Spectral Haze

Oslobandet Spectral Haze spiller tunge rytmer og bredbeint fuzzgitar, hvor omslaget på den nye EP er en beskrivelse av pakken du får, som en slags metafysisk sci-fi-bok fra søttitallet.

SPECTRAL HAZE gir også Scoopets lesere svar på hvem som er ansvarlig for den første heavy metal-utgivelsen, definisjonen på en øde øy og hva er egnetlig Intravoidal?

 

Scoopet tok en prat med Sönic Slöth som har et like psykedelisk artistnavn som låtene til Spectral Haze.

 

Spectral-Haze-høydeHvordan var det nå igjen. Var det Led Zeppelin eller Black Sabbath som ga ut det aller første heavy metal-albumet?

– SH: Det var mange band som hadde heavy låter som kan kalles proto-metal om man vil, men Black Sabbath ga ut rene heavy-plater med høyt nivå på alle låtene, og det var det ikke mange som gjorde på tidlig søtti.

– Det virker som at det går sport i å utgi seg for å være det første bandet som ble kalt heavy metal blant de gamle gutta. Blue Cheer, Sir Lord Baltimore, Deep Purple og Blue Oyster Cult blant andre har alle blitt erklært som de første heavy metal-bandene.

 

Når en hører på Spectral Haze er det en kombinasjon av doom, stoner og psykedelisk old school rock. Hva er historien bak Spectral Haze?

– SH: Vi er en gjeng kompiser med like god musikksmak som fant ut av vi skulle jamme sammen. I utgangspunktet var det bare for moro skyld, men så ble vi invitert til å spille på EngaJam (verdens koseligste festival) utenfor Hønefoss, og fikk smaken på det. Vi spilte inn en demo som ble utgitt på vinyl i 2012 gjennom venner av oss, og så balla det på seg. Debutalbumet vårt, “I.E.V. – Transmutated Nebula Remains” kom ut i 2014, og så har vi den mye omtalte splitten med Tusmørke, som kom i år.

 

Jeg må si at omslaget på Spectral Haze og Tusmørke nye EP; Elektriske Skrekkøgler og forhistoriske framtidsfabler er ganske sneisen.

Er det mulig å beskrive den psykedeliske tittel og omslag?

– SH: Det er en beskrivelse av pakken du får, som en slags metafysisk sci-fi-bok fra søttitallet. Omslaget ble tegnet av den legendariske Thore Hansen, som jo sto for mange av omslagene til de norske sci-fi-blekkene fra den tiden.

 

Hvordan gikk det til at dere valgte å spille inn et album med et annet band (Tusmørke)?

– SH: Helt fra vi møttes første gang har vi vært på bølgelengde med Tusmørke, og det falt seg naturlig for oss å gjøre noe sammen. Selv om musikkuttrykkene våre er forskjellige, er tankene og holdningene som ligger i bunn like.

 

…derfor hadde jeg nok spontanejakulert om jeg så Spectral Haze live

 

Hvilke legendariske band har vært med på å forme deg som musiker og fan av psykedelisk doom?

– SH: Hawkwind, Black Sabbath, Jimi Hendrix, Iron Butterfly, Blue Cheer, Deep Purple, MC5, Buffalo, High Tide, May Blitz, ZZ Top, The Pretty Things, The Pink Fairies, Grand Funk Railroad, Popol Vuh (Ace), Pentagram, Cream, Blue Oyster Cult, Funkadelic, Captain Beyond, Rush, Høst, Gentle Giant, The Doors, Neil Young, Gong, Mountain, Camel, UFO, Witchfinder General, Yes, November, Ruphus, Junipher Greene, Aunt Mary, Prudence, Flax, Motorhead, Flower Travellin’ Band, Amon Düül II, Magma, Sleep, Electric Wizard, Saint Vitus, Acid King, White Hills, Josephus, Jethro Tull …

 

Musikken til Spectral Haze er ganske komplisert og forseggjort.Tusmørke-spectral-haze

Hvor vanskelig er det å holde tungen rett i munnen og spille disse låtene når dere står på livescenen?

– SH: Låtene våre starter ofte med en improvisert, enkel idé. Den knas og knuges i øvingslokalet, formelig som i en steinovn, til det ferdige resultatet har blitt den deiligste pizza. Bare for øra dine.

 

Har dere vært nødt til å kaste en låt fordi den er for kompleks og vanskelig å produsere?

– SH: Nei, det har vi aldri gjort, men så er det egentlig ikke så komplisert heller. I våre øyne, i alle fall. Vi spiller inn alt vårt fedige materiale med hele bandet live i studio, og i ett sammenhengende take. Vi har selvfølgelig forkasta en del låtidéer av andre grunner.

 

En må nesten spør om tekstene på disse låtene som har svært avanserte navn som for eksempel Observing the Centre of Infinity eller Descent Through the Intravoidal. Hva er Intravoidal, og hvordan passer tekstene til slike låttittler?

SH: «The Intravoidal» er avgrunnen i ditt eget sinn. Titlene og tekstene beskriver universet vi opererer i.

 

Hvilken musikksjanger kunne du fått lyst til å hate?

– SH: I motsetning til Michael Krohn så synes vi ikke det er deilig å hate. Vi fokuserer på kjærlighet i stedet.

 

Hva ville vært den perfekte supportjobben for Spectral Haze?

– SH: Å varme opp for Hawkwind i ’72, å spille på Ragnarock i Holmenkollen i ’73 eller California Jam ’74. Det som er tusenkronersspørsmålet er hvem som varmer opp for hvem når vi spiller med Tusmørke.

 

Hva ville du sagt om du stod blant publikum på en Spectral Haze-konsert?

Spectal-Haze-band

– SH: Når man starter et band, så bør det være fordi man vil lage den perfekte musikken etter sin egen smak. Derfor hadde jeg nok spontanejakulert om jeg så Spectral Haze live.

 

Hvilke tre CD-plater og øl ville du tatt med på en øde øy?

– SH: Dette må du utdype. Er det CD-spiller tilgjengelig, eller må det også medbringes? Hvor i verden er øya, hvilket klima snakker vi om? Kan det bades? Musikken avhenger av omstendighetene, vi vil jo sette stemninga.

Hvis arktisk klima:

 • plate 1: Mari Boine – Jaskatvuoa maá
 • plate 2: Darkthrone – Panzerfaust
 • -plate 3: Røyksopp – Melody A.M.

 

Hvis temperert klima:

 • plate 1: Jimi Hendrix – Bold as Love
 • plate 2: Isaac Hayes – Truck Turner original soundtrack
 • plate 3: Viktor Vaughn – Venomous Villain

 

Hvis subtropisk klima:

 • plate 1: Kurt Bjørnsgård – Waypoint Madeira
 • plate 2: Django Reinhardt – Best of…
 • plate 3: No’ James Bond-aktig, så jeg kan være spion.

 

Hvis tropisk klima:

 • plate 1: Buena Vista Social Club – Best of…
 • plate 2: Darkthrone – Soulside Journey
 • plate 3: All annet enn den jævla U2-skiva på iPhone’n min hvordan faen får jeg fjerna den ‘a?

 

ØL?

– Jeg tar bare en Dahls, jeg.

 

 

Les også: Intervju med andre band som spiller på Ranglerock.

 

Hva er fremtidsplanene?

– SH: Rekkehus, Volvo stasjonsvogn og schäfer. Kanskje et småbruk?

 

Spectral Haze går på scenen fredag 10. juli klokken 21.30.

Billetter kjøper du HER.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny