Poltergeist 1982

I 1982 kom en grøsser som skulle sette skrekkfilmsjangeren på kartet nok en gang. Steven Spielberg var både forfatter og produsent, mens regissør Tobe Hooper sjokkert verden med Motorsagmassakren (The Texas Chainsaw Massacre) i 1974. Fredag 22. mai kommer en nyinnspilling av Poltergeist på kino. 

Heather O´Graham stoler på at hennes mor tror på spøkelser, eller noe i den duren.
Carol Anne (Heather O´Graham) stoler på at hennes mor tror på spøkelser, eller noe i den duren.

POLTERGEIST 1982. Steven Spielberg var allerede en anerkjent mann i Hollywood med suksessfulle filmer som Jaws (1975), Nærkontakt av tredje grad (1977) og ikke minst den første Indiana Jones-filmen fra 1981. På grunn av at det ikke ble noe av en oppfølger til Nærkontakt av Tredje Grad, valgte Spielberg Poltergeist.

 

Alle har vært yngre, meg inkludert. Jeg husker den sportslige aktiviteten med å få sett flest mulig ulovlige filmer på 1980-tallet. I tillegg til grei tilgang fra TV-selskapet Premiere, var det også flere som kopierte såkalte ulovlige filmer. Re-Animator, The Evil Dead, Fredag den 13. de (den første var trolig tilgjengelig, sundklippet og lovlig), Halloween, Motorsagmassakren, A Nightmare on Elm Street, Demonene i Amityville, The Omen og mange flere som var gullgjeve titler. The Evil Dead var trolig den skumleste filmen jeg visste om, mens Poltergeist så jeg aldri, før nå. Jeg er usikker på om jeg hadde likt den da, og om en tenker ulovligheter og dødsfall, er det bare en gul fugl som dør i filmen.

Poltergeist er i dag en teit film, syns jeg. Jo visst er det knallgode effekter som fortsatt imponerer, og skuespillerne ser ut som de tror på paranormale krefter. Filmen forteller historien om en Carol Anne som møter uhymske gjennom fjernsynet, og en dag forsvinner hun. Carol Anne er fortsatt i huset, men fanget og usynlig. Familien tilkaller et såkalt medium som skal hjelpe. De har selvfølgelig aldri sett lignende, og det hadde sikkert ikke publikum i 1982 heller. Det viser seg å være selveste «The Beast» som herjer i huset og ting flyr i luften og lys blinker uregelmessig. Hvordan skal dette ende?

Folk som har et positivt forhold til filmen fra eldre dager, vil trolig fortsatt like den, men jeg antar at effektene var en god drahjelp for selve plottet. Det beste med filmen er siste del, før også den blir drøy og dum. Selv har jeg null forhold til filmen, og har heldigvis ikke tilgang til Poltergeist 2 og 3. Det betyr at jeg slipper å se dem, og du slipper å lese om dem på Scoopet. Vinn, vinn?

 

 

Det mest tragiske

Heather O´Rourke fikk hovedrollen som den lille jenta med det lange lyse håret (Carol Anne) som prater med såkalte Poltergeist i fjernsynet. Filmen fikk to oppfølgere i 1986 og 1988, men det mest tragiske er dødsfallet til Heater O´Rourke som døde av hjertefeil som 12-åring i februar 1988. Dominique Dunne spilte søsteren til Carol Anne i den første filmen, men i 1982 ble hun drept av eks.kjæresten som brøt seg inn i huset, dro henne utenfor og kvelte henne hjernedød. Fem dager etterpå var hun død.

 

Fun Facts

  • Tobe Hopper fikk sjansen til å regissere Poltergeist fordi han takket nei til E.T.
  • Steven Spielberg arbeidet parallellt med begge filmene samme år.
  • Drew Barrymore var på audition for Poltergeist, men fikk istedet hovedrollen i E.T.
  • Spesialeffektene og musikken i Poltergeist ble nominert til hver sin Oscar, men ble slått av E.T. i regi av Steven Spielberg.
  • Poltergeist er allikevel Tobe Hoppers mest suksesfulle film om en tenker på inntjening.
  • I begynnelsen av filmen titter Carol Annes foreldre på filmen A Guy Named Joe (1943). Filmen handler om en død person som fortsatt er blant de levende, og i 1989 laget Spielberg en slags remake kalt for Always, med Richard Dreyfuss og Holly Hunter.
  • Poltergeist var den mest suksessfulle grøsseren i 1982, og samtidig den 8. mest besøkte filmen på kino.
  • Industrial light and magic står bak spesialeffektene. Mannen bak firmaet er George Lucas som også hadde suksess med Star Wars-filmene. Samtidig kan en se ganske mange Star Wars-effekter i filmen, som trolig var en del av nedbetalingen for godt utført arbeid.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter3