Intervju Chris Holmes

Hvem hadde trodd?
Selveste Chris Holmes skulle komme til mine trakter en fredag i september 2016.

Jeg fikk en god times prat med den karismatiske gitaristen før konserten. Dette ble aldri publisert på nettet av flere grunner, men har mange ganger tenkt at det burde se dagens lys.
Chris Holmes har nå i februar 2022 fått kreft og hans kone, Cathy-Sara Holmes har startet en innsamling for sin kjære ektemann. De hadde i 2016 vært gift i godt 3 år.
Du kan også gjøre det samme – KLIKK HER.

 

Jeg anser meg selv som en heldig person som allerede i 1980 ble hektet på hard rock og metal. Engasjementet, diskusjonene, gleden og den genuine interessen for hardere musikk er gull verdt. Fansen av denne musikken er selvfølgelig verdens beste. Samtidig var det en god måte å lære motgang, være en underdog og en av de som ikke spilte og kjøpte musikken som de fleste andre gjorde. Vi ble trolig sterkere av å være i mindretall på fest – de som av og til fikk spille en av sine favorittlåter med W.A.S.P., Kiss, Accept, AC/DC, Metallica, Metal Church og mange fler.

Viktige album for min del (skal kun nevne noen få) er Kiss, Unmasked, som var den første «harde» kassetten jeg fikk. Det ble mye Kiss og AC/DC utover de neste månedene.
I 1984 har jeg gode minner om bytting av kassetter med god nabo. Det var W.A.S.P. sin debut (kalt Winged Assassin blant noen), Twisted Sisters – Stay Hungry og Accept – Balls to the Walls som var blant de største for oss.
Jeg husker godt Chris Holmes og hans gule gule gitar og den generelle galskapen som spesielt W.A.S.P. stod for. Vi var aldri redde for bandet og syns det var et tøft image. Samtidig var musikken helt topp på både debuten og mange flere i de neste årene.

Chris Holmes på Sandnes
De siste årene har Chris Holmes gått solo, gitt ut flere album og kaller seg gjerne for «Mean Man», men er han egentlig det?

Devil made me do it. Klikk på bildet for å se bra video som oppsummerer Holmes liv som artist. Video fra 2020.

Intervju fra 2016:
58-åringen sitter backstage på Tribute og skifter strenger på en enda litt gul gitar. Jepp, det er den legendariske gitaren du har sett på konserter og i musikkvideoer fra gamledager i W.A.S.P. Avslappet, grov i røsten og full av motivasjon og mye han vil prate om. Han liker best stålstrenger, men de er hardere for fingrene.

– 45 år med sigaretter har trolig gjort at jeg får influensa ganske kjapt. Jeg var på et show og møtte en mann som gikk med oksygenflaske og slange i nesen. Fant ut at det var en musiker fra bandet Steely Dan og var glad for at det ikke var meg.
To uker senere var jeg på sykehuset for å få oksygen. Da de satte slangen inn i nesen fikk jeg flashback til mannen med oksygentank. Har ikke røykt en sigarett etter det, sier Holmes.
– Jeg drakk alkohol og ble et «asshole» hver gang, men fortsatte å drikke. Ble faktisk tatt for fyllekjøring 6 ganger før jeg sluttet med alkohol i 1996, ler Chris.

Det er derfor jeg har en låt som hetet 502 som er anropet politiet bruker på speakeren når de snakker om en fyllekjører. Holmes forteller også at 5150 er koden for politiet når de har en «Crazy person» som må fakkes og hinter om Van Halens album med samme navn.

Holmes i god prat og skifting av strenger på legendarisk gitar. Foto: Sølve Friestad.

– Har du blitt arrestert mange ganger?
–Holmes bare ler. Som sagt har blitt arrestert 6 ganger for fyllekjøring.

58-åringen så bedre før og syns det er vanskelige å finne hullet til strengene på gitaren. Han hadde roadie tidligere, men nå er det ikke budsjett for slikt.
–Jeg skulle nok bare sluttet å spille musikk. Jeg gjorde det i 91 og skulle aldri spille igjen. Ekteskapet med Lita Ford tok slutt i 1992. Men så ble det W-A.S.P.-reunion fordi jeg var «a stupie fucking asshole».

Scoopet.net fikk intervju med Blackie Lawless da Helldorado-albumet ble sluppet i 1999. Han er 2 år eldre enn Holmes.

Chris var også med i bandet igjen, men har ikke så mange lovord å si om Blackie og spør hvorfor jeg ikke heller snakket med han da? Mern Blackie ville egentlig gjøre alle intervjuene selv.

Angående dokumentarfilmen Decline of Western Civilization så sier Holmes at det vi ser er fakta. Han lyver ikke og er ærlig – i motsetning til Blackie, mener han.
Etter Helldorado var det umulig å holde ut med Blackie. Du merket jo ikke det under ditt intervju med Blackie, men…

Les intervju med Blackie HER.

Min venn Phil Taylor (Motorhead) så gjennom kontraktene på debuten, The Last Command, Inside the Electrick Circus, Headless Children, Live in the Raw, K.F.D. , Helldorado. Jeg stod oppført som sessionmusikker og ikke låtskriver eller bandmedlem. Det var vanskelig å finne ut av dette, så vi leide en advokat for å sjekke om det stemte. Det er bare en som kan gjøre slikt, og det er produsenten av album, og hvem var det?, spør Holmes?
Det var Blackie. Altså lite betalt for gitarist Holmes sin del.

–Jeg ble fortalt at jeg skulle få prosenter av albumsalg, men gjorde det ikke. Hadde jeg visst jeg ikke fikk, ville jeg ikke takket ja til reunion og Helldorado. Det er bare så vidt vi kom oss her til Sandnes og generelt ut på denne turneen. Vi manglet nemlig 400 dollar. Jeg skrev for eksempel Wild Child, men får ingenting av radiospilling og lignende, såkalt publishing. Jeg finner ikke informasjon om hvor disse pengene blir av.

Chris begynte ellers å spille gitar når han var 13 år. Jeg spilte fotball og fikk et virus som gjorde jeg fikk vann i kneet og kunne ikke lenger spille fotball. Akkurat som Forest Gump, ler gitaristen.
– Skaden forsvant da jeg var 16 år, men jeg fikk ikke drevet med sport på «High School», så min søster hadde en flamenco-gitar. Inspirasjonen kom da jeg så en film om Jimmy Hendrix da jeg var rundt 13 år. Han reiste rundt, dop, damer. Det var tøft å se når han spilte. Hvilket liv!
Jeg har en bror som er fire år eldre enn meg. Han spilte bass. jeg stod opp og spilte gitar før skolen rundt 1972/73. Spilte inn på en 8-track. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle stemme gitaren en gang, men gjør en det lenge nok, så lærer en noen triks.

 

Klikk på bilde for å se videoen fra Born, Work, Die fra 2015.

Om vi kan reise tilbake i tid…

Ville du anbefalt at mine unger skulle spilt med Chris Holmes som ungdom? Hvordan var du som ungdom?
–Min mor var mormon og hun skilte seg fra min far. Vi bodde nær NASA i Pasadena og en god nabo var forsker. Han tok seg alltid tid til å lære oss elementære ting og enkle håndverk.
Vi ble opplært til å være like grei mot andre som en vil andre skal være mot en selv. Mine foreldre hadde mange fordommer mot fargede. Selv mener jeg at alle har fortjent en sjanse. Jeg driter i hva folk bryr om meg, mean man, stoff, alkohol,
Men – Ja, ungene dine kunne spilt med meg. Jeg var en grei ungdom. Flere av mine venner kunne ikke komme på besøk til oss, siden min mor hørte på The Rolling Stones som hadde blitt tatt med dop. Hun hørte også på Steppenwolf, Creedence, The Beatles. Min mor var bare 20 år eldre enn meg og fikk min bror når hun var 14 år. Hennes foreldre var mormoner, og når mormoner skiller seg, er de ofte besteforeldrene som tar over barneoppdragelsen.

Nothing to Loose. Album fra 2012

–Folk tror på Gud, Allah, Buddha (jeg forstår ikke Budha). Folk som tror på dette er dumme. Finn ut hvordan universet fungerer, tyngdekraft er her og finn heller ut at jorden er rund, ler Holmes.
Svært mange fargede mennesker i USA liker ikke hvite mennesker på grunn av slaveriet, og det mener jeg, uansett hva du eller andre måtte mene. Det ble faktisk verre når Obma ble president.
Det er rasisme begge veier, men hvite mennesker bryr seg ikke.
Jeg liker ikke rapmusikk, men liker heller ikke Thrash metal med sin skriking.

Holmes mener at det er umulig å høre hva de synger og forstår ikke et ord. Men kan være han mener noe hardere musikk enn thrashmusikk også. Jeg spurte en vokalist hvilket språk han sang på. Engelsk, sa vokalisten.
Musikken har energi, de tuner ned gitaren, men liker heller ikke det. Jeg er 58 år gammel og liker ikke Led Zeppelin heller lenger. Jimmy Page spilte Cashmere sammen med Puff Daddy som rappet sammen med han, så liker ikke de heller lenger.
Vi blir avbrutt av noen jævla måker som skriker inn i mikrofonen og til oss. Holmes lærer at vi er nær sjøen.

– Mine besteforeldre hadde et strandhus og når vi var der, tok vi båten ut på sjøen. Må ha vært rundt 16 år. Vi hadde med en hagle og skjøt på måkene og plukket en hel del, ler Holmes. Barnestreker.

Vi må jo også snakke litt om Chris Holmes nye album. Jeg syns låten Shiting Bricks har samme type sound som en kan høre på Wasp-albumet The Last Command produksjon.

Er det din sound eller er det tilfeldig.
– Vel, det er vel slik jeg spiller inn gitarsounden. Phil Taylor spilte inn trommene på det første albumet, men på det nyeste brukte jeg Pro-tools og overførte trommene fra Phil via en computer.

Phil Taylor var trolig Holmes sin beste venn. Taylor fikk hjerneanurisme i 2014. Holmes satte albuminnspillingen på vent for å være mer tilstede for sin venn. Den siste låten de produserte sammen var Nothing to Lose.
Siste gang de hørte denne låten sammen, syns Taylor at det var en bra låt. Men han kunne ikke huske å ha spilt inn trommer på den.
–Det gjorde vondt at han ikke husket dette, mimrer Chris som mener at hans gode venn vil være død i løpet av et år. Phil har alltid støttet meg, hjelpt meg litt økonomisk og han lærte meg mye…og Phil var bare sammen med mørhudede kvinner, sier Holmes og ler.
Kort tid etter kom Taylor søster og hentet sin bror hjem til London hvor Phil Taylor døde 11. november 2016 – to måneder etter intervjuet på Sandnes.
–En del av meg døde når Phil ble syk, avslutter Chris om sin gode venn.

Album – shiting Bricks fra 2015

– Hva med tekstene på de nye låtene?
–Vel, det er ekte låter og ekte meninger, ingen falske setninger. Om du hører etter er låtene inspirerte av folk jeg har vokst opp med. Get with it er inspirert av en fyr kalt Dave som jeg vokste opp med.

– Two faced motherfucker er om en annen fyr jeg kjenner, men jeg behøver vel kanskje ikke si hvem, ler Chris.
–what goes up, must come down, looks like it finaly is on your way (coming down), you once told me you are never going down…Blackie always told me this.
Når en klatrer opp en stige (karriere), bør en være snill med alle en møter. For på veien ned, møter en de samme folkene. Jeg behøver ikke bekymre meg for dette, for jeg skal aldri ned stigen igjen, sa Blackie.
–Eneste måten å holde seg der oppe er om det går som det gikk med Jimmy Hendrix, Randy Rhodes, Janis Joplin og Jim Morison. En dør på toppen. Johnny Cash var også oppe. Han holdt seg der oppe.

Humble pie er et band Holmes liker og sier han spiller litt som de. Liker også bluesartisten B.B. King.
Jeg så Johnny Winter når jeg var 13 og jeg ble bergtatt. Brownfield station – aldri hørt om dem? Sjekk dem ut.

En kan ikke si at personligheten suger for de vet det trolig. Personligheten kommer ut når de spiller, og spiller en dårlig har en kanskje dårlig personlighet også.
Gene Simmons er jo ikke hans egentlige navn. Han er to forskjellige personer av og på scenen. Blackie Lawless det samme.
–Jeg kan fortelle deg hvorfor Blackie hater meg, men han vil nok ikke innrømme det.
Vi sitter på turnebussen og da sitter jeg med Steve Duran…han kan ikke være Blackie hele tiden. Går av bussen og kommer tilbake som Blackie Lawless, går av scenen og blir Steve igjen. Jeg er Chris Holmes hele tiden. Det er forskjellen på oss.

–Er det stor forskjell på å leve i California i forhold  til frankrike – som musiker?
– Vanskelig å svare på det. Jeg er jo fødd og oppvokst i LA. Hendrix er nok min største inspirasjon. Jeg spiller ikke som han, men skulle ønske jeg kunne. Eddie Van Halen er min nest største inspirasjon. Kom igjen, alle vil jo høres ut som han. Av rock gitar. Alle jævla «Hair-metal»band ønsker å høres ut som Eddie.

 

Historien om Chris Holmes finnes nå på både DVD og Blu-ray. Kan kjøpes på feks Platekompaniet. Merch og mer direkte fra Holmes får du her: https://chrisholmes1.bandcamp.com

Men tilbake til frankrike. Maten er annerledes. I Los Angeles får en alle kulturelle typer mat. Mat tilgjengelig 24 timer.

Jeg var på Audition for Ozzy Osbourne, før Randy Rhoads fikk jobben. Jeg er for høy, så derfor fikk jeg ikke jobben, ler Chris.

Chris spøker litt om å være nødt til å ha en som kan passe på han, og det er der Sarah kommer inn i bildet. Hun er manageren.
–Hvorfor tror du jeg ikke har barn?
–For barn kan ikke ha barn, ler Holmes. Jeg er fortsatt 13, ikke sant, Sarah? 12 år, ler Sarah som også har satt seg ned for å være litt med vår trivelige prat. Hun passer godt på fine Chris Holmes, gir han mat og pleie.

Vi har hatt mange trommeslagere, hvor mange har hatt for mye ego. En av disse skulle øve på låtene før vi skulle ha en øving. Da han kom, kunne han ingen av dem. Han ble ikke værende, for å si det slik.

Angående om Holmes skal spille sammen med WASP igjen, sier han ikke aldri. Det ville vært idiotisk, mener han. Men er tvilende til at så vil skje.

Om en ser på selve bandnavnet W.A.S.P. mener Chris at det er en forkortelse for white anglo saxon protestant, men Blackie vil ikke si det. Da Scoopet snakket med Blackie, sa han selv at de satte en prikk etter hver bokstav og mente da at det ble interessant nok til at folk kunne spekulere selv hva det betød.

Jeg takker ærbødigst for meg og gledet meg til kveldens konsert. Det ble en svært trivelig affære, til tross for at det kunne vært flere blant publikum.

Tekst og hovedfoto: Sølve Friestad