The Assault (L´assaut)

The Assault er en av de beste sanne filmene jeg har sett.

Den 26. desember 1994, kapret et knippe med terrorister et passasjerfly som står på rullebanen i Algerie. Air France Flight 8969s destinasjon er Paris. Kaprerne er tungt bevæpnet og kaller seg soldater for Jihad og kaprer flyet i Allahs navn. Kaprerne vil at to av deres «brødre» skal slippes fri fra fengsel, og dessuten vil de bli med på flyturen til Paris. Så lett blir det ikke.

Myndighetene i Algerie er mindre interessert i at flyet skal lette, mens regjeringen i Frankrike ser på Air France 8969 som fransk eiendom. Det første offeret blir skutt på flyplassen i Algerie og flere vil det bli om flyet blir stående på rullebanen.

Samtidig blir vi kjent med Thierry som har kone og barn. Han arbeider for det franske SWAT-teamet GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale). Hans gruppe gjør seg klar til å angripe flyet om det lander i Frankrike, og Thierry er selv bekymret for utfallet av kapringen.

Den franske regjeringen og GIGN er svært bekymret for passasjerenes liv, og har de egentlig funnet ut hvorfor flyet ble kapret?

The Assault er kvalitet i alle ledd. Selve produksjonen både ser og høres ut som en velprodusert amerikansk actionthriller, og holder like høy standard som det aller beste fra et hvilket som helst land. Filmen har flere nerver som berøres. På den ene siden har vi selvfølgelig skildringen av kaprerne og flypassasjerene. Deretter har vi den franske regjeringens handlinger, og ikke minst Thierrys kone som er bekymret for sin mann. I Frankrike sitter folket og ser hendelsen direkte på TV. Disse bildene er ekte film av den egentlige kapringen i 1994 – genialt.

Alt i alt er The Assault en utrolig sterk, spennende og givende film som byr på mye mer enn det jeg allerede har fortalt. Ikke siden jeg så Drive (Ryan Gosling) har jeg blitt så engasjert i det som skjer på skjermen, og derfor velger jeg å ikke røpe mer av handlingsforløpet. Filmen lanseres 13. juni.

Karakter 6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no