Ikke helt konge

Julekongen er en populær adventserie på NRK som har blitt til film. Serien ble først vist i 2012, men blir sendt i reprise denne julen. 

Bjarte Tjøstheim som tegneseriepoliti fra Jæren.
Bjarte Tjøstheim som tegneseriepoliti fra Jæren.

Anmeldelse: JULEKONGENFull rustning. Historien fortsetter tre år etter adventserien. Inngangen til den magiske Ridderdalen er stengt, og det samme er portmoneen til familien Gran. En ubetalt forsikringsregning bidrar til at familien har lite å rutte med når det nærmer seg jul.

I Ridderdalen er alt bare fryd og gammen. Prinsesse Eiril ruler og alle utenom den onde Snerk er fornøyd med den gode stemningen som herjer i dalen. En magisk rustning med trolske elementer av jord, vann, ild og luft er på avveier og Snerk får fatt på tre av de fire elementene. Nå mangler han bare prinsesse Eirils hanske for å få full rustning og all makt i dalen.

Imens sysler den såkalte julekongen Kevin og søsteren Mira med sitt. Sistnevnte er sykelig opptatt av drømmetolkning, men når de finner en forfrossen jente i skogen, aner de ugler i potetmosen og ikke minst – i Ridderdalen. For å finne inngangen til dalen bruker de en trykkmåler!

I Ridderdalen har allerede Snerk tatt kontroll. Med på lasset har han ungen Mugg som av en merkelig grunn tror at ondskap ruler. Etter et forholdsvis mislykket forsøk på å redde Ridderdalen, havner gode og onde mennesker på feil side av porten. Nå har verden som vi kjenner den, fått besøk av riddere i rustning og slikt.

 

Dette er ingen spesielt god film, til tross for en ganske bra regi og gode effekter. Ungene som spiller hovedrollen er forsåvidt okei, men det finnes en del dårlige statister. Historien er hva jeg velger å kalle for småkjip, og det er forholdsvis tynn suppe som blir servert. De voksne varierer også i kvalitet. Bjarte Tjøstheim er ganske artig som den noe overdrevne tøffelheltpappa for filmens helter. Han er derimot mindre artig som den tegneserieaktige politimannen.

Det er ellers en tafatt og enkel avslutning på årets juleeventyr. I rettferdighetens navn kan det nevnes at på førpremieren var det god stemning blant ungene, som likte filmen. Altså en film som vil fungere for de minste, men kanskje ikke like bra for de voksne.

4sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter3