Pop i Kina

Aftershock er den mest sette filmen i Kina noensinne, og den er basert på virkelige hendelser. Jordskjelv har vært Kinas verste fiende siden 1556, og det har vært uvanlig mange skjelv siden den gang.  

Jordskjelvet i Shaanxi (Jiajing-jordskjelvet 1556) hadde en styrke på omkring 8 og kostet omkring 830.000 mennesker livet.

Den 25. august 1933 ble byen Diexi i fylket Mao i provinsen Sichuan ødelagt, og 9000 mennesker omkom.

Jordskjelvet i Tangshan fant sted 28. Juli 1976, og krevde over 240.000 liv.

12. mai 2008 var det jordskjelv i fylket Wenchuan og store nærområder i den nordlige del av provinsen Sichuán. Rundt 250.000 mennesker omkom. Aftershock handler om dette, som er det dødeligste skjelvet som har rammet Kina siden 1556.

Li Yuanni er en god mor med mann og 7-årige tvillinger – en av hvert kjønn. Da jordskjelvet bryter ut, blir hennes mann drept, men tragedien stopper ikke her. Tvillingene blir levende begravd under vrakrester, og et umulig valg må tas. En av ungene må ofres for at den andre skal komme seg løs…

Li Yuanni tar omsider et valg, og ofrer tvillingjenta. Deretter følger vi familiens liv i årene fremover, og det som Li Yuanni og hennes sønn ikke vet, er at tvillingjenta overlevde og får pleie og omsorg hos en annen familie. Aftershock forteller en historie om at livet må gå videre, uansett tragedie som dukker opp. Filmen bygger også opp til at tvillingene en dag skal møtes igjen, men vil det skje?

Aftershock er kvalitet. Bilde og skuespillere er upåklagelig. Spilletiden er muligens litt lang, og man må konsentrere seg om å følge med på hvem som er hvem. Den er uansett verdt å få med seg om man ønsker en film som er litt utenom det vanlige.

Karakter 4

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no