Fint fortalt drama

 

Englands mest velmenende kvinne behøver jobb for å forsørge seg selv og familien. Arbeidskontoret hinter om en noe spesiell jobb som allerede har vært utlyst fire ganger tidligere. Kvinnen takker ja, men til hva?

Emilia Clarke og Sam Claflin i bra samspill.
Emilia Clarke og Sam Claflin i bra samspill.

ET HELT HALVT ÅR (Me Before You). Mange vil nok si at endelig er filmen her. Vi snakker om Jojo Moyes suksessroman som har solgt over 650 000 bøker – bare i Norge.

Louisa Clark (Emilia Clarke) takker ja til å arbeide som personlig assistent for Will Traynor (Sam Claflin) som ble lam fra hodet og ned etter en ulykke for to år siden. Will er en noe irritabel og bitter mann. Tidligere levde han livets glade dager, hvor han var både høyt og lavt i sportslige aktiviteter. Han hadde også funnet sin drømmekvinne som nå skal gifte seg med Wills beste venn.

Livet ble snudd opp ned for to år siden, og han har ingen planer om å være lykkeligere enn tilværelsen tilsier. Om noen allikevel skal gi Will et snev av livsgnist, finnes ingen bedre enn Louisa. Selv er hun kjæreste med en døll fyr som ønsker å legge sommerferien til Norge for å drive med triathlon. Nå er det tid for at også hennes liv får noen forandringer. Spørsmålet er om hun takler det.

Et helt halvt år er et sterkt, troverdig, solid og jordnært drama om livets realiteter, om uante utfordringer, følelser og om å gjøre det beste ut av hver enkelte situasjon, som ikke alltid er enkelt. Publikum som er innstilt på rett kanal vil trolig reflektere over egen misnøye og tilfredshet, og forhåpentligvis erkjenne at en kanskje ikke har det så værst – tross alt. Historien balanserer bra mellom å være sørgmodig, melankolsk, fin og artig og gir rom for å kjenne på de fleste følelsene en kan ha i kroppen.

Emilia Clarke kjenner vi best som dragekvinnen i Game of Thrones, og hun er veldig søt og passende til rollen. Jeg er usikker på om hun overspiller med ansiktsuttrykk og mimik, men lar tvilen komme til gode. Sam Claflin(The Hunger Games) gjør også en bra rolle i tillegg til at det er gledelig med mindre roller fra skuespillere fra Game of Thrones (Charles Dance) og Downton Abbey (Brendan Coyle).

 

ET HELT HALVT ÅR • Kinopremiere: 3. juni • Regi: Thea Sharrock • Skuespillere: Emilia Clarke, Sam Claflin, Vanessa Kirby • Aldersgrense: ingen • Spilletid: 110 minutt.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5