor alt er greit, men ikke mer. Grei karbonering, fylde og smak, hvor belgisk gjær gir bremsespor i bunn av flasken.

Ølet er i likhet med mange andre øl i testen, ettergjært på flaske. Denne er litt udefinerbar og baktung i både sjanger og smak. Jeg vil allikevel tro at noen ølentusiaster som liker den mer brune aroma vil verdsette denne litt mer.

Karakter 3/6

 

Brunehaut – Blondetest-br

6,5% • 0,33 l • 47,90,- • Belgia

I overkant for mye fus (karbonering i glasset ved helling) som ikke akkurat drar opp helhetsinntrykket. Dette er en blonde, men har allikevel litt mindre av alt en vil ha i denne type øl. En antydning til ubalansert brun smak ødelegger for mer fruktige smaker som trolig aldri har vært der i utgangspunktet. Nesten fraværende humlestikk, mindre smak av honning og heller ikke frisk og god som den beste Blonde i testen.

Rett og slett en liten nedtur som plasserer Brunehaute Blonde som en middelmådig elev som får igjen sin egenproduserte treskål av læreren med beskjed om at dette kan gjøres bedre.

Karakter 3/6

 

Grisette -blondeGrisette

5,5% • 0,25 l •  32,50,• Belgia

Et høyt men noe tynt, sprudlende og krithvitt skum legger seg på toppen av glasset, men avtar ganske kjapt og ligner på skum fra et godt brukt oppvaskvann. Hva med smaken?

Grisette viser seg å være en småbitter blonde med lav karbonering, litt fin syrlighet og antydning til gjærens spill mot banan som blir en litt skuffende affære. Pluss for en fin og sprudlende munnfølelse som gir relasjoner til en greit karbonert cava. Ølet er ikke akkurat typeriktig som en blonde og blir et noe likegyldig alternativ som hverken eller.

Karakter 3,5/6

 

Monty’s Brewery – Masquerade1Monty´s

4,6%• 0,5 l• 48,-• Wales

I den litt kjedelige sjangeren som kalles for bitter, påstås dette å være en gyllen bitter. Dette er et godt alternativ om en liker britisk mild og bitter øl, og den er merkbart appetittelig i glasset med sitt høye skum som minner om skurtresking av korn i både lukt og farve. Til tross for anonymitet er denne ganske fin i ganen, og med sin noe fyldige kropp er det en forholdsvis tilfredstillende, leskende alternativ.

Karakter 4/6

 

Brunehaut – Amber1Brunehaut-Amber

6,5% • 0,33 l • 47,90,- • Belgia

Verdens kanskje kjedeligste og mest udefinerbar brune guffe av en ølsjanger er Amber Ale. Det er derfor nesten like trist som overraskende å si at Brunehaut har levert en amber med fint humlepreg og interessant antydning av kaffe.

Balansert sødme og karbonering hvor en helst ønsker å si at dette slettes ikke er en amber, men en mild, lys og smakfull stout.

Karakter 4,5/6

 

Wold Top – Against the Grain1Against-the-Grain

4,5% • 0,5 l • 48,00,- • England

Til tross for både form og farve som en pilsner, stopper likheten der. Etiketten antyder at dette er en øl i sjangeren bitter, som er svært populær i nettopp England. Against the Grain føles allikevel mer fruktig, så jeg velger å legge listen et sted mellom pils og bitter med noen dråper cider oppi flasken.

Ølet har ikke allverdens med karbonering, men er allikevel frisk og velsmakende med et lite humlestikk og velbalansert citrusaroma. Ikke testens barskeste øl, men et godt alternativ hvor hint av cider kan være en medvirkende årsak til lav karbonering. Brygget på pilsnermalt og mais.

Karakter 4,5/6

Brasserie Artesienne – Bon Samaritain1Bon-samarita

6% • 0,33 l • 42,90 • Frankrike

Her kan en bli litt usikker på sjanger da denne kategoriseres som en lys hveteøl hvor sjangeren hveteøl egentlig er ganske lys i utgangspunktet. Er dette en mild hveteøl med lite sødme, eller er det en pilsner med ekstra god aroma? Ølet byr ikke på de rikeste smaksopplevelser, men denne står med rak rygg som et behagelig alternativ – også for de som foretrekker en frisk pilsner.

Egentlig er også dette et godt valg til øldrikkere som syns en typisk hveteøl kan bli for søt, og det er fine hint av frisk maltsødme og et hint av godt humlestikk. En av testens mest leskende alternativ.

Karakter 5/6

 

Green´s Blonde1Green´s-Blond

5,8% • 0,33 l • 49,90,- • England

Svært godt øl som både ser ut og lukter som en blonde. Ølet har en særpreget bitterhet og tørr ettersmak av honning som føles balansert og velsmakende.

I tillegg er den godt humlet, som er med på å gjøre dette til en av testens beste bidrag – altså en velsmakende, fruktig og frisk blonde med bra karbonering.

Karakter 5/6

 

Mikkeller – I Wish Glutenfree1I-Wish

5,5%• 0,33 l• 47,90,- • Belgia

Dette er brygget på samme sted som American Dream, og smaker egentlig mest som en videreutvikling av overnevnte øl. Den største forskjell er at dette er en IPA med mer bitterhet og  humlearoma. Ølet har en fin syrlighet en veldig fin karbonering med fint humlestikk. Den tåler å bli nevnt i samme åndedrag som andre gode India Pale Ale som gir signal om at det bør brygges flere glutenfrie IPA. Litt bedre enn American Dream, men ikke så mye.

Karakter 5/6

 

Brew Dog – Vagabond Pale AleVagabond-pale-ale

4,5 % • 0,33 l • pris? • Skottland

Her får en et godt inntrykk allerede ved helling. Herlig duft av humle hvor innhold ser mer ut som en fyldig IPA. Fint skum som henger i glasset, men hva med smaken?

Joda, Brew Dog leverer og dette er en utsøkt Pale Ale, selv om den minner vél så mye om en god India Pale Ale. Fin bitterhet, tørr i ganen og med en mild fruktig aroma overbeviser skottene om at det er fullt mulig å lage en fullverdig glutenfri Pale Ale, eller India Pale Ale om du vil.  For nybegynnere vil denne ha en noe avansert kompleksitet, men for humlehoder vil den gå rett hjem.

Karakter 5,5/6

 

To Øl – Reperationsbajer1To-Øl-reperationsbajer

5,8% • 0,33 l • 52,70,- • Danmark

Reperationsbajer er en nærmest perfekt Pale Ale med herlig aroma og sindig bruk av Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin-humle. Godt humlestikk på tungen, fin og merkbar bitterhet og ikke minst en antydning til citrus og fruktig fylde i harmonisk balanse og fin avslutning. Reperationsbajer er testens fortjente vinner og lett tilgjengelig på Vinmonopolet.

Karakter 6/6

 

Info-glutenfritt-og-øl

 

Tekst og Foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet.net