Eddie the Eagle feelgood

Denne britiske filmatiseringen av Eddie «The Eagle» Edwards virket mindre appellerende på kino. Derfor forble den usett.

EDDIE THE EAGLE – Blu-ray. – Jeg skal hvertfall ikke se filmen om den der tufsen, sa en bekjent da jeg spurte om han skulle være med å se den på fysisk format. Selv hadde jeg sånn passe lyst til å se historien om den britiske hopperen, hvor mitt inntrykk var at han bare var en klovn. Men nysgjerrighet kan visstnok ta livet av katter, og litt nysgjerrig blir en jo.

Hugh Jackman og Taron Egerton som en slags trener og en slags skihopper.
Hugh Jackman og Taron Egerton som en slags trener og en slags skihopper.

Filmen forteller historien om en ambisiøs og sta idrettsmannen fra Cheltenham i England som egentlig ikke var god nok i noen idretter. En av få sporter som fortsatt var uprøvd, var skihopping.

England hadde aldri tidligere hatt noen skihopper i OL og når de så prestasjonene til Eddie Edwards, ville de fortsatt ikke bli latterliggjort med en skihopper som Edwards i OL. For å bli med måtte han hoppe x antall meter for å kvalifisere seg. En vanskelig oppgave viste seg å ikke være umulig og Edwards ga aldri opp.

Med livet som innsats, og med en avdanket hoppentusiast (Hugh Jackman) som trener, blir det en utfordrende vei til de olympiske leker, gjerne med livet som innsats.

 

I was sleeping in the car, in cow sheds, in a mental hospital. I was scraping food out of bins. And the whole time I’m thinking the next jump could very well by my last. I could kill myself. In some ways the movie doesn’t show how bad it really was. Eddie Edwards.

 

Filmen om Eddie the Eagle har blitt overraskende underholdende. Taran Egerton (Kingsman: The Secret Service) som Eddie er en god casting og Hugh Jackman bidrar også til at opplevelsen av å se filmen er pur trivsel. Eddie Edwards var kanskje ikke blant de smarteste, men han hadde en vilje og godhet som de fleste kan misunne karakteren kalt for verdens dårligste skihopper.

Samtidig skal en huske at fyren deltok i VM i Oberstdorf i 1987 og OL i Calgary året etter. Edwards fikk med andre ord realisert barndomsdrømmen  om å en gang delta i de olympiske leker – uansett gren, egentlig. Filmen er ingen kruttsterk femmer, men har fortjent et halvt øye ekstra for sine gode følelser og entusiastisk innlevelse.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5