Øltest: uten alkohol

Etter flere øltester på Scoopet, er det på sin plass med en blindtest av alkoholsvakt øl med alkoholstyrke fra 0-2,5%.  Dette var en ganske impulsiv ide på butikken, så testen består kun av fem sorter. 

FRA 0 TIL 2,5%. Det sies at alkoholfritt øl kan ha en volumprosent opp til 0,7, som ikke er høyere enn alkoholpromille som kan forekomme i brød og kefir. Det er med andre ord ufarlig å drikke for både barn, gravide og bilkjørende, og to av ølene er faktisk mulig å kose seg med uten å vri seg i smakløs metallisk smerte.

Alkoholfritt øl blir fremstilt på samme måte som annet øl med vann, malt, humle og gjær, men med redusert bruk av råvarer. Blant de fem utvalgte øl, var det bare mulig å avsløre en av ølene, noe som egentlig sier seg selv. Med andre ord var dette en blindtest, hvor jeg ikke visste hvilken øl blant de fem, som ble servert.

Testen blir gjennomført med tanke på at dette er et alkoholfritt tilbud, hvor en ikke kan sette ølet opp mot fyldigere og mer alkoholsterke varianter.

 

 

Ringnes – Munkholm

Alkoholfritt øl

Pris: 7,80,- • Skum: 1 • Farge: 2 • Lukt: 1Terningkast-1

Før smaking: Svært tam og lys farge som ligner på eplesaft. Lukter ingenting, og nesten fri for karbonering (kullsyre)

Dette er en særdeles dau øl med ingenting av noenting, egentlig. En bitte liten antydning til maltsødme som ikke overgår en antydning til metallisk smak. Om en kjenner godt etter, er det aroma av syrlig såpe og null bitterhet. Vann i springen vil alltid være et bedre alternativ enn dette. Passer best som skyllevann, uten fyldig, ekte ølsmak.

 

 

Kommersiell beskrivelse – Munkholm

  • Munkholm er brygget som ekte øl. Gjæringen avbrytes når smaks-stoffene er dannet, før alkoholen utvikles. Det gir den fyldige ekte ølsmaken bare Munkholm har. Smaken har et lett sødmepreg, lav bitterhet og passer godt til hvit fisk, omelett og salater.

 

Hansa Borg – Clausthaler Classic

Alkoholfritt øl

Pris: 10,- • Skum: 1 • Farge: 2 • Lukt: 1Terningkast-1

Før smaking: Dårlig karbonering og lys, luktfri øl. Noen millimeter med grei skumtopp forsvinner før du får sjansen til å stave; Zakatanga Nyunga Gæli.

En kan spør seg selv om hva som er best med et alkoholfritt øl. Er det best at det er smakløst, eller er det bedre med en unaturlig kunstig smak av øl? Til tross for et forsøk på å guffe opp en aroma i ølet, har det blitt et mislykket forsøk. Ølet har en antydning til kunstig syrlighet og sødme, og er ikke et godt øl. Det er litt bedre enn alternativet fra Munkholm, har litt mer karbonering, men fortsatt alt for intetsigende slettes ikke like anvendelig som en «vanlig» pilsner.

 

Kommersiell beskrivelse – Clausthaler Classic

  • Clausthaler er et ekte øl, fordi det er brygget som vanlig øl. Dette innebærer at Clausthaler står for alle ølets verdier hva smak, kvalitet og anvendelighet angår. Ølet er brygget i henhold til renhetsloven av 1516 og består av vann, maltet bygg og humle.

 

Grans Lettøl

Alkoholprosent: 2,4%

Pris: 8,90,- • Skum: 4 • Farge: 4 • Lukt: 2Terningkast-3

Før smaking: Flott karbonering og fin skumtopp, som uheldigvis forsvinner rimelig kjapt.

Grans Lettøl har en okei mengde av maltsødme og en fin syrlighet som i forutsigbarens navn forsvinner kjapt i ganen. Antydning til fint humlestikk på tungen, men det varer ikke lenge. Egentlig en brun og kjedelig øl, men jeg er villig til å si at dette er bedre enn ingenting, eller vann for den saks skyld. For ølets skyld burde Grans Bryggeri øvd enda mer på å lage en god lettøl på 2,4%

 

Kommersiell beskrivelse – Grans Lettøl

  • Man kan si mye om 60- og 70-tallet i Norge, men spesielt enkelt å få bevilling for salg av øl var det ikke. Mange steder var lettøl det eneste ølet vi fikk lov til å selge. Hvorfor dette skulle være så vanskelig i selve frihetens tiår, veit vi fortsatt ikke. Men vi fikk hvert fall øvd ekstra mye på å brygge lettøl, og utvikla i all beskjedenhet en veldig bra oppskrift. Den holder du i hånden din nå. Det lønner seg å øve litt, mener nå vi.

 

Grans Fri

Alkoholfritt

Pris: 7,- • Skum: 4 • Farge: 4 • Lukt: 3Terningkast-4

Før smaking: Appellerende farge og fin karbonering.

Her har vi en ganske merkbar maltsødme med god og fin karbonering. Her gjettet en at det var et par prosent med alkohol, men den gang ei. En forholdsvis smakfull og frisk øl hvor skum legger seg som ringer rundt glasset. Til tross for en typisk industriell smak av både malt og kandissukker, er dette et godt alternativ som også inneholder syrlig og fruktig aroma med antydning til honning. Ikke uventet sitter smaken kun kort tid i ganen.

 

Kommersiell beskrivelse – Grans Fri (utdrag)

  • Fri (fri:) selvstendig, ikke strengt bundet til regler og abstrakt følelse: – Fri fra bryggeriforeningen, fri tale, fri kjærlighet, fri vilje, være fri. – Illusjonen eller insikten om at man kan si og gjøre hva man vil.

 

Lervig Aktiebryggeri – Johnny Low

Alkoholprosent: 2,5%

Pris: 17,50,- • Skum: 2 • Farge: 4 • Lukt: 4Terningkast-5

Før smaking: Fin, mild lukt av humle. Legg å lukte at dette er Johnny Low. Forholdsvis tynt skum som forsvinner fort.

Kvalitet koster, men i dette tilfellet er 17,50 en lav pris å betale for en alkoholsvak øl på 2,5% som koster noen kroner mer på grunn av råvarene. Johnny Low er den ubestridte vinner i testen, og vil være det for alle ølentusiaster som alltid er på jakt etter karakter. Ølet har fin og merkbar bitterhet, fin fruktighet og ikke minst en imponerende humlearoma. Den milde, men gode aroma blir sittende lenger i ganen enn de andre alternativene i denne testen og er blant de aller beste alternativ blant alle alkohol-lave øl på markedet.

 

Kommersiell beskrivelse – Johnny Low

  • Bare 2,5% alkohol – men ingen lettvekter når det kommer til smaken! Frekk friskhet, solid bitterhet, fruktig og forførende lettøl i en egen klasse.

 

Med andre ord: Johnny Low er det beste alternativet, mens Grans Fri er et godt alternativ, kanskje spesielt til alle som ønsker en øl som er mest mulig lik en ordinær pilsner. Grans Lettøl kan fungere om de de to andre er utsolgt, mens en for en hver pris kan styre unna både Munkholm og Clausthaler.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny