Ujulete strålande jul

 

 

Tirsdag 8. desember 2015 var en viktig dato på mange måter. Det er for eksempel 35 år siden John Lennon døde og 11 år siden Pantera-gitarist Dimebag Darrell ble skutt på scenen. Det var også datoen for årets konsert med Strålande Jul i Brynekyrkja. Denne artikelen ble gjort i forkant av konserten.

Johny Red and the Prayerhouse people
John Gravdal (Johnny Red and the Prayerhouse people) er med på kveldens konsert. Her fra Helgåfestivalen 2014. Foto: Sølve Friestad

BRIGT SKRETTINGLAND er en av artistene bak arrangementet. Hva er vel bedre enn morgenkaffe og småkaker med Brigt i Scoop-huset? Vel, trolig flere ting, hvor en har lært at Skrettingland ikke spiser julekaker til frokost, men thermosen med kaffe fikk derimot gjenlyd.

– Det er ikke nødvendigvis en julekonsert, sier Brigt Skrettingland. Egentlig er det så få julete innslag at konserten ikke er en julekonsert, men heller en konsert som viser en enorm bredde av lokale sangtalenter på Jæren.

Etter en beskrivelse av årets artister og melodier syns Scoopet at den beste beskrivelsen kan være en nedstemt konsert med melankolske sidesprang i retning mørkere viser og finurlighet. Men selvfølgelig blir ordet jul nevnt i noen få låter.

Brigt reflekterer over fjorårets konsert hvor Børre Bratland (General Forsamling) dro publikum med på allsang på Brennevinsbluesen.

– Vi forsøker selvfølgelig å være innenfor kirkens rammer, men tøyer nok grensen litt, smiler Skrettingland som egentlig skryter av alle artistene som stiller opp.

– Vi har for eksempel et fint trekløver med Børre Bratland, Kim Laland og John Gravdal (Johnny Red and the Prayerhouse People). Et sted mellom vise og folk backer de opp hverandres låter med gitar og munnspill. Jeg kaller dem for jærens gitarkamerater hvor en kan forvente mørkere viser med dose av lun og fin humor.

Skrettingland mener at Strålande Jul har vært en fin ramme for flere artister. Hilde Selvikvåg fant for eksempel backingbandet her i fjor, og Frank Robert Andreassen fikk inspirasjon til å arbeide med soloplate.

– Bjarte Lending er også et kupp for oss som korsjef. Under planlegging av Når Hjertet alltid banker i fjor forventet alle at vi skulle bruke den lyseste og peneste jentestemmen på vokal. Lending ville det annerledes og mente vi heller skulle bruke den groveste mannestemmen. Frank Robert Andreassens dype brumlerøst bergtok publikum, flirer Skrettingland.

 

 

 

 

 

 

Artistene fremfører to låter hver og tidvis kan det minne litt om en jamkonsert.

Frank Robert Andreassen og Geir Arne Pedersen som SULT i Helgåleiren. Foto: Sølve Friestad
Frank Robert Andreassen og Geir Arne Pedersen som SULT i Helgåleiren. Foto: Sølve Friestad

Kapellmester Bjor Bohne har ellers med seg tre ufattelig flinke musikere hvor stålkontroll får et nytt perspektiv. De fleste artistene fra i fjor er med, men Hilde Selvikvåg og Silje Sandanger måtte takke nei av praktiske årsaker. Mikael Åsbjørnsson-Hodne er ny av året i tillegg til to uannonserte artister som Brigt velger å ikke formidle før til kvelds.

 

Konserten passer best for?

Det er vanskelig å si hvem Strålande Jul passer best for. Scoopets tanke var nok først at dette på godt jærsk kunne blitt noe sáve, som betyr at det slett ikke er i min gate, men nå er inntrykket at konserten kan passe for alle som liker livemusikk.

– Konserten starter og avslutter med fullt show og korsang. Innimellom er det artistene som kjører sitt show – ofte med egenprodusert materiell. Folk bak Ida´s Hjelpefond komme også for å fortelle om arbeidet sitt. Det er ellers ganske store ord, men jeg velger å si det allikevel. Publikum får også møte Rogalands største sangtalent. Brigt snakker om Thomas Westly Brasel som begeistret publikum i fjor. Selv skal Skrettingland opptre med en acapella-fremføring. Noter kan han ikke, men er ellers flink til å lære seg melodiene utenatt.

 

Det er 80 billetter igjen til kveldens konsert. Det blir gratis kaffe og gløgg. Brigt syns det må vær såpass når folk har kjøpt billett.

– Vi vil det skal være en vanvittig fin opplevelse for de som møter opp, avslutter en travel artist, primus motor og ildsjel som ble rørt av fjorårets tilbakemeldinger. Kanskje spesielt med tanke på at inntektene gikk til et veldedig formål.

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny