Landeplager med Moses

Når Ramses blir utnevnt til ny farao, viser han hvilken «toskarau» han egentlig er. Noe av det første han gjør er å jage sin broderlige venn, Moses, bort fra riket. Regissør Ridley Scott (Prometheus, Gladiatoren, Alien, Blade Runner) står bak filmatiseringen av eventyret om Moses – hentet fra det gamle testamentet i Bibelen. 

Christian Bale er Moses som sloss for sin Farao.
Christian Bale er Moses som sloss for sin Farao.

EXODUS: GODS AND KINGS – DVD. Moses (Christian Bale) flukter til bondeland og stifter familie. Etter flere år havner han i trøbbel på en fjelltopp. Gud viser seg i skikkelsen av en ung gutt som beordrer Moses å hjelpe sitt hebraiske, underkuede folk mens vi ser en brennende busk i bakgrunn.

Velmenende Moses adlyder Gud, men Christian Bale griper kun publikum med godt skuespill. Til tross for lang spilletid, blir det for liten tid til å gi en enda mer sympatisk skildring av mennesket Moses. Faraoen Ramses (ukarismatiske Joel Edgerton) er enda verre som en lite troverdig tegneseriefigur.

Ramses og Moses blir uansett bitre fiender, hvor sistnevnte har en fordel med en urettferdig, tafatt Gud på sin side. Mye blod skal flyte, og en baktung historie reddes delvis av flotte effekter og visuelle bilder.

La oss prate litt mer om denne allmektige gutte-Guden. Han viser ingen tegn til barmhjertignet, og bryr seg lite om både gode og onde mennesker og babler tvetydige setninger som ingen forstår. Mennesket skal lide i det uendelige. Hvorfor ikke bare konfrontere med faraoen med det samme? Tusenvis av familier hatt det mye bedre, men han velger å heller bruke Moses som redskap. Dette tar faktisk så lang tid at det blir god tid til flere landeplager og ulidelige lidelser med alt fra frosker og insekt, til haglbyger og mer.

 

Les også: Anmeldelse av Noah

 

Historien har en andektig tone som i utgangspunktet ikke støter noen, samtidig som den sikkert vil gjøre det med sin kunstneriske frihet. Filmens styrke (utenom Ridley Scotts fabelaktige bilder), er håndteringen av landeplagene som gjør filmen mindre traust. Med sin 15-års aldersgrense har filmen lite blod til å være i et sverd og sandal-scenario.

Exodus ikke bli være blant de mest episke eventyrfilmene på fremtidige kåringer. Svak firer.

 

Denne anmeldelsen ble først publisert da filmen hadde kinopremiere i desember 2014.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no
karakter4