Samleboks OZ

OZ var den aller første timelange serien som ble produsert av HBO, og det ble produsert seks sesonger i perioden 1997-2003.  Da dette er en av mine topp 3-TV-serier noen sinne, syns jeg det var på sin plass å informere at man nå kan skaffe seg hele TV-serien i en fin samleboks.

OZ – Den komplette serien (HBO). I løpet av TV-seriens seks sesonger, blir man godt kjent med fangene som får lov å være i Emerald City. Stedet der Tim McManus har en spesialavdeling, hvor fangene får litt mer frihetsfølelse i hverdagen. Selvfølgelig innebærer dette også at fangene oppfører seg eksemplarisk. Fordommer, raseskille og tro kan ikke forandre seg, selv om man skulle ønske det.

Med en salig blanding av muslimer, italienere, motorsykkelbøller, nazister, latinamerikanere, religiøse og annet i et og samme fengsel, blir utpressing, voldtekt og drap, nesten dagligdags.
Det er den beinharde virkeligheten for fangene og karakteren vi blir godt kjent med.  Som med TV-serien Lost,  får vi også her tilbakeblikk på fangenes tidligere liv før fengsel, og hvordan de havner der.  Noen få er kanskje uskyldige, men det er vel egentlig ingen som påstår at de er det. OZ sin store styrke, er realismen fra fengselet. Det er også en styrke at vi blir godt kjent med flere av karakteren i serien, og OZ er brutal realisme rett i trynet.

OZ var HBOs første timelange Tv-serie, og samtidig ble den begynnelsen for uttallige skuespillere som senere skulle få sentrale roller i enda nyere TV-serier som bl.a. Lost, True Blood, The Wire, Army Wives, Law & Order, The Closer, 30 Rock, Rescue me… Evan Seinfeld (Biohazard) er med i en større rolle, mens Peter Criss (Kiss) er med i et par episoder.

Scott William Winters som den litt tilbakestående Cyril O´Reiley spiller sin karakter så bra, at vi sjelden, eller aldri, har sett bedre tolkninger av et slikt handikap. 

Cyril har også en bror i fengsel som blir spilt av Dean Winters. Disse to er brødre på ordentlig. Samleboksen inneholder alle 56 episoder, i tillegg til en bonus DVD.

OZ – De eldre utgivelsene.

Man blir også litt klokere av å se OZ, siden det leveres mange gullkorn til publikum. 
– Skrot og søppel er det som en gang var av verdi, men som vi nå ikke trenger mer.
Noe søppel blir lagret i håp om at det kan bli gjenbrukt, og noe søppel blir kastet.  
Men det forsvinner aldri. Du kan bare ikke se det lenger.
Søppel befinner seg alltid et eller annet sted.

Men det som virkelig er skremmende er giftavfall (Toxic waste) gift avfall. 
Det finnes ikke to verre ord med unntak av atom krig.  
Vi amerikanere dumper 400.000 tonn med skrot hvert år. På over 6000 søppelfyllinger. 
Problemet er at mens befolkningen øker, minker det tilgjengelige arealet.
Husker du den prammen som seilte rundt for et par år tilbake, fordi ingen ønsket å ta lasten? 
Se for deg en fremtid full av stinkende avfallsskip som leter etter en havn. 
I henhold til statistikken fra USAs Justisdepartement har fengselsbefolkningen økt med neste 550.000 fra 1991 til 2003.
Det er en økning på 69 prosent. Søppelfyllinger, fengsler, det er akkurat det samme. Men i fengslene er det menneskeliv vi kaster bort

Gullkorn 2
– Fahrenheit og celcuis…to måter å måle det samme. 
Storparten av verden bruker celcuis, men vi amerikanere nekter å gi slipp på fahrenheit. 
Vi vil gjerne lære oss den andre måten. Vi vil gjerne forandre oss. 
Men vi klarer ikke godta at null grader er varmere enn vi tror det er. 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Oppdateringer fra Scoopet? 

Karakter 6