Fuktig affære

Ord som katastrofe kan vel gjenspeiles hvert år i norsk film, men det finnes selvfølgelig mange unntak. Blant de største katastrofene innen norsk film de siste årene, er det egnetlig Svik fra 2009 og Kvinner i for store herreskjorter fra 2015 som for min del minnes best. 

 

bølgen-inni

BØLGEN ( DVD) er derimot en annen type katastrofe med scenario som blir akkurat det, og den første i skandinavia.

Geolog Kristiansysler siste dag på jobb med overvåkning av fjellpartiet Åkneset. Alle vet at fjellpartiet en dag vil ramle i Geirangerfjorden og lage en 80 meter høy bølge, men ingen vet når. Kristian aner ugler i potetmosen etter siste måling, hvor fjellpartiet har oppført seg unormalt i det siste. Han velger allikevel å delvis ignorere situasjonen, spiser en «takk for alt»-kake, og pakker familien for å forlate både jobb og Geiranger. Geologen har allikevel bange anelser for en kommende katastrofe, og nye målinger viser enda mer uro oppi fjellknausen. I et verst tenkelig scenario har innbyggerne i Geiranger 10 minutt på å komme seg minst 80 meter opp i høyden.

Det er faktisk ikke hvert år en legger merke til musikalske effekter i norsk film da effekten «stille» ofte er førstevalget. Noen ganger kan det bli litt traust med bare tung pust, rusling i trapper og knirkende dører. Bølgen gjør det motsatt og byr på en pulserende smygende spenningsmusikk.

I Bølgen har filmskaperne forstått hva som skal til for å lage en nervepirrende film med korrekt musikkbruk, hvor en av og til får tanker til filmkomponisten Thomas Newman (Skyfall, Revolutionary Road, American Beauty, The Shawshank Redemption, Road to Perdition) og resultatet er aldeles glimrende.

Effektene i Bølgen er også veldig bra, oppbygging til katastrofen fungerer bra og i tillegg til gode Ane Dahl Torp har vi en av de mest karismatiske norske skuespillerne ever made, i hovedrollen. Kristoffer Joner er alltid bra, uansett hva som er rundt ham.

Regissør Roar Uthaug (Fritt Vilt) viser at det faktisk er mulig å lage spektakulær katastrofe også i Norge. Jeg er dessuten en av dem som likte Uthaugs Flukt fra 2012. En av manusforfatterne (John Kåre Raake) er ellers mannen bak gode Gåten Ragnarok fra 2013.

 

Bølgen • Kinopremiere: 28. august • Spilletid: 105 minutt • Aldersgrense: 15 år

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5