Livets skjøre sider

Noen mente at denne filmen var god nok til å delta i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes som første norske film på 36 år. Forrige bidrag var Anja Breiens; Arven i 1979.

Louder-than-bombs-høyde

LOUDER THAN BOMBS. Til tross for at filmen er regissert av nordmannen Joachim Trier (Reprise, Oslo 31. august) er filmen en norsk, dansk og fransk engelskspråklig produksjon – innspilt i New York med Gabriel Byrne, David Strathairn, Amy Ryan, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Rachel Brosnahan i markante roller.

Louder Than Bombs forteller en engasjerende, gripende og trist historie om familien som mistet sin mor for tre år siden. Moren risikerte livet hver dag på jobb som krigsfotograf men omkom til slutt i en bilulykke. Familiens eldste sønn vet at moren led av depresjoner og valgte å ta sitt eget liv, mens den yngste sønnen på 12 år fortsatt tror på den offisielle historien som snart kan bli avslørt. Brødrene er ganske like, men også vidt forskjellige. Yngstemann sliter mest og hans bekymrede pappa når ikke frem i sitt forsøk på å vise sin omsorg og medlitenhet.

Noe av det beste med Louder than Bombs er de brilliante bruddstykkene av familiemedlemmenes historier som blir fortalt i nåtid, i går, for over tre år siden og hvem vet egentlig når det var. Poenget er at selv om publikum blir med på en forklarende reise som også inkluderer morens følelser og liv, blir historien fortalt på en ryddig måte hvor årstall og dato blir unødvendig. Underveis blir vi litt klokere på tanker, følelser og situasjoner om hvem denne familien egentlig var, og hvor skoen trykket mest, samtidig som den skildrer mennesket på måter som blir vanskelig å gjengi i en anmeldelse.

Til tross for en liten periode med langdryge situasjoner, velger Scoopet å justere karakteren opp til karakter 5. Dette er Triers aller beste film og spesielt Gabriel Byrne (The Usual Suspects) er god som bekymret pappa. Filmen er langtfra en i mengden av filmer som blir satt opp på kino, men om  The Expendables 3 er din favorittfilm skal du styre unna denne.

 

LOUDER THAN BOMBS • Premiere: 2.10. • Aldersgrense: 12 år • Spilletid: 110 minutt.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5