Norges første TV-krim

Ringrevene Jon Bing og Tor Åge Bringsværd står bak manuset til Helmer & Sigurdsons Nitimemordet.nitime

HELMER & SIGURDSON: Denne TV-serien ble første gang sendt på NRK i mars 1976, og var visstnok den første norskproduserte TV-krimserien. Nitimemordet ble en kjempesuksess, og viser først og fremst at verden går fremover. Idag ville den ikke blitt lagt særlig merke til, men heller ledd av. Dette er egentlig ikke noe stort poeng, siden denne utgivelsen først og fremst er en gave til nostalgikerne.

Personlig husker jeg såvidt kjenningsmelodien, men så det nok aldri på TV. Kjell Thue er programleder i nitimen. En dag får han besøk av banksjef Hugo Oswald som skal intervjues på direkten. Under intervjuet ramler Oswald i bakken og dør. Noen har drept Oswald, men hvem?

Nitimemordet har en spilletid på 147 minutt, og det føler jeg er forholdsvis lenge nok. Dette er ingen anbefaling til noen. Det er gammeldags krim, hvor det meste er utdatert. Hadde jeg kunnet hekle eller sy, ville jeg antageligvis gjort dette mens nitimemordet ble etterforsket. Jeg syns allikevel det er stilig at NRK lanserer slike nostalgiske tilbakeblikk på DVD, og syns det var litt interessant en stund å se Anders Hatlo og Alf Nordvang som Helmer & Sigurdson.

Det ble ellers spilt inn 18 episoder med Helmer & Sigurdson i perioden 1976-1981. Nitimemordet ble sendt i reprise på NRK i juli 1998.

karakter3

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no