Die Hard den femte

Syns du at Broene i Madison County var i det voldsomste laget, er nok ikke dette filmen for deg.

Det er nesten ingenting av dette i det femte kapittelet av Die Hard.
Det er nesten ingenting av dette i det femte kapittelet av Die Hard.

A GOOD DAY TO DIE HARD:  John McClane (Bruce Willis) har egentlig ingenting å gjøre i Moskva, men bestemmer seg allikevel for å hjelpe sin fengslede sønn Jack, som han har hatt liten kontakt med de siste par årene. John har såvidt fått sjansen til å si at Moskva er egentlig i Budapest, før han snubler over en forholdsvis travel sønn. Jack har akkurat blitt utsatt for et bombeattentat i rettsalen, og planen er  å befri en samvittighetsfull gangster som mektige menn ønsker død.

John ønsker å hjelpe sin sønn i galskapen, men Jack vil ikke ta i mot hjelp fra far sin, fordi han fortsatt er litt snurt på far/sønn-forholdet. Hjelp til selvhjelp blir tilbudt, og John legger seg hakk i hel på sin sønn som jages av skurker med alt for mange eksplosive våpen.

Det blir med andre ord hett for McClaine-slekten i Moskva, og etter et eksplosivt tumulter og en ekstremt overdrevet biljakt, kommer de seg i sikkerhet. I kampens hete tar endatil John seg tid til å prate med datteren på telefonen. Her må det sies at til tross for overdrivelse på høyt nivå, er dette en scene jeg likte. Jeg mistenker en heftig bruk av ekte stuntmenn og ordentlige bilkræsj, så why not!.

Moskvas underverden kontrolleres av minst en mektig politiker, og McClaine-slekten er ikke trygge noen steder.

Det er en del av dette i det femte kapittelet av Die Hard.
Det er en del av dette i det femte kapittelet av Die Hard.

Sannheten og avsløringene som ikke tåler dagens lys, har å gjøre med atomkraftverkulykken i Tsjernobyl fra 1986, og hverken skurkene eller vår hardtslående duo er spesielt glade i å overgi seg. Slikt blir det heftig action av.

Dette er stort sett gode gamle Die Hard-oppskriften, men når selvfølgelig ikke opp til den første. Hvor det fjerde kapittelet ble litt for mye av det gode, er dette litt av det samme – bare med en mer sjarmerende fremtoning.

Actionscenene er gjennomgående imponerende, hvor det absolutt er nok av både smell og skyting. Innimellom og midt i de mest spektakulære scenene, er det tid for vitt og følelser og typisk far til sønn-snakk. John McClaines sønn har ikke helt forstått hvordan man lirer av seg kjappe replikker i kampens hete, men det gjør ikke noe. John har nok på lager til dem begge.

Det er ganske mye av dette i det femte kapittelet av Die Hard.
Det er ganske mye av dette i det femte kapittelet av Die Hard.

Actionfigurer med vitt, følelser, dødsforrakt og snertne replikker gir en god følelse av en lite høytidelig actionfilm, og det legges heller ikke skjul på at Willis er en aldrende mann. Han slipper unna slossescener, men i en alder av snart 60 år, er han over gjennomsnittet god til å både kjøre bil og skyte med fete våpen.

Det som trekker litt ned, er at det trolig er litt for mange skytescener som ikke tilføyer noe spesielt nytt. Jovisst er det heftig, men av og til kan det bli for mye av det gode.

Legg ellers merke til Bruce Willis som viser fingeren til en skurk mot slutten av filmen. Et av filmens beste øyeblikk.

McClaine jr. spilles av den australske Jai Courtney, som dro rett til Budapest etter innspillingen med Tom Cruise i Jack Reacher. Jai er ellers kjent fra TV-serien Spartacus: Blood and Sand(aler;-).

 
Karakter 4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Scoopet på Facebook.