Håkon til Nidaros

 

Årets norske storfilm har det meste som skal til for å bli kalt for akkurat det. Allikevel er resultatet ikke helt tilfredstillende. 

BIRKEBEINERNE – DVD. Norge herjes av borgerkrig i 1204. Baglerne støttes av danskene og den velfødte pavekirken og bare birkebeinerne våger å kjempe mot den mektige overmakten.

Alt-for-ungen

Når birkebeinerkongen dør, viser det seg at han har en arving. Håkon Håkonsen er kongens uekte sønn, og danskene ønsker å drepe ham. To menn må vie sitt eget og andres liv for å redde kongeungen, og få ham i sikkerhet til Nidaros.

Regissør Nils Gaup har laget en litt lignende film med Veiviseren fra 1987, hvor det også måtte fluktes. Denne gangen møter vi datidens Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt som flykter i både ned- og oppoverbakker på ski. Samtidig som de må få kongeungen i sikkerhet, er det flust med både løgn og bedrageri i Nidaros, hvor ferden må ende i denne historien som forandret Norges historie for alltid.

Birkebeinerne er egentlig en spektakulær film i snødekt landskap, gode kostymer og flott norsk natur. Den har også et bra tempo, hvor en sjelden får sjansen til å hvile. Allikevel er det noe ubestemmelig som gjør at en ikke blir aldeles bergtatt av hverken landskap, handling eller Jakob Oftebro og Kristofer Hivju i hovedrollene. Alt skulle vært litt større og mer spektakulært, uten at det er så lett å si akkurat hvor filmen feiler. Ingen dårlig film, men heller ingen uforglemmelig opplevelse.

 

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4