Ingen tatt

Først tok de Manhattan, så tok de Berlin. Nei, vent litt. Det var jo en låt med Leonard Cohen. Skal vi se. Først tok de datteren, og deretter tok de ham selv og eks.kona. Denne gangen tar de faktisk ingen. Hvem er de?

Liam Neeson overbeviser en skurk om at øl er den nye vinen.
Liam Neeson overbeviser en skurk om at øl er den nye vinen.

TAKEN 3 – DVD. De er skurker som vil andre vondt, og Bryan Mills er spesielt utsatt for skurkenes streker. Selv om en skulle tro det var link til de to forrige filmene, kunne dette egentlig vært en frittstående film uten tall bak tittel.  I den tredje filmen blir ingen tatt, men Mills føler et snev av ugler i potetmosen og er redd for at hans datter skal bli tatt, igjen.

Mills lever et greit men ensomt liv. Han har god kontakt med den utakknemlige datteren som hverken ønsker stor teddybjørn eller å drikke champagne på høylys dag. Hun har rett og slett blitt voksen, tenker Mills.

Mills har også et godt forhold til sin ekskone som er gift med en smådøll fysakk. Eksen drømmer om et liv med den fornuftige Mills, som på sin side holder fast ved «bare se, men ikke røre»-regelen – hvertfall til hun har funnet ut av det med den nåværende ektemannen.

Et drap utløser heftigheten i Taken 3, og så er vi igang. Mills blir lurt opp i stry, og må flykte fra politiet og den antatt kloke kriminaletterforskeren Franck (Forest Whitaker). Jeg sier antatt, fordi han er egentlig flink, men samtidig sier manuset at Mills skal bli jaget i nesten hele filmen. Derfor blir det usannsynlig at Franck faktisk bruker sine største ressurser på å fakke helten i filmen.

Om Taken 3 skal oppsummeres med få ord, er forutsigbart, klisjéfylt handling og en typisk actionthriller, hvor endatil slutten er av urovekkende utslitt kaliber. En kan også sette spørsmåltegn med personbil som må være full av dynamitt (selv om den ikke er det), om å utsette sin datter for ekstra stor fare og selvfølgelig mye mer som blir tidvis kjedelige gjentagelser som vitner om liten oppfinnsomhet.

En vil ikke direkte kjede seg i kinosetet, men  Taken 3 er hjernedød, men også vellaget underholdning. Liam Neeson er akkurat som du tror, mens Forest Whitaker er en medvirkende årsak til at filmen akkurat unngår karakter 3.

Regissør Oliver Megaton har tidligere laget Columbiana, Taken 2 og Transporter 3.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4