Black Purple

Deep Purple er i Norge. Derfor relansers en anmeldelse og litt snikk snakk fra 2012.

Gillan og Iommi har vært til god hjelp under oppussing i vinterhagen. Who cares?WhoCares_final.indd

Ian Gillan & Tony Iommi Who Cares (Playground) Ian Gillan er mest kjent som vokalist i Deep Purple. Tony Iommi er mest kjent som riffmester og sjef i Black Sabbath. Dette albumet er et sammensurium av sjeldne låter, hvor inntektene går til en Armensk musikkskole som duoen har hjelpt etter jordskjelvet den 7. desember 1988. Samarbeidet mellom Gillan og Iommi startet i 2011. Da ga de ut «Out of my mind» og «Holy Water» under bandnavnet Who Cares. Resten av bandet bestod av John Lord (Deep Purple – døde 16. juli 2012), Jason Newsted (Flotsam & Jetsam, Metallica), Linde Lindstrøm (HIM) og Nicko McBrain (Iron Maiden).

Who Cares har flere musikkalske uttrykk. Spesielt Gillan får vist sitt eksperimentelle mangfold, og stilarten er ikke bare tungrock, metal,  rock `n´Roll og bluesrock, men det og. Kanskje han skjemmes mest av 90-talls sound som er på «Hole in my vest», eller kanskje den greskinspirerte «Get Away».  Til tross for mangfold, kunne sistnevnte passet inn på et album med smørsmelteren  Yanni.

Deep Purples «Smoke on the Water» har også fått plass. Dette er en legendarisk låt på grunn av Richie Blackmores gitarriff, men jeg har ikke vært spesielt glad i denne. Men i liveversjonen er også Ronnie James Dio med på vokal, og den fungerer bra live. Den aukustiske Gillan-versjonen av Deep Purples «When a Blind Man cries»  er en av flere gode låter som gis ut for første gang, og Glen Huges får på flere låter vist hvilken god vokalist han egentlig er. Alt i alt er dette en ganske så bra utgivelse.

 

Who Cares – innhold:

1. WhoCares “Out Of My Mind” .
2. Black Sababth “Zero The Hero”.
3. Ian Gillan feat. Iommi, Ian Paice and Roger Glover “Trashed”
4. M. Ratzinkis feat. Ian Gillan “Get Away”
5. Tony Iommi feat G.Hughes “Slip Away” 
6. Gillan “Don’t Hold Me Back”
7. Ian Gillan “She Thinks It’s A Crime” 
8. Repo Depo feat. Ian Gillan “Easy Come, Easy Go” 
9. Deep Purple feat.Ronnie James Dio “Smoke On The Water” (live with the Royal Philaarmonic Orchestra) 
CD2
1. WhoCares “Holy Water” Featuring Jon Lord, Linde Lindström (HIM), Jason Newsted (Metallica), Nicko McBrain (Iron Maiden)
2. Black Sabbath “Anno Mundi”
3. Tony Iommi feat. G. Hughes “Let it Down Easy”
4. Ian Gillan “Hole in My Vest”
5. Gillan & Glover feat. Dr.John “Can’t Believe You Wanna Leave me”
6. Ian Gillan & The Javelins “Can I Get A Witness”
7. Garth Rockett & The Moonshiners aka IG “No Laughing in Heaven” 
8. Ian Gillan “When A Blind Man Cries”  
9. Deep Purple “Dick Pimple” 

 

Ian Gillandeepurplma

Etter å ha vært i diverse band, og samtidig spilt Jesus i Jesus Christ Superstar i originalinnspillingen fra 1970, møtte han allerede i 1969 den genuine kranglefanten Ritchie Blackmore som var på jakt etter ny vokalist i Deep Purple. Bassist Roger Glover spilte med Gillan i Episode Six, og ble med til Purple-overgangen.

I 1973 forlot Gillan Purple. To år etter startet han opp Ian Gillan Band. Det ble navneskifte (Gillan Band) i 1977, og i 1982 ble det oppløst. Ikke så dumt for Gillan  fordi han i ble Black Sabbath-vokalist på Born Again i 1983.  

Året etter ble Gillan igjen med i Deep Purple, og selveste Perfect Strangers ble til. (Sjekk gjerne opp Jørn Landes versjon) I 1989 fikk han nok en gang sparken fra DP, og  Joe Lynn Turner overtok  jobben. Turner var da kjent som vokalisten i Rainbow som Richie Blackmore startet opp når han forlot Purple før denne gjenforeningen.

Gillan med Deep Purple:

Concerto for Group and Orchestra (1969), Deep Purple In Rock (1970), Fireball (1971), Machine Head (1972), Made in Japan (1972), Who do We think We are (1973), Perfect Strangers (1984), The House of Blue Light (1987), The Battle Rages On (1993), Purpendicular (1996), Abandon (1998), Bananas (2003), Rapture of the Deep (2005)

 

Tony Iommi med SabbathBlacks

Iommi var medlem av flere bluesband før han startet Black Sabbath. Black Sabbath sitt selvtittulerte debut var blant de første heavy metal album. Kanskje det første, kanskje ikke, og kanskje det var Led Zeppelin? Kanskje Black Sabbath det var det første albumet innen sjangeren doom metal? Mot slutten av 60-tallet var det uansett Steppenwolf som var det første bandet som brukte ordet Heavy Metal i låten; Born to be Wild.

Originalvokalist Ozzy Osbourne forlot Sabbath i 1979. Ronnie James Dio overtok rollen. Det har vært flere vokalister innom bandet, men i 2007 startet Dio-besetningen Heaven & Hell som ble oppløst da Ronnie James Dio døde i 2010.

• Iommi er en sucker for veldedighet, og er mannen bak både Rock Aid Armenia og The Earthquake-album.

• Black Sabbath-vokalister på plate: Ozzy Osbourne, Ronnie James Dio, Ian Gillan, Glenn Huges, og Tony Martin.

• Iommi er innvotert (som en del av Black Sabbath) i Rockens æresgalleri, og ble i 20011 ranket som nr. 86 i magasinet Rolling Stones liste over de 100 største gitaristene gjennom tidene.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad