Ungdom for voksne

En gang hver måned havner en ungdom på et merkelig sted som er inngjæret av kolossale murer. Ingen vet hvorfor de havner der, og ingen vet om det egentlig er mulig å komme derfra. 

maze-runner-hoved

THE MAZE RUNNER – DVD.  Vi møter grønskollingen Thomas som havner på dette merkelige stedet som bare består av ungdomer. I motsetning til andre er Thomas en nysgjerrigper som ønsker svar. Innenfor murene er det et eget samfunn som kanskje mest kan minne om en maurtue. Alle har forskjellige oppgaver, og bare noen få utvalgte er labyrintløpere. Det vil si at de hver dag får sjansen til å utforske en labyrint som åpnes hver dag. De som har bodd der lengst, kan skilte med tre års utforskning i labyrinten, uten å ha funnet noen vei ut. Det de vet, er at det finnes noen utyske som stikker eller dreper.

Er dette et fengsel? Et det et sted hvor ungdom som foreslår flere kapittel i Twillight-bøkene havner? Eller er det kanskje en slags straff for å ha lyttet på Celine Dion? Mange ønsker svar, men ingen husker hvorfor de havnet der. Altså har de ingen peiling på hva slags verden som eksisterer utenfor murene.

Etter nysgjerrigpers ankomst, blir mye annerledes. En mer omfattende utforsking av labyrinten er uungåelig, og litt etter litt blir flere svar avslørt, men ikke uten at menneskeliv skal gå tapt.

The Maze Runner er basert på en bestselgende bok hvor selve tonen i filmen er så lite barnlig at ungdomene kunne blitt byttet ut med voksne. De som husker filmen Cube vet hva jeg snakker om. Stemningen og spenningsmomentene er mange, delvis usannsynlige, men med nerve.

 

karakter4