Smaking med vinmonopolet

En liten stund før jul 2021 var det tid for å smake på diverse drikkevarer som skulle lanseres på vinmonopolet i god tid før den 24. desember. Juleølet stod høyt i kurs.

Sølve Friestad (Tekst og foto) – Scoop@scoopmanagement.no

Det er alltid trivelig å gå på slike tilstelninger for å få sjansen til å smake på hva som kommer. Noe nytt, noen gamle travere og bare glede, egentlig.

St. Hallvard sin Reservehjul kveik på eik – 10,5%.

Base fra den vanlige, men lagret på aquavitfat etter å ha vært innom bourbonfat først. En kraftig affære, en kompleks lagringsøl som var veldig bra nå, men som vil bli enda bedre. Fortsatt litt skarp i kantene.

Den ordinære er en fin øl i belgisk stil som skjuler sine 9% farlig bra.

Midtfyn hadde fire juleøl.

Belgian Xmas blonde – 7,5%

Belgisk balansert, litt bitter med fin sødme. Ganske typisk nesten triple, men noe mildere aroma. Funky Santa Imperial brown på 8,5% er tilsatt hvetegjær. Funky? Vel, ingen er helt sikker på sjangeren her, men en belgisk brun? Skarpere og mer av alt i forhold til Xmas blonde og svært karakteristisk belgisk preg. Bitter og tørr finish som henger lenge igjen i ganen. Santa Ipa på 6,5% er egentlig en Dipa.

Ganske så søt, hvor dette er ikke min favorittsjanger. Men fint fruktig og litt bitter finish. Julestout – 7,5% har hint av lakris og røykmalt, men ikke mye. Fin munnfylde og en delikat rund stout.

Italienske Noel Gentile 8,5% er en øl hvor de bruker lokale hasselnøtter fra Piemonte. Dette er en svært bra delikat øl med nøttesmak. Fra Grünerløkka smakte en blant annet en Julebokk – 6,5% som er en rund og fin bokkøl, men heller også mot en sterk red ale, syns jeg. Ingen store sprik i smaksretningene men en ukomplisert god øl til for eksempel julemat. Løkka jul – 6,1% er en god porter. Fin tør avslutning og forholdsvis lettdrikkelig.

 

Lervig bød på blant annet en Black Forest Picante – 13%. Kokos, vanilje uten overkill, blir ikke så mye bedre enn dette. Basen er fra en av verdens beste stout, nemlig Lervig – 3 Bean stout, tilsatt chili som en faktisk kjenner i finish og gane.

Zimms Legacy – 6,8% er en usannsynlig lettdrikkelig og frisk saison/farmhouse og en elegant affære.

Et lite avbrekk var en fin rødvin kalt 1000 Stories Zinfandel bourbon barrel aged. Zinfandeldruen er typisk for USA, lagret på franske og amerikanske eikefat, hvor også 40% av vinen er lagret på bourbonfat. Veldig bra og fyldig rødvin. Som en vinøs fatlagret bourbonstout uten å være det heller i det hele tatt. Lukter litt vanilje og mørke bær, pepper, bjørnebær kjennes i aroma.

Salikatt og Bjarte (hovedbilde) var også til stede med nyheter. Sagtail er en godt laget og klassisk imperial brown ale på 8% som vil kle et biffmåltid godt. Julebokken fra Salikatt var på 8% og en delikatt god bokkøl som skjuler sine prosent godt.

Ingen smaking uten lakris- eller kaffelikør, sa brura. Mr. Black er kåret til verdens beste kaffelikør og er fra Australia. Kaldbrygget arrabicabønner, en lokal vodka gir litt alkoholstikk i nesen først, deretter kremet kaffe. Voldsomt smooth drikk.

Selvfølgelig var både 7 Fjell, Nøgne Ø og Kinn på plass med sine mer eller mindre klassiske juleøl, hvor Nøgne Ø er min personlige favoritt blant de sterkere ølene, også juleølene. Årets God Jul kom i to utgaver, hvor Martin fortalte at Ekstra god jul inneholdt demerarasukker for ekstra høy prosent og smak. Dette er dessertølet sitt, det. Mer sødme men samme base som i klassikeren God Jul. Ingen krydder i ølet, som ikke er en ulempe, egentlig. Nøgnes ordinære God Jul er selvfølgelig så bra som den oftest pleier å være, rund ot fin, litt tørr lakrisrot i finish. Julequad er også tipp topp.

Thomas hos Kinn kunne skilte med Stabben, som er en meget frisk og bra hveteøl. Kinn Stjernenatt inneholder smakfull anis og er en flott, småsticky øl for alle som digger lakris. Ellers leverte både Kinn og 7 fjell mange nytelser for anledningen. Bildene kan jo nesten tale for seg selv, som for eksempel Tina sin 7 Fjell – Don´t be Elfish med kokos og kaffe. En enormt fyldig og god dessertstout.