Intervju: Paradise Lost

Scoopet.net går inn i en liten feriemodus i noen få dager. Derfor havner de mest populære intervju på forsiden med ujevne mellomrom i løpet av uken, samtidig som retrointervju med Rob Halford, også vil bli publisert om få dager. Paradise Lost-intervjuet ble først publisert 17. november 2012. 

 

 

 

Med ujevne mellomrom vil det bli lagt ut retrointervju på Scoopet, hvor de aller fleste intervjuene får et digitalt liv for første gang . Denne gangen er det intervju med Paradise Lost-vokalist Nick Holmes fra 1999. Kanskje ikke det beste intervjuet jeg har gjort, men godt nok til at det fortjener livets rett på nettet.

 PARADISE LOST: De er fra England, og har gjort det før. Paradise Lost har igjen forandret på sine musikalske uttrykk.

Signert og sendt i posten fra Nick Holmes.
Signert og sendt i posten fra Nick Holmes.

Paradise Lost er aktuelle med albumet Host. Denne gangen har de gjort sin mest radikale forandring noensinne. De høres knapt nok ut som et band i metal-sjangeren, og inspirasjonen fra 80-tallets elektroniske sjanger er hørbar, og Depeche Mode er en inspirasjon.

Vokalist Nick Holmes var på besøk i Oslo for å promotere Host. Jeg slo av en prat med den  sympatiske vokalisten. Det ble samtidig arrangert Ishockey-VM i Oslo, og  i den anledning spurte jeg om dette var interessant for han? Holmes var overhode ikke sportsinteressert, men liker allikevel å være i Norge, hvor en solfylt dag ved Aker Brygge var å foretrekke.

– Hvordan begynte Paradise Lost?
– Vi begynte i 1998. Vi var en gjeng som var interesserte i musikk, og det ble ganske naturlig å starte band. 

– Hvorfor Paradise Lost?
– Navnet fikk vi fra en poet som heter John Milton. Jeg leste boka (Paradise Lost), og syns navnet var både heavy og mørkt. Dessuten fant vi ikke på noe bedre navn, og gikk for dette navnet.

– Kan du fortelle om Host?
– Host er det mørkeste albumet vi har produsert. Vi har jobbet med dette i flere år, og dette er selvfølgelig det beste vi har gjort – vi elsker Host.

– Hvorfor denne radikale forandringen?
–  Jeg syns ikke det er noe spesielt radikal forandring. Fansen blir nok forbauset og muligens sjokkert, men vi måtte videre. Host er en voldsomt ærlig plate, og vi må forandre på lydbildet for å holde oss selv interesserte. Om vi ikke gjør det, blir vi lei av Paradise Lost, og slutter trolig med alt. Derfor er vi i det minste ærlige med oss selv, og fansen.

– Håper dere på et enda mer kommersielt gjennombrudd?
– Jeg vet ikke. Fansen vil enten like den eller ikke. Vi måtte uansett gjøre Host, og har derfor ikke tenkt i de baner. 

– Jeg ble overrasket over Host, og følte at den behøvde mange gjennomhøringer…?
– Det er sant. Det tok veldig lang tid for oss også. «Instant songs dies fast», sier Holmes.
– Selv har jeg som hovedregel å høre på en plate maks fem ganger. Liker man det ikke etter fem lytt, kan man bare glemme det.

– Har du forandret innholdet i tekstene sammen med stilskiftet denne gangen?
– Nei, egentlig ikke. Tekstene dreier seg fortsatt om de mer mørke ting i livet. Ting som går galt, og hvordan man skal takle det.

– Tenker dere på fansen når dere lager et album?
– Nei. Det kan vi ikke gjøre. Vi hadde jo ingen fans når vi startet Paradise Lost, og det viktigste er at vi selv er fornøyde med produktet. Jeg har vært veldig glad i alle platene vi har gitt ut. For hver gang vi skrev en ny plate, og lanserte den, var vi veldig fornøyde med resultatet. Det er heller ikke mange band som i dag lager musikk som fenger meg. Derfor lager vi musikk som vi selv lker. Vi er egentlig en gjeng med stabeist.

– Hva syns du om band som kopierer Paradise Lost?
– Jo mer andre band kopierer oss, jo mer forandrer vi oss.

– Men det er vel litt smigrende og?
– På en måte er det jo smigrende. Men på en annen måte er det jo lite originalt, men det bryr oss ikke så mye uansett hva andre band gjør.

– Hvilken musikalsk kategori hører dere hjemme i for tiden?
– Jeg har lyst å kalle oss for dark rock, men kategorisering er for tenåringer. Vi spiller rockmusikk og er et rockband.

– Vil dere fortsette å opptre på metalfestivaler?
– Jeg vet ikke…av nye metalband er det lite som appellerer, men jeg liker fortsatt gammel metal som Black Sabbath. Black Metal liker jeg forresten ikke.

– Hvem lytter til Paradise Lost i dag?
– Vi gjør, sier Nick og ler…men det er vel stort sett normale folk, uten at jeg egentlig er helt sikker.

– Hva er ditt favorittalbum med Paradise Lost?
– Den nye, selvfølgelig. Av eldre materiale, er Icon en favoritt. Denne platen viste oss fra vår best side når vi lanserte den.

I utgangspunktet liker Paradise Lost best å turnere uten supportband. Nick er glad i dataspill, og blant favorittene nevner han Half Life, Delta Force og Alien VS. Predator.

– Hvor lenge vil dere fortsette å produsere musikk?
– Vi vil fortsette å produsere musikk så lenge vi trives med det vi holder på med. Rent økonomisk så tjener vi penger på bandet, men der er ingen drivkraft, og når vi ikke lenger trives med jobben, legger vi opp. 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Like Scoopet på Facebook? : https://www.facebook.com/groups/scoopet/?fref=ts

Arkiv: Intervju med Bruce Dickinson fra Iron Maiden: http://scoopet.net/portfolio-item/bruce-dickinson-intervju-1998/