Master of Puppets 30 år

Metallicas legendariske Master of Puppets ble gitt ut 3. mars 1986. I dag er den legendariske utgivelsen 30 år. 

master-of-puppets

MASTER OF PUPPETS. I dag er dette fortsatt Scoopets favorittplate med Metallica, og de fleste som var på plass i platebutikken dette året, vil si seg enig.

I 1986 var dette juvelen for metalfans, men den var ikke alene. 1986 var nemlig et år med flere legendariske utgivelser.

I likhet med Metallica, ga også Slayer ut sin beste plate. Reign in Blood er fortsatt en av thrashmetallens gudfar, og med en spilletid på under 30 minutt, er det en imponerende leksjon i voldsom musikk, satt i system!

Slayer og Metallica var ikke alene om å gi ut fete plater i 1986. Kanskje du ikke var klar over at også Metal Church ga ut The Dark? En ypperlig og slitesterk utgivelse som kunne skilte med bl.a. Watch the Children Pray, Ton of Bricks og Start the Fire. Metal Church er i likhet med de fleste andre, «still going strong».

Metal Church-vokalist David Wayne døde i 1995, og forlot bandet i noen år etter The Dark for å gå solo med bandet Reverend. Spesielt Play God var en god utgivelse. Siden vi først er inne på dette, vil jeg også nevne Metal Church-gitarist Kurdt Vanderhoofs debutplate (Vanderhoof) fra 1998 som sjangermessig er mer mot 70-tallets hard rock a´la Deep Purple og Rainbow. Anbefales.

Sodom ga ut Obsessed by Cruelty som allikevel ikke kan måle seg med In the Sign of Evil fra 1984, som er nesten like legendarisk som Reign in Blood, bare to år tidligere.

 

Les også: Intervju med Bruce Dickinson

 

Som om ikke dette var nok. Megadeth ga ut; Peace Sells, but who´s Buying og W.A.S.P. ble hakket roligere med gode Inside the Eletric Circus og det samme ble Judas Priest med Turbo.

sword---metalized

Kreator var enda mer brutale med Pleasure to Kill, Iron Maiden var Somewhere in Time, australske Mortal Sin debuterte med den gnistrende Mayhemic Destruction, og det samme gjorde tyske Tankard med Zombie Attack.

Britiske Onslaught statuerte et godt eksempel med The Force og brasilianske Sepultura var hakket skitnere med Morbid Vison mens franske Voivod var mer tekniske med Rrroooaaarrr og mer ukjente canadiske Sword ga ut den småtunge men melodiøse Metalized som også anbefalesAltså var det ikke bare amerikanske utgivelser som utmerket seg i 1986.

 

 

Les også: Intervju med Blackie Lawless

 

Et kommende medlem i Metallica skulle også gi ut plate i 1986. Jason Newsted var nemlig en del av Flotsam & Jetsam som ga ut debuten; Doomsday for the Deceiver. Metallica-bassist Cliff Burton omkom i en bussulykke samme år, og Newsted ble rekruttert som ny bassist. Newsteds første innspilling med Metallica ble på den litt undervurderte (glemte?) godbiten; Garage Days Re-Revisited fra 1987.

crumbsuckers---life-of-dreams

Blant mine favorittalbum fra 1986 (og frem til i dag) er debuten til Crumbsuckers. Life of Dreams var en krysning av hard core og thrash, og er fortsatt en mal på hvordan en allerede i 1986 kunne blande to stilarter til 10 i stil. Grunnlegger Gary Meskil startet forresten opp Pro-Pain i 1991, etter at Crumbsuckers var historie.

 

Les også: Intervju med Rob Halford

 

1986 var også året da Georgia Sattelites slapp gjennom radaren hos mange metalfans med debutplaten. Spesielt låten Battleship Chains ble en stor hit. Kan det ha vært det lange håret? Bon Jovi slapp Slippery when Wet, som ble bandet store gjennombrudd i likhet med EuropeThe Final Countdown. Krokus fra Sveits vakte også oppsikt med Change of Address. Ellers er det verdt å nevne solide utgivelser fra King DiamondFatal PortraitAcceptRussian Roulette, QyeensrycheRage for Order, CinderellaNight Songs, RattDancing Undercover, WaystedSave your Prayers, MagnumVigilante, Ozzy OsbourneThe Ultimate SinVan Halen5150 og KeelThe Final Frontier.

 

Siden vi hyller 1986 og Metallica får dere også et par linker som er brukbart Metallica-orientert.

 

Les også: Det hendte i 1980

 

Master of Puppets – Piano

Jeg ble imponert over den spesielle tolkningen av tittelkuttet fra Master of Puppets i pianoversjon, uten at artisten «tar det piano» i det hele tatt.

Filmen ser du her.

topp-fem-1986
Klikk på bilde for å gi din stemme til dine favoritter blant hard rock og metal-album 1986. Listen ser for øyeblikket ut som her.

 

Les også: 10 beste plater

 

Mash Up Adams/Metallica

Hva er dette? Jo, det er låter fra (gjerne) to band blir satt sammen til en låt, og de mest vellykkede forsøkene er bra. Denne sangen presenterer Metallicas Enter Sandman og Bryan Adams Run to You (1984) som en låt. Sjekk her

 

 

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

 

Legg igjen en kommentar