Norske ølnyheter i 2013

Hvor mange nyheter fikk du med deg i fjor? Ti, tjue, hundre? Neppe alle i hvert fall. Antallet forundret undertegnede og, selv om jeg har fulgt med på dette i mange år.

ÅRETS NORSKE ØLNYHETER 2013: I 2006 fikk vi se 48 nye norske øl på markedet. Ringnes var den største bidragsyteren med hele seksten nyheter, inkludert Dahls- og Munkholm-serien. Det var det året Ringnes forsøkte seg med en serie øl som hentet inspirasjon fra Asia, Cuba, Arktis og sydtysk weissbier. Et par av disse husker jeg som noe av det verste jeg har drukket av norske øl, og ingen av disse fikk noen særlig levetid.

Yngvar Ørebek
Yngvar Ørebek

Ellers var det Atna Bryggeri som var den store nyhetsformidleren det året, med åtte nye øl. Dette var også i Atna Bryggeris første leveår, og siden de senere gikk konkurs, er det heller ingen av disse som eksisterer i dag. En titt på resten av lista viser en trend vi ser også i dag, nyhetene får ikke leve lenge. Det som derimot har endret seg en del er årsaken til at ølene forsvinner. I 2006 så vi et skikkelig nyskapningsstunt fra Ringnes, for å komme inn med flest mulig hyllemeter i daglivarehandelen. Dette har ikke gjentatt seg i senere tid, verken fra Ringnes, HansaBorg eller andre. Siden nyhetsraset i 2006 har Ringnes kommet med 22, pluss den som ble lansert denne uka, Frydenlund Pale Ale. HansaBorg-konsernet har kommet med 13 nyheter fra 2007-2013. (Nøgne Ø ikke medregnet.) Av alle disse 35 ølene er det meget få som fremdeles eksisterer. Vi kan jo spekulere på årsaken, men kan jo peke på noen mulige årsaker.

Reklameforbudet gjør at bryggeriene ikke får eksponert nyhetene i butikksegmentet på annen måte enn å få de inn i butikkenes hyller. De fleste av nyhetene fra ”pilsbryggeriene” er nettopp det, pils. Eller varianter av pils, samt alkoholfritt øl. Pilsdrikkere har en tendens til å fokusere på pris og/eller kjøpe sitt vante merke. Hvis ikke da salget blir stort nok så forsvinner ølet fra hyllene etter hvert. Akkurat det samme som skjer med lokale merker når det foretas oppkjøp.

 

 

Foreløpig har vi ligget noen år etter danskene i utviklingen, men det betyr jo ikke at alt er likt.

 

De samme bryggeriene fokuserer på å pushe pils i pub- og restaurant-markedet, eventuelt supplert med importøl for å kunne tilby noe annet til de som ikke vil ha (kjip synes jeg) pils.

Lervigs Siste Dans var et  øl  som ble lansert i fjor. (Foto: Sølve Friestad).
Lervigs Siste Dans var et øl som ble lansert i fjor. (Foto: Sølve Friestad).

De små, nye bryggeriene, Nøgne Ø, Kinn, Haandbryggeriet m.fl. har et slags press på seg for å komme med noe nytt stadig vekk. Folk forventer det liksom, det er litt i deres natur. Derfor ser vi også der kun et fåtall av nyheter som får lang levetid, men vi ser for så vidt litt av det samme som for industripilsen, nemlig at det er lite utskifting i basissortimentet for butikkstyrke flaskeøl fra de små bryggeriene. Det som kommer av nyheter er stort sett fordi det kommer nye bryggerier på markedet eller at de utvider distribusjonen.

Det er jo selvfølgelig gledelig å se at de små sakte men sikkert får fotfeste i lokalmarkedet, men jeg må være ærlig å si jeg frykter vi kan få en del avviklinger blant disse også, enten pga for små volum og høye kostnader, eller at kvaliteten ikke holder mål på sikt. I Danmark har man opplevde mange konkurser og eiere som pga alt arbeidet det krever kaster inn årene, mange av disse har helt klart hatt kvalitetsproblemer også. Foreløpig har vi ligget noen år etter danskene i utviklingen, men det betyr jo ikke at alt er likt. Det som jeg nok ser som det største problemet for de små bryggeriene er prisen. Spesielt nå som det finnes en fin (India) Pale Ale fra HansaBorg, og at Ringnes også har en Pale Ale på vei ut. Disse ligger en god del lavere i pris enn hva de lokalproduserte merkene gjør, og det blir derfor vanskelig for småbryggeriene å fange de prisbevisste ølkjøperne som vil ha noe mer enn industripils, men heller ikke krever noe med høy wow-faktor.

 

 

Antallet? 426. Ja, firehundreogtjueseks!

 

Bryggeripubene

christianssand Brygghus
christianssand Brygghus

Men tilbake til nyhetene for 2013, det er som nevnt veldig mange av dem. En kjapp telling avslører at det dreier seg om øl fra nesten seksti forskjellige firmaer, og alkoholprosenten varierer fra 0,5 til 16. Antallet? 426. Ja, firehundreogtjueseks! Jeg trodde vi nærmet oss toppen i 2012 der vi bikket 225, men tok altså grundig feil. En av årsakene er selvfølgelig alle de nye bryggeriene som er etablert. Austmann har for eksempel lansert 13 øl, og de etablerte håndverksbryggeriene har fortsatt å komme med nyheter. Vi skal heller ikke glemme bryggeripubene. Schouskjelleren, Crowbar, Christianssand Brygghus, Trondhjem Mikrobryggeri, Halden Mikrobryggeri og Grünerløkka Brygghus sendte massevis av øl på markedet, men hos disse er det også veldig stor utskifting i sortimentet slik at du oftest må være på rett sted til rett tid for å få deg et glass eller tre.

Jeg ser ikke noen tegn i tiden som tilsier at det blir så veldig store endringer i markedet, kanskje en lemping på reklameforbudet kommer, men min spådom tilsier at det i så fall vil påvirke butikksegmentet mer enn de andre segmentene og man ikke oppnår noe annet enn å fremskynde utrenskningen blant industripilsmerkene. Det er fremdeles mange bryggerier under etablering, men antallet vil neppe vokse inn i himmelen, og noen vil nok falle fra. Bryggeripubene og håndverksbryggeriene vil nok fortsette å komme med mange nyheter hvert år, de aller fleste bryggerne hos disse synes det er kjedelig å lage samme ølet hele tiden og liker å eksperimentere. Heldigvis vil jeg si, både fordi det er gøy og interessant å smake noe nytt hele tiden, og selvfølgelig fordi det er innovasjon og produktutvikling som driver verden fremover.

Før vi går til lista må det nesten nevnes at av nyhetene fra 2006 er det kun tre eller fire som fremdeles er blant oss. I 2007 kom Ægir og Haandbryggeriet sterkere på banen, men allikevel er det bare en snau tredel av dette årets nyheter som fremdeles lages.

Lista presenteres selvfølgelig med forbehold om feil og mangler, gi gjerne beskjed i kommentarfeltet hvis du finner noen.

 

GJESTESKRIBENT YNGVAR ØREBEK

  • Ølentusiast, hjemmebrygger, øldommer og gjestespaltist Yngvar Ørebek har smakt og skrevet om øl i mange år. Han  har blant annet forfattet ølartikler på Norøls Ølgjerd og danske Ølentusiasten tidligere. I tillegg har han sammen med Erik Dahl (leder i Venner av Nøgne Ø, og styremedlem i Nøgne Ø), vært mannen bak Norske Ølbrev. Ørebek har tidligere skrevet om Hvite Hvaler (øl som ikke er lett tilgjengelig), og Noen å hate (Ringnes) på scoopet.net

 

 

Årets-ølnyheter-i-2013

Legg igjen en kommentar