Same shit, new wrapping

Det er tid for det andre kapittel om Marvel-heltene Avengers som består av Thor, Iron Man, Hulken, Captain America, Hawkeye, Black Widow og Nick Fury. 

Elizabeth-Olsen-avengers
Elizabeth Olsen som Scarlet Witch

AVENGERS: AGE OF ULTRON (DVD). Filmen starter i heseblesende tempo før du får sjansen til å by dine venner på en håndfull popcorn, og Avengers er på jakt etter Lokes Septer. Selv om våre helter oppnår målet, er det bare begynnelsen på et stort problem fra urokråken Ultron (James Spader). Med på laget har han de noe uvitende Scarlet Witch og Quicksilver som allikevel har brukbare «skills».

Tony Stark (Robert Downey Jr.) arbeider flittig med å opprettholde fred og fordragelighet med egenprodusert program, men samtidig som Ultron siterer Pinnocchio om «no strings attatched», vil han gjøre sitt beste for å drepe alle menneskene på jordkloden.

The Avengers får en utfordrende oppgave mot en skurk med mange kortstokker i ermet, og nok en gang er det tid for actionorgie som innimellom gir følelsesladede skildringer og en noe håpløs kjærlighet.

Avenger: Age of Ultron er usjarmerende og gjentar kjedsommelige actionscener vi har sett tusenvis av ganger tidligere og det var mye kjekkere i forrige film. En overivrig bruk av CGI-effekter brukes til å knuse alt fra bygninger til biler, men er det lov å bli lei av dette? Hvor mange ødeleggelser, hvor mye støv, og hvor mange slosskamper er nødvendig for å overdøve et forholdsvis tynt manus? De fleste vet at dette er mulig å gjøre fra et kontor med dataskjermer, men hvorfor må de innvolverte overdrive effekten av nymotens teknologi?

the-avengers-superheroes
Kanskje vi skal få med Superman, Batman og Spiderman i neste film?

Filmer som dette gir meg tanker til gamle filmer, hvor vi kunne se dårlige effekter når for eksempel en person ramler ned et stup eller et dypt hull. I dag tenker vi at det er dårlig produsert, og vi ser tydelig at det er juks. Med dagens teknologi kan de produsere slike scener på ypperlig vis.

Samtidig produseres actionsekvenser som er så kjappe i vendingen at bildet må forbli uskarpt og delvis forvirrende før vi får neste bilde som føles som det forrige. Om 20 år vil vi kanskje se disse filmene og vie tid til å studere disse bildene nærmere. Kanskje da en vil oppdage at ikke alt ser like bra ut som vi tror?

Plottet er som en middelmådig James Bond-film, hvor en kan trekke fra en hvit skogkatt og færre helter med «skills». Kanskje det også er for mange helter i en og samme film, og til tross for noen humoristiske innslag og greit skuespill fra Robert Downey Jr. Jeremy Renner, Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson og Mark Ruffalo, blir den totale filmopplevelsen kun grei nok. Hvor mange piler er det forresten plass til i pilrøret til Haekeye?

Legg ellers merke til Elizabeth Olsen som gjør en bra tolkning som Scarlet Witch. Elizabeth kan med andre ord være annet enn lillesøsteren til Mary-Kate Olsen og Ashley Olsen. Stan Lee (skaperen bak mange Marvel-helter) dukker som vanlig opp i en liten rolle.

 

Les også: Anmeldelse av Avengers fra 2012

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

karakter3