Hvem var morderen?

Svein F. Hestvaag er en verbal gløder med mange jern i ilden. han spiller også i Detektimen. Er de bedre enn Bergerack?

detektime-inni

DETEKTIMEN. Hva er Detektimen, og hvem er Svein F. Hestvaag? Scoopet.net stilte ti kjappe spørsmål.

 

• Bergerac eller Derrick?

– Derrick, definitivt. Bergerac er null uten bilen og svigerfaren. Derrick kunne ha kjørt Trabant og likevel vært den som ruler.

 

• Alle band har en historie. Hva er Detektimens historie, og kommer Amy hjem til Ambolten på lørdag?

– Detektimens historie går tilbake til 1994. Knut Inge (Årtun) og jeg fikk lyst til å starte band. Vi lokket med oss noen flere og Amy Come Home så dagens lys, omtrent samtidig med at Kurt Cobain tok kvelden, forresten. Vi ga ut en demokassett – yes, kassett – i november 94, og fikk masse skryt av salig Kjetil Wold i SA. Deretter  kræsjet vi litt med produsenten vår, hvor det endte med at vi byttet ut noen musikere. Vi fikk spillejobber her og der og siktet oss inn mot plateutgivelse. «Domestic Incidents» kom i 1998, fikk femmer i BA seks av ti i SA, skryt i Aftenposten og slakt i RA, de dustene. Så dro halve bandet vekk for å studere, og det sa stopp. Senere rasket Knuti og jeg sammen et nytt band, Morph, og vi spilte på blant annet Jærnåttå, men også det tok slutt.

Svein F. Hestvaag

– Så, endelig, ideen: La oss synge på norsk! Detektimen så dagens lys i 2007. Som eksilbergenser syns jeg det var kjempeartig å skrive jærske tekster til Knutis drøvel.   Vi spilte her og der og det ble noen utskiftinger i bandet, men etter hvert fikk vi en kompakt tilhengerskare som ennå er med når vi en sjelden gang spiller.

• Det er ikke så lett å finne info om dette kriminelt stilige bandet. Hva slags musikk spiller dere egentlig?

– Poprock? Sliter litt med sjangerbestemmelsen, men det er nokså trad, egentlig. Jeg er mest opptatt av at tekstene skal treffe og skape hjerneaktivitet – sammen med melodier og grooves som drar deg inn i storyen.

 

 

De skreller av deg all staffasje og lar deg stå der
med ryggraden i neven.
Et fantastisk band.

 

 

 • Har dere noen coverlåter på lur?

– Coverlåter er en idé oppfunnet i helvete. Har vært kjepphesten min i 20 år at skal vi først spille sammen, skal det være vårt eget materiale. Har måttet slåss, men det har gått bra.

 

• Hvilke band/musikk er en del av din oppvekst?

Mine første helter var The Monkees. Jeg var totalfan, helt vill og cirka 10 år gammel. Så kom The Beatles, Bowie, Yes, Alan Parsons Project, Joy Division, The Cure, R.E.M I dag er jeg mest fascinert av det helt nye. Wolf Alice, Temples, Casual Sex, Hospitality, Mode Moderne

• Du arbeider med musikk, er forfatter og  i tillegg en del av reklamebyrået Glødefisk. Du er en kreativ sjel, eller?

– Jeg tror ikke på sjel, men ja, blir vel sett på som relativt kreativ.

•  Hva er ditt beste konsertminne, og når var du sist på konsert?

– Belle and Sebastian, på Quarten i… tja, 2002, 2003? De skreller av deg all staffasje og lar deg stå der med ryggraden i neven. Et fantastisk band.

 

• Følger du med på livescenen i Rogaland, og hvilke tre band vil du anbefale (Utenom Detektimen)? 

– Følger veldig dårlig med. Kan fort svare feil her, så jeg står over.

 

• Nå kan du si akkurat hva du vil.

Forfatter Hestvaags samlede verk.
Forfatter Hestvaags samlede verker.

– Da vil jeg slå et slag for krimromanene mine – fem så langt. Lokalt, humoristisk, musikkorientert… Sjekk på Facebook!

 

• Hva kan publikum forvente av Detektimen live?

– At det blir kjekt. En slags blanding av retro-konsert og venners-venners-fest. Et knippe gamle Amy-låter sammen med Detektimens sett. Og med kontrabass på scenen!

 

Detektimen er: Knut Inge Årtun (vokal), Øyvind Lende (bass), Svein Harald Kleppe (trommer), Kristoffer Brække (gitar) og Svein F. Hestvaag (låtskriver).

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Frykter du invasjon av tysk detektime? Join scoopet.net på Facebook.