Usmaklig pølse i vått brød

Frank og Brenda har blitt skjult for omverdenens forferdelige sannhet. De lever i et samfunn med tusenvis av andre som er i samme situasjon. De skulle bare visst hva det forjettede land eller det hinsidige egentlig har å tilby. 

SAUSAGE PARTY. Frank og Brenda er på sett og vis et offer for samfunnets konsumpolitikk, hvor det kan dras paralleller til uskyldige folkeslag som bare venter på å bli misbrukt i krig, i gisselsituasjoner eller gjerne som kanonføde i et land hvor de med makten har en utømmelig kilde av råvarer som kan brukes til fortæring om du vil.

pølse-og-lompe

Frank og Brenda har det egentlig fint, samtidig som de har store forventninger. Mytene fra en sang om at gudene har en overaskelse når de kommer ut i det såkalte lyset, er iferd med å slå sprekker. Frank og Brenda er nemlig en pølse og et pølsebrød på et stort supermarket, hvor de nesten ikke kan vente på å bli kjøpt av forbruker som skal bringe dem til friheten utenfor supermarkedet. Hemmeligheten om hva som egentlig skjer der skal snart bli avslørt, og en viss panikk vil spre seg i varehyllene.

Animasjonsfilmen SAUSAGE PARTY er produsert av blant andre Seth Rogen som også har gjort dårlige karrirevalg med for eksempel BAD NEIGHBOURS. Når en ser dette navnet – gjerne kombinert med Jonah Hill, kan en nesten forvente usmaklige pølser i brød. Allerede etter de første 10 minuttene aner en hvor dette bærer hen i en lapskaus av Fuck, Cock og Cunt. Pølse vil i brødet, brødet vil ha pølse og så videre.

Til tross for at det egentlig er umulig å skrive en historie om levende og snakkende mat og forbrukervarer (som vaginavask) har det nå blitt gjort i overbeviselsens navn om at det fortsatt er umulig. Underveis blir det faktisk vanskelig å IKKE tenke på hvor idiotisk ide og historie dette egentlig er, som er ganske rart da det i utgangspunktet er någet urealistisk med hyllevarer på supermarked som både vil pule og leve det gode liv. Selve historien er like tynn, forståelsesfull og matnyttig som to forskjellige sider i en debatt om Islam og etter 90 minutt er en ganske lei.

scoopet-facebook-ny

Dialog har selvfølgelig noen ordentlige velskrevne setninger innimellom vissvass og usmaklige scener, hvor scenarioet når mat skal tilberedes, er brilliant. Det samme er den Woody Allendske smultringen, situasjoner med etnisk mat og tyggegummiklysa i Stephen Hawkind-ånd. Sistnevnte har sittet fast under bordet til en genial forsker og har derfor fått mye lærdom. Animasjonen er ellers veldig bra, uten at det hjelper filmen.

Jeg er faktisk usikker på hvem som egentlig vil digge denne pølsefesten. Kanskje kids på rundt 15 år – kanskje ikke. I USA har den uansett 17-års aldersgrense, så der vil ikke akkurat det bli et problem.

 

SAUSAGE PARTY • Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon • Stemmer: James Franco, Johan Hill, Kristen Wiig, Seth Rogen, Paul Rudd, Edward Norton, Salma Hayek, Michael Cera • Spilletid: 88 min. • Aldersgrense: 12 år.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no
Karakter2