The American (2010)

I likhet med filmen Scott Pilgrim V.S. the World (som jeg ikke likte), ble jeg også advart mot å se The American.

Husk: Dette er ikke filmen du ser når du har mest lyst på et «kaffeslaberas». Se den gjerne alene.
Clooney spiller leiemorderen som har reist til Finland for å gjemme seg fra fiender. Det varer ikke lenge før han blir utsatt for attentat, og må flykte til en avsidesliggende by i Italia. Der kontakter han sin arbeidsgiver som gir ham et nytt oppdrag.
Han skal produsere et snikskyttergevær for en kunde. Samtidig innleder han et forhold til en luksusprostituert kvinne. Hans fiender vil selvfølgelig ikke gi opp håpet om å drepe leiemorderen, men hvem er fiendene, og hvor lenge får han være i fred i den idylliske småbyen?
The American var for meg en hyggelig opplevelse. Den er ikke engasjerende og spennende på grunn av tempoet, men på grunn av at man lever seg inn i Clooneys liv og situasjon.

Filmen tar seg god tid til å fortelle en stilfull historie som gir pusterom til publikum. Det brilliante med filmen er at den aldri føles treg eller for lang. Den føles bare behagelig, sofistikert, og har en fin og innlevende nerve. Er man ute etter kvalitet uten full fart og intens spenning hele tiden, er The American et godt valg, men som leserne kanskje har forstått, vil den ikke appellere til alle.

Regi er ved Anton Corbijn, som tidligere har laget musikkvideoer for både U2, Metallica og Depeche Mode.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 5