Bridesmaids (2011)

Jeg trodde egentlig at dette var en film hvor menn kledde seg opp i kvinneklær. Heldigvis tok jeg feil.

Dette er rett og slett en festlig film om et tema som få menn har klart å utforske ordentlig, nemlig jenter, deres væremåte, tanker og oppførsel. Kanskje Bridesmaids gjør oss menn litt klokere?
Mest av alt er dette en god komedie som på sett og vis kan være det mer kvinnelige alternativet til komedier av typen The Hangover og lignende. Den er aller mest for jenter, men den er nesten like mye for oss gutta.

I korte trekk handler dette om to venninner. En av dem skal gifte seg, den andre skal aldeles ikke gifte seg. Den ene lever i sitt egne lille sus og dus, har funnet sin drømmemann, og skal snart stå ved alteret og si «jeppedi pepp». Venninnen er ikke sjalu, men hun føler på seg at hun skulle hatt en bra mann. Hva hun har, er en frekkas til elsker, som ikke bryr seg nevneverdig om henne.

Det er mange forberedelser før et bryllup, og spesielt om man er amerikansk. Den gifteklare dama har også fått seg en ny venninne, som er dama til den kommende ektemannens sjef. Hun er en rik, usympatisk og en forholdsvis kynisk jåledukke som gjør hva hun kan for å være den beste venninnen. Vi møter etter hvert et knippe med damer som skal underholde både oss og den gifteklare.

Det blir stor ståhei av slikt. Spesielt når filmen på kløktig vis formulerer hvordan jenter kan være sjalu, ikke akseptere at en er penere enn den andre, at en er bedre venninne enn den andre Bridesmades er en velkommen komedie for folk flest. Grunnen til at jeg sier dette, er at vi blir kjent med vanlige jenter (utenom jåledukken) som våre jenter kan relatere seg til. Jentene er forsåvidt usminket, uten botox og silikon, og de vises gjerne usminkede nærbilder av normalitet.

Bridesmades tar også jentenes oppførsel og tankegang på kornet, og viser hvordan sjalusi kan utarte til det verre. Sjalusien kan like godt være blant venninner som vil ha mest oppmerksomhet fra de andre i gjengen.
En av jentene er rett og slett tjukk. Hun vet det selv, og vi får et ærlig, stilig og varmt innblikk fra denne jenta. Hun løper gjerne først inn på restaurant, og blir filmens kanskje festligste innslag, uten at det går på bekostning av alle de som føler de har noen kilo for mye over baken. Hun ligner dessuten på Ricky Gervais, uten at det har noe å gjøre med filmens handling.
Utenom at dette er en komedie som har festlige innslag stort sett hele tiden, er det også de varme og lune innslagene som seg hør og bør i filmer som dette. Forelskelse, om å ikke tørre å stole på menn og lignende. Selv er vår single venninne ganske begeistret for en politimann, og blir kjent med ham på grunn av et ødelagt bremselys.

Jeg trekker en halv karakter for at den er litt for lang, men anbefaler uansett både kvinner og menn å få med seg denne.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Karakter 4 1/2