Mat, forbruker, test, pris

 

 

 

Det er artig med pristester, test av mat og produkt. TV2 hjelper deg har holdt på i mange år, mens samme TV-kanal begynte med matkontrollen tidligere i år. Her får de store aktørene brynt seg på ubehagelige spørsmål fra programleder Solveig Barstad. 

SCOOPET ER EN «SUCKER» for slike tester og har valgt å oppsummere noen av testene som kanskje burde blitt sett av flere.

 

Fiskegrateng a´la Hellstrømhellstrøm-fiskegrateng

Jeg har sansen for Eyvind Hellstrøm og har mye respekt for det meste han gjør. Matkontrollen gjennomførte en test for fiskegrateng, hvor også Hellstrøm har laget sin versjon i kategori ferdigmat. I tillegg til å ha en høy pris, spør Matkontrollen om antall mengde fisk i produktene. Hellstrøms fiskegrateng inneholder 18 % fisk, hvor Barstad mener det høres utrolig lite ut. Hva med de andre produsentene?

 

Ernæringsfysolog Tine Sundfør gjennomfører en test blant flere produkt. Hvilken inneholder mest fisk? 15 ulike fiskegratenger blir saumfart, og de fleste har et innhold på rundt 30% fisk. Hellstrøms grateng skiller seg ut fordi den inneholder klippfisk.

Kan det være grunnen til at det er så lite fisk i den? Sundfør mener at Hellstrøms grateng inneholder så pass lite fisk og protein at en kan nesten ikke kalle den for et fiskemåltid. Billigproduktet First Price inneholder nesten dobbelt så mye fisk (men smaker trolig ikke like godt).

Matkontrollen møter Hellstrøm for å høre hvordan han forsvarer produktet.

 I den gratengen her er det 18% klippfisk, men vi skal øke dette til 21 %, sier Hellstrøm som mener den ikke har inneholdt for lite fisk tidligere.

– Det handler om å finne balansen, hvor klippfisk har en aroma som er veldig markant. Bruker man for mye, blir det feil. Derfor har vi funnet frem til den optimale balansen mellom klippfisk, olivenolje, melkeprodukter og poteter, sier en ukomfortabel Hellstrøm som avfeier at produktet blir dyrere med høyere antall prosent med fisk.

En utilpass Hellstrøm vil egentlig ikke snakke mer om fiskegrateng og mener at det han har behov for nå – uten at kamera går – er et glass vann. Etter tørsteslukkeren sier Hellstrøm at han ikke er mest opptatt av at man skal spise mest mulig fisk eller kjøtt. – Jeg sier at det som er hele poenget er ærlighet på menyen og derfor så skriver jeg rett og slett at det er 18% fisk i gratengen. Egentlig er det en fransk…jeg skjønner at dere prøver å sammenligne fiskegrateng og fiskegrateng. I dette tilfellet blir det som å sammenligne epler og appelsiner.

 

Men hvorfor har ditt produkt minst fisk?

– Jeg har utviklet min egen, det er hva jeg bryr meg om. Det er mitt bidrag til denne industrien, avslutter Hellstrøm som trives bedre med å konfrontere andres produkter, istedenfor å bli konfrontert med egne produkt.

 

 

Matkontrollen tester skjærefjøler

Er plast eller trefjøl best, og hvordan skal den rengjøres?

Trefjølene er minst rene, hvor plast er enklere å holde rent. Fjølene i oppvaskmaskinen var fulle av bakterier, mens de manuelt vaskede fjølene ble renere. En litt tilfeldig test, kanskje. Men om en rengjør skjærefjølene manuelt, vil de bli minst like rene.

 

 

Matkontrollen tester bensinstasjonspølserpølser

Et knippe pølseelskere får smake grillpølse, baconpølse og en wienerpølse uten ketchup og sennep i en blindtest. Noen pølser er helt forferdelige, andre har feil konsistens, mens enkelte faller godt i smak.

  • Statoil ble rimeligst på grunn av billige wienerpølser som derimot ikke smakte spesielt godt.
  • Esso hadde godt krydret baconpølse med akseptabel wienerpølse.
  • Shells wienerpølse stod til stryk og grillpølsen hadde ligget for lenge på grillen.

En test vi ikke blir så mye klokere av, egentlig.

 

Pris på ferdigmat

Toro har ny tomatsuppe som er nesten tre ganger så dyr som den originale. Hvorfor det?

Fra 14 kroner til 40 kroner for Vår beste tomatsuppe, hvor en også må tilsette en boks tomater. Toroeier Orkla uttaler at en ikke MÅ tilsette en boks med tomater. På spørsmål om hvorfor den nye suppen er 180% dyrere, sier Orkla: – …god tomatsuppe, beste råvarene, mye av de beste råvarene…

Matkontrollen lager i stedet sin egen suppe, og selvfølgelig smaker den hjemmelagede best. Utenom at den nye suppen har en høy pris, koker denne testen ut i kålen, egentlig.

 

 

 

 

 

Matkontrollen tester Taco
Scoopet kan fortelle at en pakke med Taco Dinner Kit er billigere enn om en bare skal kjøpe Taco-skjellene.
Scoopet kan fortelle at en pakke med Taco Dinner Kit er billigere enn om en bare skal kjøpe Taco-skjellene.

 

Det er en viss prisforskjell på diverse tacoprodukter. Hvilket Taco-kit er best?

Unger og voksne utfører blindtest. Noe smaker svensk knekkebrød og fisk. I bunn mener en samstemt gjeng med eksperter at Matmesteren og X-tra er dårligst. First Price til 6 kroner havner midt på treet med de kjente merkene som Santa Maria og Old El Paso. Vinneren er Rema 1000 som bare koster 6 kroner. Den så bra ut, ok skjell, passe krydret og gode smaker, sier ekspertene.

Taco hver fredag-barna er uenige om hva som smakte best. Jentene likte best Santa Maria, mens guttepjokken likte best First Price, så da kan en vel konkludere med at smaken er som baken, i tillegg til at rimelige alternativ kan være like bra som andre og at høy pris ikke alltid samtykker med bedre smak.

 

 

Økende pris på mel
Slik ser den store synteren til Møllerens ut. Men hva skal den egentlig bli siktet for?
Den store synderen til Møllerens. Men hva skal den egentlig bli siktet for?

Nå havner vi i kategorien flisespikkeri.

En kvinne som lager hjemmelaget brød reagerte på melprisen i butikken da Møllerens mel var tilgjengelig i ny boksemballasje. – Det var en fin ide med boksemballasje, helt til jeg sjekket prisen, sier hjemmebakeren som skilter med prisene 17.50,- for den vanlige posen og 29,- for boksen (som er dyrere å produsere og som duger til gjenbruk).

Matkontrollen reagerer på den høye prisen. Hjemmebakeren mener Møllerens tukler med noe de ikke behøver å tukle med, og startet egen Facebook-gruppen; Nei til Møllerens mel i boks – en gruppe for oss som blir påtvunget mel i boks istedenfor i papirposer i protest.  Denne gruppen har 467 medlemmer i skrivende stund, men noen har ttydeligvis lite å gjøre på (utenom å bake brød).

Salgs- og markedsdirektør i Norgesmøllene; Jan Erik Eikeland, sier at de har fått mange! henvendelser fra forbrukere som ønsker mindre melsøl og støv i hyllene. Hva med å bare tømme melet i en tupperware-boks?, spør Scoopet med tanker om at det finnes større problem her i verden.

– Dette er et enkelt produkt som løser problemet. Eikeland sier også at det er høyere produksjonskostnader med boks. Programleder Barstad er ikke fornøyd med svaret og tvinger ut et svar om at de kanskje tjener mer penger på mel i boks, hvor Eikeland smiler vekk spørsmålet og ikke ser det store poenget.

Det gjør ikke Scoopet heller. Fire av Møllerens fem melsorter vil fortsatt være tilgjengelig i ordinære poser, så denne testen kategoriseres som flisespikkeri. Katastrofen er at fibra-melet bare finnes i boks!

PS: 29. September kunne et medlem av Facebook-gruppen fortelle at fibra-melet var observert i ordinær melpose., så da blir det vel småbakst til jul i år også.

 

Matkontrollen tester pølsebrød

Frosne pølsebrød knekker lett, mens hjemmelagede pølsebrød smaker bedre. Ferske pølsebrød smaker bedre, har høyere pris, mens de frosne brødene har en holdbarhetsdato på rundt 14 dager, blir tørre og knekker fortere. Dette sier seg nesten selv, eller?

TV2 besøker Hatting som lager 150 millioner pølsebrød i året. Barstad har med seg pølse på thermos for å demostrere tørre pølsebrød. Alle produktene har vært frosne før de kommer ut til butikk, som er nødvendig for å produsere så høyt antall, sier talsmannen for Hatting. Her kan forbruker selvfølgelig velge selv. Nok en test i flisespikkerforbundets ånd.

 

 

Matkontrollen tester ølvidsyn-2014-ølsmaking

Solveig Barstad er ingen stor ølkjenner. Hun besøker allikevel Haandbryggeriet i Drammen. – Det lukter gjær, mener Barstad.

Medeier Rune Eriksen viser flotte lokale, forklarer bryggeprosess hvor Barstad får kjenne lukten av humlepellets. – Det lukter frukt, mener Barstad.

Det er tid for en øltest. Jørn Idar Almås Kvig Ingrid Elisabeth Skistad og Per Øyvind Arnesen er med. I tillegg til en runde med Porter/Stout og IPA blir disse hveteølene testet:

  • Ægir – Witbier
  • Kinn – Jubileum
  • Haandbryggeriet – Bavaria
  • Lervig – White Dog
  • Austman – Utpå
  • Nøgne Ø – Wit

Nøgne Ø vinner to av tre kategorier med sin IPA og Wit. Lervig vinner den tredje kategorien med sin Konrads Stout.

Det var alt for denne gang. De som følger med vil plutselig lese flere omtaler fra TV2s Matkontrollen som går på TV hver torsdag.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no