Man on Fire

 

Jeg liker regissør Tony Scott. Denzel Washington er dessuten en av mine favorittskuespillere. Tony Scott liker også Denzel.

De to har jobbet sammen fire ganger. Crimson Tide (1995), Man on Fire (2004), Déjà vu (2006) og nå i nyinnspillingen av Taking of Pelham 123 (2009).  
Man on Fire forteller historien om Creasy (Denzel Washington) som påtar seg jobben som livvakt i Mexico City for en litt rik familie. Det er ingen hemmelighet at kidnapping er big business. I løpet av seks dager, var det 24 kidnappinger, og det er heller ingen uvanlig greie at det leies livvakter til de rikes unger.

Det er også fakta at filmens mektigste skurk tjente 300 millioner dollar i løpet av 5-6 år på kidnapping. En del av dialogen i filmen er hentet fra ekte samtaler mellom kidnapper og offer, og filmen forsøker å vise hvilket stort problem dette fortsatt er i bl.a. Mexico City.
Washington spiller fyren som virkelig vet å håndtere badguys. Før han påtar seg jobben som livvakt, har han en meget fin merittliste over diverse oppdrag han har utført for CIA.
Creasy har for tiden liten livsgnist, og begynnelsen av filmen er egentlig en slags kjærlighetshistorie mellom Creasy og jenta han skal passe på. Hun lærer ham at livet er verdt å leve, og de blir venner. Da jenta blir kidnappet, eksploderer vår livvakt både inn- og utvendig, og ingen kødder med de han har lovt å vokte. En beinhard hevnaksjon har såvidt begynt.

Man on Fire er både følsom og brutal. Skurkene i filmen som tidligere var med på leken, men som nå får smake steken (hva betyr steken egentlig?) har fortjent allverdens hevn som kommer deres vei. Det er organisert kriminalitet, og korrupsjon blant politietaten er slett ingen hemmelighet. Heller ikke for Creasy.

Man on Fire er filmen som Tony Scott egentlig skulle lage i 1987.
Produksjonsselskapet mente derimot at Scott ikke var klar til å lage denne filmen, og den ble derfor regissert av Elie Chouraqui (Harrison´s Flowers), med Scott Glenn i hovedrollen. Sånn sett ble det hvertfall et Scott-navn med uansett. Vår regissør Tony Scott regisserte den ikke helt ukjente Top Gun istedenfor, og står også  bak en røys med gode filmer som for eksempel Enemy of the State, True Romance, Spy Game og overnevnte filmer.

Dette er noe av det saftigste og barskeste som ble lansert i 2004, og vi lar oss enda imponere over det meste som skjer. Den er tidvis brutal, men siden det er brutale mennesker som får gjennomgå, har vi ingen problem med den biten. Vi storkoste oss egentlig i hele 146 minutt.
Man on Fire på Blu-ray har en interessant bakomfilm og over en halv time med slettede og påkostede scener som ikke ble med i filmen. Bl.a. drapet på en av kidnapperne og en alternativ slutt som Denzel Washington forfattet. Meget interessant.

Dakota Fanning (Taken, I am Sam, Charlottes Web, Hide and Seek) spiller jentungen som blir kidnappet.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 6

Legg igjen en kommentar