Cosa Nostra, anyone?

Vi har sett det før. Mafiafamilienes liv er så mye mer verdt, mens andres liv og familier er null verdt. Sånn er det også i Corleone, men bare til Totò Riina tilbyr seg selv et fritt spillerom som han egentlig ikke hadde lov til å ha.  

corleone-inni

Corleone – Il Capo dei Capi – 2008. (Cosa Nostra: Italiensk mafia fra Sicilia, Corleone) Dette er en sann historie som viser organisasjonens sanne ansikt, makt og terrorvelde.

 

Fjernsynsserien Corleone tar seg god tid til å bygge opp en solid historie. Vi møter et knippe med unge gutter som bor i bondebygda Corleone på 50-tallet. De vokser opp under fattige kår, og observerer at kriminelle handlinger kan lønne seg. Ikke alle i guttegjengen har like lyst til å bedrive hærverk og drap resten av livet. En av dem blir i voksen alder politi i byen, mens hans tidligere guttegjeng blomstrer på andre siden av loven.

Gjengens leder heter Totò Riina og han er en kald og følelsesløs fyr som gjør hva som helst for å lykkes. Langs veien ligger ruiner med ødelagte familier, trusler og kyniske virkemidler. Men han får etter hvert innpass i storbyen Palermo, og blir godt kjent med flere mafiasjefer i Cosa Nostra. Mye vil ha mer, og fanden vil ha fler, og i dette tilfellet er det Totò som ikke bare maler fanden på veggen, han er fanden sjøl. En klok og brutal bondegutt er på vei til å nå sine mål, som er siktet inn så høyt som øyet kan se.

På den andre siden av loven står en lovlydig politimann som tidligere var Riinas venn. Nå ønsker han å sette en stopper for mafiaens blomstrende virksomhet. Det viser seg å være en vanskelig sak, hvor de involvertes familier, slett ikke kan føle seg trygge.

Det er en storslått italiensk produksjon hvor både musikk, skuespillere og effekter står godt sammen. Etter dette har det også kommet flere sanne fortellinger i mafialand.

karakter6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad