The Hurt Locker (2008)

Hva er The Hurt Locker?

Det er en nervepirrende fortelling med fokus på tre bomberyddere i den amerikanske hæren. Vi følger dem i de seks siste ukene av kontigenten. Stedet er Irak, og det spesielle med denne krigen er alle de hjemmelagede bombene.
Publikum blir nesten kjent med en av bombeekspertene. Han tar på seg en bombedrakt for å detonere, men plutselig smeller det, og han blir drept. Ganske kjapt ankommer en ny sjef for dette teamet. Den nye i gruppen vil snart vise seg å være mer våggal og dristig enn de andre setter pris på. Er dette en måte å overleve krigen på? Våghalsen får et adrenalinkick av å tøye sine egne grenser, og på et nesten dokumentarisk vis, blir publikum en del av dette.

Samtidig som bomber skal detoneres, kan hvem som helst blant innbyggerne i byen, være bombemannen, og bare gudene vet om han har avløserknappen i handen.
Det er kaos, uforutsigbarhet, og når smeller det? Du kan dø når som helst, fordi en hjemmelaget bombe kan være plassert hvor som helst. Dette er kanskje verdens farligste jobb?

Amerikanske filmer som handler om krigen i Irak, er i utgangspunktet nok grunn til å fryne på nesen. Men The Hurt Locker er annerledes. Ikke fordi den viser spesielt negative sider med de amerikanske soldatene, men fordi den viser bomberyddernes hverdag.
Egentlig får jeg lyst til å kalle dette Irak-krigens  Hjortejegeren (The Deer Hunter – 1978) anno 2010. Jeg syns The Hurt Locker griper like mye rundt Irak-krigen som Hjortejegeren gjorde med Vietnam-krigen. Akkurat som Hjortejegeren fortalte et verdig bilde av amerikanske soldater i krig, gjør The Hurt Locker det samme idag.

The Hurt Locker er ingen dokumentar, og hovedrollen er kanskje mest de hjemmelagede bombene. Måten den skildrer amerikanernes liv og arbeidsdag på, er  nervepirrende og engasjerende, og man sitter igjen med et inntrykk av at en slik jobb ikke en gang burde blitt tildelt våre verste fiender. Allikevel er dette en del av manges hverdag i denne krigen.
Jeremy Renner, som har hovedrollen, er fabelaktig.  Regissør Kathryn Bigelow  som også har laget Near Dark, Point Break og selveste Strange Days med Ralph Fiennes.

Dette er er den beste filmen jeg har sett på veldig, veldig lenge!

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 6