Orphan (2009)

Regissøren av House of Wax er tilbake med en ny grøssende thriller. Denne gangen er det en ordentlig utspekulert og ondskapsfull jentunge som tar temperaturen på en ordinær familie.

OrphanDe har lenge hatt lyst til det, og nå gjør de det. Etter at vår familie mistet et barn, har de nå bestemt seg for å adoptere. Valget faller på niåringen Esther som sjarmerer familien aller mest på et barnehjem. Esther har selv noen tragiske hendelser å fortelle. Hun ble først og fremst gjort foreldreløs i hennes hjemland; Russland.

Esther er en høflig, men bestemt unge. Hun er litt utenom standarden på vanlige amerikanske unger, og skiller seg ut i både væremåte og klesstil. Men det er ikke bare her hun skiller seg ut. Noe er selvfølgelig galt, og ikke alle i familien ser det.

Orphan er i helhet en ganske så bra film, og skuespilleren som tolker Esther er et klokt valg. Filmen minner litt om psykologiske thrillere som jeg føler det var mer av på begynnelsen av 1990-tallet. Etter vagt minne kan jeg nevne, Ung kvinne søker…, Hånden som rører vuggen og I seng med fienden.  Husker også jeg likte Macaulay Culkin i filmen The Good Son fra 1993, men usikker på filmens kvalitet i dag. Uansett, isende og smågrøssende thrillere med en markant personlighet, kan ofte bli bra, også i Orphan.

Husk å ikke la deg irritere så alt for mye av det ulogiske, for filmen er ikke slutt før rulleteksten kommer.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 4 1/2