The Adjustment Bureau (2011)

Matt Damon spiller den likande og intetanende fyren som blir utsatt for finurlige hendelser.

Men hva hjelper vel det?
Damon er en fremadstormende politiker som har funnet ut at ærlighet kan være nøkkelen til suksess. Han blir bare nesten valgt inn i senatet. En kvinne han møter på dass, blir en medvirkende årsak til at han også holder en svært ærlig tale etter valgtapet.

Samtidig er det mer mellom himmel og jord, eller er det? I utgangspunktet så er det jo ganske mye mellom himmel og jord fra før av.
Men noen driver med rekalibrering i hjernen på folk, og dette kan være engler som er sendt ned av Gud for å kontrollere vår skjebne. De sier at mennesket har fått sjansen til å kontrollere dette selv, men da går det galt, og at valget av fri vilje bare er et inntrykk vi mennesker har.
Damon lurer sine egne omstendigheter og skjebne, og oppdager en slik rekalibrering på sine arbeidskollegaer. Det var ikke meningen han skulle se dette, og han har nå laget et avvik fra den opprinnelige planen!
Nå må englene (som ser ut som vanlige mennesker, bare med hatt) forhandle med Damon. Om han sier noe til andre om det han så, eliminerer de hans hukommelse.

Matt avvik fra planen
Damon har få problem med å holde på denne hemmeligheten, men han vil allikevel styre sin skjebne i kjærlighet. Han leter etter kvinnen som gjorde at han talte så bra. Selv om englene sier at kvinnen ikke er hans skjebne, vil han allikevel forsøke. Dette liker ikke englene, eller Guds disipler om du vil.

The Adjustment Buerau styrer man trygt unna. Filmer som forteller historier om slikt viss vass som denne gjør, blir ofte et kjedelig gjesp for publikum. Plotet, og hvordan filmen utvikler seg, er bare greit nok, og selv om selveste Thomas Newman har filmmusikken, gjør ikke det vann om til øl av den grunn.
Filmen er egentlig en godt kamuflert kjærlighetshistorie som skyter seg selv i foten med sin originalitet, og den er basert på en novelle av forfatteren Philip K. Dick (Total Recall, Minority Report og Blade Runner).

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 2