Feriepenger til Jesus

Ingen liker å bli lurt. Den religiøse TV-kanalen Visjon Norge oppfordrer sine seere å gi både ferie og skattepengene til kanalen. For så har nemlig Jesus sagt.

PER, DU LYVER. Henrik Ibsens Peer Gynt forteller om Per som lyver. Denne romanen er uansett mer uskyldig enn Visjons Norge løgnaktige TV-ruter.

Jeg har lenge fulgt med på denne TV-kanalen. Langtfra slavisk, men av og til har jeg zappet innom for å se hva de holder på med. Blant kristne og religiøse organisasjoner er det flere som er imot slike metoder. 

 

Visjon Norge startet sine sendinger i 2003, og har blitt en lukerativ business. Ifølge TV-kanalens webside har de 60 medarbeidere på lønn, i tillegg til en del frivillige som arbeider med TV, radio, nødhjelp, misjon, omsorg, bibelskole og kirke. Det er den første skandinaviske kristne TV-kanalen som sender 24 timer i døgnet, og du skal få Evangeliet om Jesus til frelse og helberedelse.

 

Visjon Norge arbeider i en lukerativ uetisk gråsone og vel så det.penger-visjon

Det er flere episoder som har vært provoserende, og det meste handler om å få inn penger til kanalen. Det handler om at alle bør gi penger, og helst ikke småslanter. En programleder som tigger penger kunne også formidle at selv om donasjon til TV-kanalen (egentlig til Jesus, den Hellige Ånd m. fl.) ikke garanterte en kur for kreft eller diabetes, skulle en egentlig ikke se bort fra at slike under kunne forekomme.

For kort tid siden var en av programlederne ute med en ordentlig fin svindelhistorie, og den gikk ca som dette:

– Jeg spurte herren hva jeg skulle udfordre seerne med idag. Da ble jeg minnet om dette med feriepenger, og å få igjen på skatten.  Herren ønsker seg sin del, og den skal du være nøye med. 1000 kroner eller 3000 kroner. I dag skal vi gå for 4000 kroner. Beløpet er 4000,-

Om mange nok tror at programlederen prater med Jesus, blir slike personer manipulative og ganske utilregnelige. Hva blir det neste Jesus forteller til den pengegriske programleder?

 

En av de mest sjarmerende er kanskje Geir Apold. I en diskusjon med en svensk fyr, var temaet giverglede og gaver.  – Gud elsker en glad giver, står det. Han elsker de som ikke gir også, men du skal kjenne at det er en glede å få tjene Gud. Gud elsker deg, og smiler mot deg når du tar din telefon å vil være med (å gi penger). Appellen var akkurat her at sju stykk skulle gi 7000,- eller var det 3000,-? Kanskje jeg har sett begge deler. 

I samme program fikk endelig programleder Apold også sagt noe meningsfyllt.

–  Jeg er så luta lei å møte kristne som ikke har noe penger. Altså, det syns jeg er en stor skam. De spør om å få låne, ikke har penger til ditt og datt. Får lyst til å spør– Hva er det som feiler deg, hva med din Tiende? (Ti prosent av lønn*) Hvordan er det med hva du gir til Guds rike. Det kan jeg spør om siden jeg gjør det selv. Jeg har sett velsignelsen i dette, for min kone og for mine barn. Skynd deg, den skal gå til din hjemmemenighet, og for noen Visjon Norge. Vær med.

 

Programledere har også uttalt atpenger-visjon-2

  • Etter at jeg begynte med den Tiende, har jeg alltid hatt nok, så gi din tiende (til lokal misjon eller Visjon Norge), så får vi det som behøves.
  •  Gud ser alt – også det som har med økonomi å gjøre. Han er den strengeste revisor.
  • Når vi tømmer vår pengepung (til Visjon Norge), vil han bare gjøre den enda tykkere enn før.
  • –Det er en investering til inntekts erverelse. Sånn er det også i Guds rike. Gi og du skal få. Gud vil se at vi – ja – er aktive og engasjerer oss, ikke bare sitter med hendene i fanget. Gud vil ha oss med til å være aktive. Det som du gir inn din Tiende, offer og hellige gaver er en investering.
  • Gud arbeider på et annet plan. Når vi er villige til å ofre for sakens skyld, da kommer Gud på en eller annen måte for å velsigne. Er ikke sikkert velsignelsen kommer tilbake i kroner og ører.

  – Her kan en jo spør om hva med de som ikke har det så bra i både Norge og resten av verden. Er det ikke egoisme på å tro at Herren tar seg tid til akkurat DEG? Og hva med de som gir penger til Visjon Norge, som lever et plettfritt liv, og som for eksempel får en uhelberedelig sykdom?  Visjon Norge henvender seg til mennesker som kanskje ser på dette som siste utvei, men som blir møtt med falske løfter som ingen egentlig kan bevise. 

 

 

Sagt om Visjon Norge (Kilde: Dagen.no)

• Nyttårsaften 2004 uttalte Jan Hanvold (Redaktør og styreleder) at Tsunamikatastrofen var noe Gud tillot, slik at folk skulle vende seg til ham.

• Hanevold blir også kritisert for å ha for høy inntekt. I 2011 samlet de inn 75 millioner kroner fra seerne, mens Hanevold hadde en samlet lønn på rundt 2 millioner. 610.000 av disse skal være fra Visjon Norge

•  Hanevold ble i 1992 dømt til 120 dagers fengsel – 45 av dem ubetinget, etter konkursen i Ny Visjon. Kravene mot selskapet var på 45 millioner kroner.

 

I tillegg finnes det mer eller mindre håndfast dokumentasjon på at pengene som skal gå til utenlandshjelp og lignende, havner i feil lomme. Visjon Norge er heller ikke så glad i alle eventyr som har blitt skrevet, og i 2005 oppfordret Hanvold kristenfolket om å brenne Harry Potter-bøkene.

 

Visjon Norge – Wikipedia

• Høsten 2005 kritiserte Hegnar Online kanalen og redaktøren der de hevdet at innsamlede midler til fattige barn i Øst-Europa ble brukt på finansiering av virksomhet til TV-kanalen.

• Visjon Norge er fan av abortmotstander Ludvig Nessa, som også er gjest av og til. I april 2006 sendte Visjon Norge (på dagtid) en nesten 11 minutter lang film som i detalj viser hvordan en kvinne får fjernet et foster – bit for bit. Kanalen ble meldt til Medietilsynet.

• Redaktør Hanvolds åndelige mentor og forbilde er den omstridte predikanten Rodney Howard-Browne, som tilhører trosbevegelsen, og er kjent for å forkynne herlighetsteologi. Flere kristne samfunn har advart mot Howard-Browne, da de mener han sysler med bibelstridig vranglære.  

 

 

Tiende (Kilde: Bibelinfo.no)

• Før vi bruker pengene vi tjener, skal vi vise Gud ære ved først å gi til ham det som tilhører ham. Det står i Bibelen, Ordspråkene 3.9: Gi Herren ære med det du eier, med førstegrøden av hele din avling.

• Hvilken andel av vår inntekt tilhører Gud? Det står i Bibelen, 3. Mosebok 27,30: All tiende i langet, både av brøden på marken og av frukten på trærne, hører Herren til. Den er viet til Herren.

• Når vi betaler tiende av det vi tjener, blir vi minnet på å la Gud være vår øverste prioritet i livet. Det står i Bibbelen: 5. Mosebok 14,22-23. Hvert år skal du gi tiende av alt det som vokser på marken din. Du skal spise tiende av ditt korn, din most og din olje og de førstefødte dyr av ditt storfe og småfe for Herrei din Guds åsyn, på det stedet han velger ut til bolig for sitt navn, så du kan lære å frykte Herren din Gud så lenge du lever.

 

Wikipedia om Hans Nielsen Hauge (født 3. april 1771, Rolvsøy). 

Hauge er Visjon Norges mentor, eller noe i den duren. En dag han var ute og pløyde i åkeren følte han at Guds kjærlighet besøkte ham, og han hadde ry som stor kristen personlighet, i tillegg til å være en stor næringslivsmann. Han grunnla den kristne bevegelsen; Haugianerne. Bevegelsen gikk på 1900-tallet i hovedsak inn i Det Norske Lutherske Indremisjonsselskap som fra 2010 heter Normisjon.

 

Denne artikkelen er ikke et angrep mot religion, men heller mot de som manipulerer og misbruker maktposisjoner og utnytter gjerne svakere sjeler for å grafse til seg penger – gjerne med falske løfter.

 

Spesialtilbud

Doner penger til scoopet. Sett inn 10.000 i morgen, så skal jeg garantere at du hverken blir overkjørt av en dampveivals, blir hudflettet av en pygmè, blir stanget i rumpa av en enhjøring, eller havner på en øde øy hvor du blir nødt til å bare spise Indianer pølsebrød og lytte på Celine Dion. (PS: gjelder kun ut uken).

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad