Borgen

Borgen er danskenes svar på Stortinget.

Året er 2010, og det er klart for nytt valg.
Statsministeren føler han sitter forholdsvis trygt. Alliansene er på plass, og nyvalg er innenfor rekkevidde.
Hans største motstander er hakket sleipere. Han får tak i et dokument som avslører at dagens statsminister har brukt 70.000 kroner av regjeringens penger på sin kone.
Før den sleipe motstanderen får sjans til å si; – Jamen, danske pølser er godt, har også han mistet kredibiliteten. Plutselig blir dørene åpnet, og landet kan få sin første kvinnelige statsminister.
Moderatenes leder Birgitte Nyborg Christensen er nemlig en politisk aktør som har vært i gamet i mange år. Akkurat nå sliter hun mest med løgnene, forhåndsavtaler og skakkjørt dansk politikk.
I avslutningsdebatten før valget legger hun alle kortene på bordet, og sier hva hun mener. Den ærlige moderaten blir godt mottatt av det danske folk.
Når Birgitte blir det naturlige valget som statsminister, begynner de forskjellige politiske alliansene med sitt spill, og hun må gjøre det samme.

En regjering blir etter mye om og men, dannet, og statsbudsjettet står for tur. Men selv de enkleste gjøremål blir vanskelige. Hennes største fiende har dessuten blitt redaktør i en av landets største aviser.

Borgen er en ti timer lang fjernsynsserie som viser et realistisk bilde av politisk maktkamp.
Den folkelige TV-serien presenterer også flere politikere, men vi blir også kjent med den fremadstormende journalisten Katrine Fønsmark, hvor det bygges opp en troverdig historie rundt hennes liv som både journalist og en kvinne med privatliv. Statsministerens familie avdekkes i form av en kjernesunn og viktig medspiller for hennes karriere, og det er en jordnær fremstilling vi får se.

Borgen ble fort en TV-serie jeg ble engasjert av, og denne omtalen bygger på de fem første episodene. Utviklingen er bra, og blir aldri tørr, samtidig som skuespillerne gjør en utmerket og svært troverdig jobb.Flere karakterer skal visstnok bygge på virkelige politikere i Danmark en eller annen gang før 1982.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 5