Jærnåttå 2012

Jeg er ikke sikker på om det fortsatt insisteres på at «Jærdag er festdag, men Jærnåttå er i hvert fall festkveld. Dette året ble festligheten arrangert den første helgen i juni. 
 

 

J
Æ
R
N
Å
T
T
Å

2
0
1
2

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De to store trekkplaster dette året var Dumdum Boys på fredag og Kaizers Orchestra på lørdag. Surmuling før festival er ganske vanlig, og mye ble ment om årets booking.

Jeg var begeistret for at Dumdum Boys tok turen til Bryne. Kanskje Kaizers var med på å gjøre dette til en realitet?
Kaizers trekker alltid fulle hus, og med 4500 tilskuere på lørdag, blir det penger i kassa. Fredagens konsert på Bryne torg kunne skilte med rundt 2000 publikumere – altså ikke utsolgt som på lørdag.

Hvor mye skal egentlig et hovedband få for å spille på Jærnåttå? Er de grådige? Det er tross alt, snakk om høye beløp. Hadde for eksempel Kaizers uteblitt lørdagen, er det mindre sikkert at alle billettene hadde blitt solgt.
Er det da bandet som har opparbeidet seg et navn (trekkplaster), eller arrangøren som skal tjene mest på dette? I rettferdighetens navn, syns jeg svaret sier seg selv.

En annen greie som er litt sjarmerende, er lørdagens utsolgte konsert. Rykte vil ha det til at noen kjøpte billett for 2000,-. Flere feststemte mennesker tok kontakt med undertegnede for å spør etter billetter. Om man er villig til å betale 2000,- for å se Kaizers på Bryne torg, bør man skaffe seg billett før torsdagen (før Jærnåttå), da det ble utsolgt. det blir utsolgt – og det er ikke uvanlig at Kaizers = utsolgt.

De musikalske bidragene var ellers ikke det beste festivalen har skiltet med, men jeg er temmelig overbevist om at alle fant minst et likandes band etter hovedkonserten. Jærnåttå er jo ellers en dag da folk flest går på konsert. Det er ikke bare for å lytte til band, men også for å prate med kjente. Jærnåttå har i ordets rette forstand, blitt en folkefest…for folk flest, og det er bare å glede seg til neste år.

Bilder: Preble Houmb og Dumdum Boys. Noen nye låter ble spilt, men flest fra sanger som publikum kjenner best.
Kaizers Orchestra gledet rundt 4500 mennesker på lørdagen og leverte som alltid en fet konsert. Et bilde av bandet Sult har det også blitt plass til. Anbefales til eventuelt nye lyttere. 

Tekst og Foto: Sølve Friestad
scoop@scoopmanagement.no