Salt (2010)

Angelina Jolie sparker ræv i en av årets hotteste actionthrillere. Ikke alt er som det ser ut som.

Filmen starter rett på sak. Salt (Jolie) blir holdt fanget i et fengsel et sted i Asia. Hun blir torturert men nekter for å være spion. En utvekslingsavtale blir iscenesatt, og Salt blir løslatt.
Det viser seg at hun arbeider for CIA, og at hun er en forholdsvis tøff agent. Russiske spioner blir neste sak på menyen, og Salt blir beskyldt for å være en sovende russisk spion som en dag skal være med på at amerika går adundas. Salt nekter selvfølgelig på dette, og ser sitt snitt til å stikke av fra sine venner i CIA. I et forrykende tempo gjør hun akkurat det, og plutselig er hun fritt villt for folka hun tidligere har arbeidet sammen med.

Hva er det egentlig som skjer? Etter hvert får vi en anelse av hvor handlingsforløpet tar veien. Men det blir mange overraskelser som er blant de smarteste jeg har sett på film på lenge. Ikke alt er som man tror, og selv om man tenker akkurat dette, vil overraskelsene fortsatt eh…overraske publikum. Det er heller ikke sikkert at publikum er så smarte som de først tror.
Et brilliant adrenalinkick med mye stilig action har såvidt begynt. Salt er en av de beste actionfilmene som ble produsert i 2012.

Regissør Phillip Noyce har tidligere laget bl.a. Blind Fury, Sliver, Overhengende fare, Rabbit-Proof Fence og Helgenen.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 5